23.09.2011. / 15:30

Autor: Nacional.hr

Napad na Wall Street

Video: Dan odmazde

Podsjetimo kako prosvjed protiv američkog bankovnog financijskog sistema traje već šesti dan i nakon neuspjele okupacije Wall Stereeta prebačen je u obližnji park

Hakerska aktivistička skupina 'Anonymous', suorganizator akcije #OCCUPYWALLSTREET najavila je cyber napad na 'korumpirane bankarske institucije', Wall Street i njujoršku policiju.

Kako kažu, bit će to usklađeni hakerski napad, nazvan 'Dan odmazde', u desecima gradova diljem SAD-a u subotu točno u podne. "Anonymousi i druge 'cyber liberation' skupine širom svijeta zajedno sa svojim ljudima koji vole slobodu u Americi neće ovo podnositi. Mi ćemo se mirno, ali snažno oduprijeti zlostavljanju od njujorške policije", istaknuli su u priopćenju.

Live prijenos

Na taj potez su se odlučili jer policija prema prosvjednicima, koji trenutno kampiraju u parku na Liberty Streetu, koristi prekomjernu silu. Aktivistička skupina Codepink izvjestila kako je NYPD nasilno uhitio petoricu prosvjednika, dok ih je nekoliko privedeno bez osnove. Anonymousovu prijetnju nije za zanemariti jer su dosad već unijeli pomutnju u kompjuterskim sustavima Symanteca, Applea, Facebooka, Microsofta... Javnost su informirali kako ih 24. rujna mogu pratiti putem Twittera.

Pobuna u srcu kapitalističke pohlepe

ArhivaArhivaPodsjetimo kako prosvjed protiv američkog bankovnog financijskog sistema traje već šesti dan i nakon neuspjele okupacije Wall Stereeta prebačen je u obližnji park. Pet tisuća aktivista je planiralo na Wall Streetu postaviti kamp na neodređeno vrijeme upozoravajući na megalomanski kapitalizam koji se vodi u tom financijskom središtu, banke koje treba razbiti na manje ogranke, oporezivanje najbogatijih, interese milijunaša...

Organizatori upozoravaju kako njihova akcija nije praćena od američkih medija. Internetski pretraživač Yahoo je blokirao sve e-mailove u kojima se pozivalo ljude da posjete internetsku stranicu occupywallstreet.org, kasnije su se ispričali zbog 'pogreške'. U svjetskim medijima situacija je potpuno drukčija, britanski Guardian stao je na stranu prosvjednika i objavljivao najnovije događaje i njihove proglase.

Vezane vijesti

Kako do novog 'New Deala'?

Kako do novog 'New Deala'?

New York Times nedavno je objavio rezultate istraživanja Federalnih rezervi o bogatstvu i prihodima američkih obitelji. Istraživanje je pokazalo da… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 24.09.11. 05:51

nisam znao za ovo. Da sam tamo, pridružio bi im se. Američki megalomanski kapitalizam samo je pojedincima dobro donio, i produbio je jaz između bogatih i siromašnih, po cijelom svijetu. I u samoj svojoj osnovi je totalno pogrešan. Prosperitet je baziran na stalnom rastu nacionalnog dohotka, a rast je moguć jedino uz konstantno povećanje potrošnje. Sve je podređeno povećanju potrošnje. Što se više troši, to bolje. To je jednostavno nemoguće. Jer živimo na planeti koja je sama po sebi ograničena, koja ima ograničene resurse. Treba se tražit drukčiji ekonomski model, drukčije društvene vrijednosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika