18.08.2011. / 12:29

Autor: Deutsche Welle

Schwarzenberg upozorava: Bez EU Balkan će biti tempirana bomba

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg u intervjuu za austrijski Die Presse govori o važnosti integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU

Karel SchwarzenbergKarel SchwarzenbergSchwarzenberg smatra da ne treba žuriti sa prijemom Ukrajine i Moldavije u EU, te da je integracija tih zemalja u EU za njega na drugom mjestu.

Na pitanje želi li Češka ubrzati širenje EU na njenim istočnim granicama i nakon Hrvatske uskoro primiti i Ukrajinu u članstvo Schwarzenberg odgovara:

„Nakon Hrvatske mi moramo prvo primiti ostatak zemalja Zapadnog Balkana u EU. Sve dok to ne napravimo vrlo revnonosno održavamo tempiranu bombu odmah pored nas. Balkan nikada neće biti miran ukoliko mi konačno ne uspijemo u tome da granice postanu nevažne. To je moguće učiniti samo u EU. Osim toga mi sa tamošnjom nezaposlenošću koja iznosi i do 60 posto stvaramo samo socijalne nemire."

Die Presse: Dakle Srbija, čak i Albanija prije Ukrajine?

Schwarzenberg: Za nas su Ukrajina i Moldavija tek na drugom mjestu. U tome se naš stav razlikuje od Poljske koja trenutno predsjedava EU. No, razgovori sa Ukrajinom protiču sasvim dobro, a Moldavija poduzima enormne napore na provođenju reformi. Ipak sve to će trajati još nekoliko godina. Jednoga dana će doći i do njihove integracije u EU.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 18.08.11. 13:48

Tako je!!! Pa onda neka explodiraju svi zajedno!


registracija
11/1/10

fluid, 18.08.11. 15:07

Evropa kao i cijeli svijet,jako dobro znaju tko je glavni destabilizator na Balkanu.To nije ni Hrvatska ni Makedonija.Slovenija još manje.Srbija re Republika srpska su ključni destabilizirajući faktor na balkanu.Isključivo zbog svoje imperijalističke politike koja ih ne napušta već "vekovima".Dok ih se ne stavi gdje im je mjesto i potpuno ne kontrolira njihova politika,nema mira.To je činjenica.No to nije moguće lako riješiti zbog interesa jačih u regiji.A tu Srbi profitiraju jer stalno i igraju na tu kartu.Tu je Hrvatska beba.I tako,krizni Balkan egzistira i dalje i tako će biti još jako jako dugo.


registracija
9/1/08

caballero, 18.08.11. 15:34

Tempirana bomba je albanski mentalitet koji ne dozvoljava vladavinu prava vec obicaja.
Za svaku vladu se moze reci da je vise ili manje korumpirana ali jedino albanska na kosovu, svi njeni ministri i postapalice a da o premijeru ne govorimo se bogate najgorom vrstom kriminala: prodajom droge, oruzja i prostitucijom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika