25.08.2011. / 15:01

Autor: Nacional.hr

U Čileu nastavak 48-satnog štrajka

Najveća i glavna čileanska zajednica sindikata CUT izjavila je kako su državni službenici, radnici u transportu, lučki radnici, profesori i studenti zajedno u štrajku i kako traže više mirovine, bolju i jeftiniju zdravstvenu zaštitu, manje poreze i ustavne reforme

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU Čileu se održava drugi dan nacionalnog štrajka kojeg su organizirali, tražeći reforme, radnički sindikati i studenti, izvještava BBC.

U srijedu je prosvjed počeo mirno, no ubrzo su izbili neredi. Nezadovoljnici su postavili goruće barikade i počeli bacati kamenje. U glavnom gradu Santiagu zapaljene su gume, policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Iz policije su objavili kako je uhićeno 350 izgrednika i kako ima mnogo ozlijeđenih. Štrajk je nastavak studentskih prosvjeda u kojima se traži reforma sistema prosvjete, koji je, drže prosvjednici, nepravedan i bez dovoljnih novčanih sredstava.

Najveća i glavna čileanska zajednica sindikata CUT izjavila je kako su državni službenici, radnici u transportu, lučki radnici, profesori i studenti zajedno u štrajku i kako traže više mirovine, bolju i jeftiniju zdravstvenu zaštitu, manje poreze i ustavne reforme. Iz vlade kažu kako je većina zaposlenika zanemarila štrajk.

Ministar financija Felipe Larrain rekao je kako štrajk državu košta 200 milijuna dolara dnevno. "Nećemo moći nastaviti s našim programima. Vladini programi ne stvaraju se na ulicama nego na biralištima", bio je jasan Larrain. Predsjednik Sebastian Pinera obećao je studentima dodatna novčana sredstva, povećanje broja stipendija i smanjenje kamata na studentske zajmove. Studenti kažu kako to nije dovoljno.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika