Objavljeno u Nacionalu br. 322, 2002-01-15

Autor: Mate Granić

Sat političke anatomije

Bandićev ostanak na čelu Zagreba koštat će SDP na sljedećim izborima

Danas, 15. siječnja, deseta je obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Danas, 15. siječnja, deseta je obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Taj je datum jedan od najvažnijih datuma u povijesti stvaranja moderne hrvatske države. Do međunarodnog priznanja Hrvatske nije se došlo lako. Nakon neuspješnih pregovora lidera bivših jugoslavenskih republika u prvoj polovici 1991. godine te Miloševićeva odbijanja labavog konfederalnog modela države, koji su predlagali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i slovenski predsjednik Milan Kučan. Hrvatska je raspisala referendum o samostalnosti i nezavisnosti koji je završio gotovo plebiscitarnom podrškom stvaranju moderne i samostalne države (oko 94 posto). Na temelju rezultata referenduma Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. proglasio suverenitet ne nezavisnost hrvatske države. To je učinio i slovenski Državni zbor.

Međunarodno priznanje Hrvatske
Pod pritiskom EU, Brijunskim memorandumom odluke su zamrznute na tri mjeseca. U to vrijeme SAD i EU bojali su se nekontroliranog raspada SSSR-a, a za bivšu jugoslavensku državu smatrali su da je najbolji model uvođenje parlamentarne demokracije, tržišnog gospodarstva, uz poštovanje ljudskih prava, posebno manjinskih, i postupnu decentralizaciju države.
Do kolovoza 1991. nitko u svijetu osim baltičkih republika i Slovenije javno, a Svete stolice diplomatski, nije podržavao samostalnost Hrvatske. Rijetki su bili prijatelji u svijetu koji su to javno tražili (Alois Mock, Margaret Thatcher, Alen Finkielkraut). Ali nakon stravičnih zločina koje su počinili bivša JNA i pobunjeni Srbi, posebno na Banovini, u kolovozu 1991. stvari su se počele mijenjati. Posebno u Austriji i Njemačkoj, ali i u Italiji i Mađarskoj. Narodnjačke i demokršćanske stranke srednje Europe već su na sastanku u Tarvisiju 4. rujna 1991. snažno podržale međunarodno priznanje Hrvatske. Njemački kancelar Helmut Kohl i ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Gencher uz Aloisa Mocka od kolovoza 1991. bili su najsnažnija potpora Hrvatskoj u procesu međunarodnog priznanja. Bombardiranje Banskih dvora, zločinački napadi na Vukovar, Dubrovnik, Karlovac, Zadar, Osijek, Slavonski Brod i mnoge druge hrvatske gradove i sela, uz brojne druge masovne zločine, do kraja su razobličili Slobodana Miloševića i njegovu politiku velike Srbije. Ali to ništa ne bi pomoglo da se Hrvatska nije sama uspjela obraniti.
Danas je Slobodan Milošević u Haagu i sudi mu se za ratni zločin i genocid u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Ali 1991. ni jedna svjetska sila to nije bila spremna javno reći, a svi preventivni mehanizmi KESS-a, EEZ-a i UN-a su zatajili. Tek početkom prosinca 1991. bilo je jasno da će međunarodna zajednica priznati Hrvatsku ako ispuni određene uvjete; prekid vatre, dolazak mirovnih snaga, sporazum o deblokadi i evakuaciji vojarni te donošenje ustavnog zakona o zaštiti manjina i etničkih zajednica. Hrvatska je to ispunila te je Njemačka uz pomoć Danske i Belgije uspjela dobiti podršku ostalih članica EU. Potkraj ožujka 1991. Hrvatska postaje članicom KESS-a, a u svibnja i UN-a.
Na žalost, status žrtve srpske agresije Hrvatska je izgubila hrvatsko-bošnjačkim ratom u BiH, bez obzira na to što je rat u BiH bio posljedica srpske agresije te što brojni dokumenti o ratu u BiH govore i o odgovornosti i neučinkovitosti međunarodne zajednice, posebno nekih njenih predstavnika (slučaj Srebrenice posebno je upečatljiv).
Ali 15. siječnja 1992. je dan kad je Hrvatska bila možda najsretnija u svojoj modernoj povijesti. Slično je bilo samo nakon uspješnog završetka operacije “Oluja” i konačnog oslobađanja Hrvatske. Zato će taj dan ostati velikim slovima zapisan u povijesti stvaranja hrvatske države.

Radimir Čačić
Sramotna i skandalozna izjava ministra Čačića na sjednici Vlade od 10. siječnja 2002. da bi u Hrvatskoj bilo i 500 do 600 tisuća nezaposlenih ako bi se sve kućanice prijavile kao nezaposlene, nedopustivo je podcjenjivanje problema nezaposlenosti i svih nezaposlenih u Republici Hrvatskoj. On je još rekao da će Vlada ispuniti i obećanje o 200.000 novih radnih mjesta u svom mandatu. Dok je ovo drugo legitimno, iako u to malo tko na političkoj sceni Hrvatske vjeruje, prva izjava je arogantna i neprimjerena u demokratskom društva. Ona znači podcjenjivanje javnosti, medija i struke. Toj izjavi treba dodati i nečuvenu kritiku medija i oporbe koju je uputio ministar Čačić govoreći o neodgovornom lupetanju medija i oporbe. Posebno žalosti kršenje prvog profesionalnog pravila Hrvatske televizije. Trebalo je odmah iste večeri čuti i drugu stranu – i oporbu i nezavisne medije. Ovako ostaje gorak okus da smo još daleko od snažne i respektabilne javne televizije. Ipak, sa zakašnjenjem HTV je to učinio, barem što se tiče predstavnika oporbe. Bolje ikad nego nikad.

SDP
O aferi Bandić javnost vjerojatno sve zna i o tome ne namjeravam pisati. Za to su jako zaslužni mediji koji su prvi put bili jedinstveni, a njihov jasan stav je bio – ostavka. To je tražila i oporba, a i najveći dio hrvatske javnosti. Očito je da će se dogoditi suprotno. SDP (posebno zagrebački) čvrsto je stao iza Milana Bandića, bez obzira na njegove slojevite odnose s premijerom i predsjednikom SDP-a Račanom. HNS, bez obzira na kritičke izjave o slučaju Bandić, vjerojatno neće riskirati nove izbore. Na prvi pogled izgleda da će se sve slegnuti i da se ništa neće promijeniti. Milan Bandić će ostati, doći će novi događaji koji će odvući pažnju medija, kao na primjer Sabor HSLS-a. Ali nije tako. HDZ se nikad nije oporavio od afere s Dubrovačkom bankom, barem ne do izbora 2000.
I SDP će nakon afere Bandić teško moći govoriti o poštenju, odgovornosti i moralu u politici te objašnjavati u čemu su razlike između SDP-a i HDZ-a. Jačanje demokracije je proces. Ova afera, a to je već sada jasno, donijela je jednu korist, a to je jasan i nedvosmislen stav medija, bez obzira na politička opredjeljenja, o jednoj javnoj stvari.
Iz ove afere unutarstranački će ojačati Ivica Račan, ali SDP će ipak oslabiti.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika