21.08.2011. / 12:34

Autor: Hina , Nacional.hr

Norveška obilježava mjesec dana od pokolja na Utoeyi

Između glazbenih odlomaka, norveški glumci trebali bi pročitati imena 77 osoba, većinom mladih, koje su smrtno stradale u napadima od 22. srpnja

ArhivaArhivaMjesec dana nakon najtežih napada ikad počinjenih na njezinu tlu u mirnodopsko doba, Norveška bi u nedjelju trebala obilježiti pogibiju 77 osoba ubijenih u pucnjavi i bombaškom napadu ekstremista Andersa Behringa Breivika.

Preživjeli, obitelji žrtava, spasioci, kraljevska obitelj i ministri trebali bi u koncertnoj dvorani Spektrum u Oslu prisustvovati svečanosti koja će okupiti neke od najvećih umjetnika u zemlji, među kojima pop skupinu A-ha, ponovno okupljenu za ovu prigodu.

Između glazbenih odlomaka, norveški glumci trebali bi pročitati imena 77 osoba, većinom mladih, koje su smrtno stradale u napadima od 22. srpnja.

U ratu protiv islama i multikulturalizma, 32-godišnji Behring Breivik tog je dana aktivirao bombu blizu sjedišta vlade a potom otvorio vatru na stotine mladih laburista okupljenih u ljetnom kampu na otoku Utoeya, 40-ak kilometara sjeverozapadno od Osla.

U znak odbacivanja njegovih teza, svečanost će voditi Haddy N'jie, umjetnica čiji je otac iz Gambije a majka Norvežanka.

Govore bi trebali održati i kralj Harald te premijer Jens Stoltenberg.

Vezane vijesti

Tvornica ubijanja

Tvornica ubijanja

Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika