28.08.2011. / 11:42

Autor: Martina Čizmić

"Privatni susret": Tadić se Pahoru požalio zbog Angele Merkel

Pahor, koji je u izuzetno prijateljskim odnosima s hrvatskom premijerkom, vjerojatno će pokušati zagladiti odnose u "Ptujskoj trilaterali" koja se nije dugo sastala, a koja je osnovana upravo kako bi se rješila otvorena pitanja među zemljama

Boris Tadić i Borut PahorBoris Tadić i Borut Pahor"Privatni posjet" slovenskog premijera Boruta Pahora srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću dogodio se u sklopu redovnih kontakata dvojice dužnosnika, priopćili su iz Ureda predsjednika Srbije.

No, večera na kojoj su se u Beogradu susreli Pahor i Tadić poslužila je i za malo suptilne diplomacije. Naime, prema neslužbenim informacijama dvojica su dužnosnika razgovarala o njemačkoj kancelarki Angeli Markel i njenim posjetima Srbiji odnosno Sloveniji.

Podsjetimo, kancelarka Merkel prošlog je tjedna posjetila Beograd i otvoreno poručila Tadiću kako će Srbija za status kandidata za ulazak u EU morati riješiti pitanje Kosova. Iako nije direktno rečeno da će Srbija morati priznati Kosovo kako bi ušla u "europsku obitelj", činjenica da je Kosovo spomenuto kao jedan od uvjeta dovoljno je značajna.

S obzirom na to da njemačka kancelarka sljedeći tjedan dolazi u posjet Sloveniji, Tadić je iskoristio priliku i požalio se Pahoru na njemačke zahtjeve u nadi da će slovenski premijer možda moći urgirati kod njemačke kancelarke da se Srbiji malo "popuste" uvjeti.

Istovremeno, Pahor je u Beogradu pokušao smiriti strasti na relaciji Zagreb - Beograd. Naime, nakon posjeta premijerke Jadranke Kosor Kosovu, iz Srbije su se čule prozivke i kritike na njeno ponašanje i izjave. Naravno, Zagreb nije ostao dužan te je uzvratio čak i razgovorom sa srbijanskim veleposlanikom.

Pahor, koji je u izuzetno prijateljskim odnosima s hrvatskom premijerkom, vjerojatno će pokušati zagladiti odnose u "Ptujskoj trilaterali" koja se nije dugo sastala, a koja je osnovana upravo kako bi se rješila otvorena pitanja među zemljama.

Hoće li Pahorova "mirovna misija" biti uspješna, vidjeti će se tijekom sljedećih nekoliko dana. No, teško je za vjerovati da premijer Slovenije koji je jednom nogom već na odlasku može promijeniti mišljenje njemačke kancelarke, ili smiriti strasti u srpsko-hrvatskim odnosima.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
17/8/11

foringas, 28.08.11. 11:51

možda premijerka konaćno smogne snage reći i Pahoru da će hrvatska konačno gledati svoje interese i da više nečemo djeliti hrvatsku zemlju, hrvatske interese,...


registracija
11/1/10

fluid, 28.08.11. 13:07

Lako bi Tadić riješio sva otvorena pitanja sa državama koje je Srbija napala i ugrozila otvorenim agresijama,da mu je narod normalan.Ovako mora step and step.Ne da je on manje četnik od ostalih ali je svjestan da izolirani nemaju nikakve šanse u globalnoj ekonomiji.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 29.08.11. 05:47

@fluid
Znaci po Vama mi smo svi ludi? Gospodine, kada ste poslednji put bili u Srbiji? Ocigledno nemate pojma o cemu govorite.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika