21.08.2011. / 11:19

Autor: Deutsche Welle

Kritike zbog pozdrava Gotovini

'Premijerka uznemirila Njemačku i EU' - Koje poruke Merkel donosi Zagrebu i Beogradu?

Uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu i Beogradu (22.-23.8.), u Berlinu je najavljeno da će u fokusu razgovora biti međunarodne, bilateralne i gospodarske teme. Merkel ne ide u Sarajevo. Zašto?

Jadranka Kosor i Angela MerkelJadranka Kosor i Angela MerkelIz vladinog kabineta u Berlinu je neslužbeno objavljeno da će kancelarka Angela Merkel srbijanskim dužnosnicima prenijeti poruku da priznavanje Kosova nije uvjet za dobivanje kandidatskog statusa i otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. Istodobno je rečeno i da Srbija, prije nego što postane članica Europske unije, mora priznati nove granice.

Tijekom redovne konferencije za novinare koju svake srijede u Berlinu saziva njemačka Vlada, kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert nije htio detaljno komentirati sadržaje predstojećih razgovora s hrvatskim i srbijanskim dužnosnicima. Seibert je rekao: „O sadržaju razgovora se nerado izjašnjavam sada, nekoliko dana prije nego što kancelarka službeno krene na put. Ali u biti, kada kancelarka posjećuje jednu zemlju, onda to nije razlog za strah, već je to izraz našeg interesa za pozitivan razvoj u toj zemlji. To će se sigurno odraziti i na razgovore kancelarke koje će voditi u Hrvatskoj i Srbiji."

Premijerka Kosor uznemirila Njemačku i Europu

Predsjedavajući parlamentarne skupine za jugoistočnu Europu i kancelarkin stranački kolega Peter Weiß ocjenjuje da je kancelarkin posjet Hrvatskoj i Srbiji u ovom trenutku izuzetno važan. Njemačka sa Hrvatskom, kao budućom članicom Europske unije mora usuglasiti zajedničku europsku politiku, ali istodobno i upozoriti hrvatske dužnosnike da slijede političku liniju koja će voditi pomirenju sa susjednim državama. Weiß tvrdi da je govor premijerke Jadranke Kosor tijekom proslave „Oluje" (kada je javno pozdravila u Hagu osuđene hrvatske generale Gotovinu i Markača) u Njemačkoj i Europi izazvalo uznemirenost i zabrinutost.

Beograd mora postići dogovor s Prištinom

Istodobno, Weiß napominje i da je Njemačka aktivno podržavala europski put Srbije, te da službeni Berlin cijeni i to što je Srbija izručila haške optuženike za ratne zločine. Međutim, Europska unija, a time i Njemačka ni u kojem slučaju neće dopustiti da se unutar njenih granica ponovo dogodi još jedan Cipar. Weiß objašnjava: „To znači da je za europsku perspektivu Srbije potreban zadovoljavajući dogovor s Kosovom. Angela Merkel će još jednom snažno ohrabriti i pozvati srbijansku vladu da razgovore s Prištinom pozitivno privede kraju." „Najteži dio predstojećeg posjeta njemačke kancelarke službenom Zagrebu i Beogradu bit će taj da srbijanskim dužnosnicima pojasni kako na sjeveru Kosova moraju usmjeriti svoje snage na suradnju, a ne konfrontaciju", komentira Enver Robelli, dopisnik njemačkog dnevnog lista Süddeutsche Zeitung.

Politički kaos u BiH

To što se Sarajevo nije našlo na kancelarkinom dnevnom redu posjeta zapadnom Balkanu, moglo se preduvidjeti, kaže berlinski politolog Bodo Weber. „Nije ni bilo za očekivati da će se Sarajevo naći na kancelarkinom programu nakon što su propali razgovori o ustavnim reformama s bosansko-hercegovačkim čelnicima stranaka, koji su krajem prošle i početkom ove godine pojedinačno i iza zatvorenih vrata vođeni u uredu Angele Merkel u Berlinu, te završili u političkom kaosu i nemogućnosti da se napokon formira državna vlada Bosne i Hercegovine", komentira Weber i nastavlja: „Ne očekujem da će Bosna i Hercegovina biti jedna od tema razgovora gospođe Merkel tijekom njezinog službenog posjeta regiji. Možda će biti samo kratko spomenuta u Beogradu, ali situacija je toliko izmakla kontroli, tako da Njemačka u ovom trenutku ne daje nikakve znakove da bi bila spremna preuzeti veću inicijativu u Bosni i Hercegovini."

Autorica: Selma Filipović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 21.08.11. 13:12

Budite sigurni da hrvatski intelektualci,radnici,studnti i penzijoneri od njezinog susreta s Kosoricom osim troška iz prorčuna neće osjetiti ama baš ništa,Kosorica može pozvati i Obamu izbore će izgubiti i to debelo.


registracija
16/6/10

nosonja, 21.08.11. 13:52

vferari@ lajkam ti post!!!


registracija
25/10/10

cuma, 21.08.11. 14:25

Pozdravila je ona Gotovinu i Markača radi izbora, treba se dodvoriti biračkom tjelu, posebice desnici, a koje zaboravlja da je ta ista Vlada čuvenom parolom, locirati, uhititi i transferirati, i poslala generale u Haag,,gđa Merkel će oprostiti Jaci ipak njezina stranka je u službi međunarodnog suda!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.08.11. 15:31

pozdravom osuđenim generalima Kosor je opalila veliku šamarčinu samoj sebi, a pljesak koji je dobila je još veća šamarčina Hrvatskoj. Jer Kosor je bila pa će i proći. Ali Hrvatska će ostat. Taj šamar posebno boli, jer ukazuje koliko smo kao društvo daleko od civilizacijskih vrijednosti koje gaji Europa, a kojoj želimo pristupiti.


registracija
15/8/09

vergilia, 21.08.11. 17:36

Sve što će Kosorici biti rečeno, mi nećemo niti znati - biti će cenzura na djelu, riječi i sličice izvučeni iz konteksta, bez prijevoda i sa prigodnim komentarima. Prigodno će biti prisutni samo provjereni "novinari" - ako nisam u pravu, posipati ću se pepelom..:)


registracija
15/8/11

crvenidecko, 21.08.11. 18:12

Glodal Domains International traži ozbiljne suradnike za rad kod kuće.
Uvjet – osnovno poznavanje rada na računalu i posjedovanje interneta.
Info na: https://www.no1-internetzarada.ws
ili na mail
zvonkomari@yahoo.com


registracija
12/1/11

bozhidar, 21.08.11. 19:19

ako cemo kriviti pojedince, a sto zesce i sto vise one osobe koje rade u isvjestiteljstvu, znanosti, vjerama, vojsci, etc., onda, poradi prosvjete [elucidation], trebali bi kriviti i skupine [stranke, vlade, narode] za zlocine koje su srbi, hrvati, albanci, i bosnjaci pocinili od 91ve do 99te.

nitko nije nevin, je li? dakle, poceti, suditi/kriviti od ove cinjenice.

ali ipak ne kaznjavati sve pojedince--samo jedan broj pojedinaca.
treba dakle luciti kaznjavanje--bilo jednog cijelog naroda ili pojedinaca-- od krivnje istih.

ovaj pojam [da se nesmije kazniti cijeli narod] velesrbima nije pasao]. ova opaska vrijedi i za jedan dio hrvata, koji su radili kao srbi.

hrvati su ne samo krivili bosnjake [i to sasvim pogrjesno] nego su ih kaznjavali kao sto su nas kaznjavali velesrbi od 91ve do 95te.

zanimivo je da bosnjaci nisu mogli u parlamentu nametati krscanima svoje vjerske zakone--mogli su to uraditi samo vojnom silom te vojnim porazom srba i hrvata u bosni.

a vojni poraz hrvata i srba [u mogucem savezu sa nato] ne samo da nebi uspio, nego bi doveo cak i izgona oveceg dijela bosnjaka.
zasto su ovo tudjman i milosevic pregledali [ukoliko su to znali]? pa netreba reci, kao sto i netreba reci zasto je o tome i evropa sutjela.

a osim mene, neznam da li je itko sto o ovoj stvari rekao. sijecam se da sam u vezi ove stvari pisao kanadskoj, u.s, u.k, nj., hr, i franc vladi.

od 90te do 95te odslao sam na stotine pisama gore [osim hr] navedenim zemljama.
nj. i u.s vlada nisu ni jednoc potvrdili primitak mojih pisama, a ostal zemlje su ne samo potvrdjivali sva moja pisma, nego bi se ponekad samnom porjeckali [dirnuo ih, je li, u srce] ili cak priznali da treba ukinuti embargo na oruzje.
hvala


registracija
26/12/06

capica, 22.08.11. 14:44

E moj Božidare, da ste živjeli ovdje s nama i prije , za vrijeme i poslije rata , znali biste da niti su svi "njihovi" bili vragovi, a da ni svi naši nisu bili anđeli. I Vama pozdrav.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika