22.09.2011. / 09:24

Autor: Hina

Ništa od svega

Palestinci razočarani, Josipović ushićen

"Predsjednik Obama se osvrnuo ne samo na tekuća i goruća pitanja svjetske politike, poput potrebe da se nađe jedan balansirani pristup rješenju formiranja palestinske države koju nitko ne spori, nego je govorio i o globalnim socijalnim pitanjima", komentirao je on

ArhivaArhivaViši palestinski dužnosnik izrazio je svoje razočaranje govorom predsjednika SAD-a Baracka Obame u srijedu u Ujedinjenim narodima rekavši da se nadao izrazu potpore palestinskoj slobodi.

Jaser Abed Rabo, glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije, rekao je agenciji Reuters da postoji "jaz između pohvale borbi arapskih naroda za slobodu i apstraktnog poziva na pregovore između nas i Izraelaca".

"Mi smo očekivali čuti da je sloboda palestinskog naroda ključ Arapskog proljeća", rekao je. "Sloboda bi trebala pokrivati cijelu regiju".

Obama je u svom govoru pozvao Palestince i Izraelce da ponovno pokrenu mirovne pregovore a osvrnuo se pohvalno i na "Arapsko proljeće" primijetivši da je "promjena došla u Egipat i arapski svijet".

Izrael i SAD protive se palestinskom zahtjevu za priznanje državnosti u UN-u, a Palestinci kažu da će priznanje omogućiti izravne razgovore između dvije jednake, suverene države.

"Mi smo ovdje u Ujedinjnim narodima kako bi pozvali na aktivnu međunarodnu intervenciju, uključujući i američku, da se postave temelji ozbiljnih pregovora i prije svega priznanja palestinske države", rekao je Abed Rabo.

Josipović: Obamino sjajno obraćanje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio u srijedu na susretu s Obamom da su izravni pregovori jedini put za postizanje mira na Bliskom istoku i da nastojanja Palestinaca da osiguraju UN-ovo priznanje njihove državnosti "neće uspjeti". Netanyahu, međutim, nije iznio nove zamisli kako ponovno pokrenuti pregovore.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u četvrtak u New Yorku kako je američki predsjednik Barack Obama imao "sjajno" obraćanje Općoj skupštini UN-a u kojem je istaknuo potrebu za uravnoteženim pristupom rješenju formiranja palestinske države te socijalnom pravdom na svjetskoj razini.

"Govor predsjednika Baracka Obame u UN-u bio je sjajan. Ono što je meni uvijek drago čuti je taj osjećaj za pravdu, socijalnu pravednost na globalnoj razini", kazao je Josipović nakon što je Obama održao govor na početku 66. Zasjedanja Opće skupštine UN-a.

"Predsjednik Obama se osvrnuo ne samo na tekuća i goruća pitanja svjetske politike, poput potrebe da se nađe jedan balansirani pristup rješenju formiranja palestinske države koju nitko ne spori, nego je govorio i o globalnim socijalnim pitanjima", komentirao je on.

"Obama je govorio i o položaju žena, održivom razvoju, pravu na dom i zaposlenost, na rad i to je bio govor koje je mnoge dirnuo u srce", dodao je.

Upitan da li je u dosadašnjim kontaktima s Obamom imao prilike porazgovarati Josipović je kazao da su kratko govorili o programu otvorene vlasti.

Josipović će nazočiti ručku koji za svjetske čelnike priređuje glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a u srijedu navečer bit će na prijemu koji priređuje Obama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 22.09.11. 11:38

josipović zna kome mora lizati šupak


registracija
22/3/11

vferari, 22.09.11. 12:47

Ovo je odraz opće hrvatske kulture jedan od brendova za ulazak u evropu.?


registracija
24/3/10

bagsy, 22.09.11. 12:52

Pa za nekoga tko prvi put sluša obamu,vjerujem da je oduševljen,ali taj isti Obama ima najlošiji rejting od svih predsjednika Sad-a unazad x godina,
a gdje je nestalo ono 'Change',kao što kaže Tupac: 'Change-shit',nema Change,samo šačica bolesno pohlepnih bankara i ideja o jednoj svjetskoj vladi koja bi odlučivala o životu i smrti


registracija
1/4/07

ulomax, 22.09.11. 14:55

palestinci cekaji i pregovaraju a zidovi grade i prisvajaju


registracija
9/11/09

superhik, 23.09.11. 03:32

Ushicen sam. Vidio sam predsjednika Amerike. Popiskio sam se u gace od srece.
Nisam uopce slusao sto je govorio, glavno da sam ga vidio. Bili smo u istoj prostoriji.

I ovo nam je predsjednik.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika