12.09.2011. / 14:45

Autor: Nacional.hr

Premijera predstave “Prometej, Krajolik II” 16. rujna u HNK Zagreb

Svjetska premijera predstave “Prometej, Krajolik II” održana je 20. siječnja 2011. godine u Montclairu (SAD)

Scena iz predstaveScena iz predstaveU sklopu 9. Festivala svjetskog kazališta, 16. rujna u 19:30 sati, na pozornici HNK u Zagrebu gostuje hvaljena predstava “Prometej, Krajolik II”, u režiji Jana Fabrea.

Predstava “Prometej, Krajolik II” nastala je u koprodukciji Teatra Troubleyn iz Antwerpena sa više svjetskih teatra i festivala među kojima je i Zagrebačko kazalište mladih. Tekst predstave, po motivima Eshilove drame Okovani Prometej potpisuju Jeroen Olyslaegers i Jan Fabre, koncept i režiju Jan Fabre dok međunarodni ansambl predstave čine devet izvođača, među kojima je i glumica Zagrebačkog kazališta mladih, Katarina Bistrović Darvaš.

“Prometej Krajolik II” sinteza je Fabreovog pogleda na svijet, vizualnu umjetnost i likovni izraz. Prometej je simbol pobunjenika, koji je vrhovnom bogu oteo vatru za dobrobit čovjeka i zato je stradao. Koliko god se bogovi trudili da od čovjeka otmu vatru, povratka više nije bilo.

Svjetska premijera predstave “Prometej, Krajolik II” održana je 20. siječnja 2011. godine u Montclairu (SAD). Nakon premijere predstava je krenula na turneju koja će trajati do kraja 2011. u sklopu koje će biti izvedena u više europskih zemalja.

O predstavi je povodom gostovanja pisao i The New York Times, a novinarka The Village Voice oduševljena je: “Na pozornici je gužva, prošarana je oštrim svjetlima, protresena glazbom i eksplozivnim zvučnim efektima... Fabreov pripovjedni spektakl je uzbudljiv, vrtoglav, opasan. Iako mi sve zuji u glavi, predstavu bih odgledala odmah još jednom«.

Jan Fabre, redatelj, koreograf, pisac, slikar i kipar jedan je od najpoznatijih, najinovativnijih i najkontroverznijih svjetskih suvremenih umjetnika. Hrvatskoj se publici predstavio u više navrata, a zapažena je bila njegova izložba u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u travnju 2010. godine, kao i one u Dubrovniku 2003. i 2006. godine.

Pedesettrogodišnji umjetnik rodom iz Antwerpena, od 1976. do 1981. aktivno se bavi umjetnošću performansa, što se odražava u njegovu kazališnom radu koji se fokusira na tjelesnu ekspresiju. Od osamdesetih režira operne, kazališne i plesne predstave i sudjeluje na najprestižnijim svjetskim izložbama, a do danas je jedini suvremeni umjetnik koji je imao samostalnu izložbu u pariškom Louvreu (2008. godine).

Vezane vijesti

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelju Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca Staši Zurovcu 20. travnja otkazan je ugovor o radu zbog nepridržavanja obveza iz radnog odnosa,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika