24.09.2011. / 12:39

Autor: Hina

NYT: SAD isporučio Izraelu bombe za razaranje bunkera

Obamina administracija u tišini je opskrbila Izrael s bombama za uništavanje ukopanih ciljeva, kao što su teroristička spremišta oružja ili možda podzemni nuklearni pogoni u Iranu, izvijestio je u subotu The New York Times pozivajući se na izjave američkih dužnosnika.

Foto:IlustracijaFoto:IlustracijaObamina administracija u tišini je opskrbila Izrael s bombama za uništavanje ukopanih ciljeva, kao što su teroristička spremišta oružja ili možda podzemni nuklearni pogoni u Iranu, izvijestio je u subotu The New York Times pozivajući se na izjave američkih dužnosnika.

Američka isporuka bombi za razaranje bunkera, o kojoj je prvi online izvijestio tjednik Newsweek, započela je u 2009. godini. Američki dužnosnici koji su potvrdili te isporuke govorili su pod uvjetom anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni razgovarati o tome javno. Oni su odbili govoriti o broju bombi koje su isporučene Izraelu ili o njihovim tehničkim karakteristikama.

Izrael je tražio tu klasu oružja već mnogo godina. U 2005. administracija Georgea W. Busha obavijestila je Kongres o tijeku isporuke Izraelu bombi dizajniranih da unište ukopane ciljeve.

"Predložena prodaja pridonijet će vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti SAD-a, pomažući u poboljšanju sigurnosti prijateljske zemlje", priopćeno je iz Agencije za vojno-sigurnosnu suradnju (DSCA).

Naknadne obavijesti o planiranoj prodaji Izraelu različitih modela bombi za razaranje bunkera, DSCA je uputila Kongresu ponovo 2007. i 2008. godine.

No, oružje u to vrijeme nije dano Izraelu jer su dužnosnici u Pentagon bili frustriran što je Izrael prenio vojnu tehnologiju Kini. A postojala je i duboka zabrinutost da bi američka isporuka bombi za razaranje bunkera Izraelu, mogla biti viđena kao prešutno odobrenje za napad na Iran, ističe NY Times.

U međuvremenu je Izrael razvio vlastitu bombu za razaranje bunkera, rekli su dužnosnici, ali su američke varijante smatrane isplativijima.

Glasnogovornik Pentagona George Little odbio je komentirati izvješća o isporuci oružja. "Nećemo komentirati ta medijska izvješća, no budite uvjereni da se SAD zalaže za sigurnost Izraela i sposobnost da zadrži svoju kvalitativnu vojnu nadmoć", rekao je Little.

Pitanje je toliko osjetljivo da su izraelski vojni dužnosnici zatražili od SAD-a da ne objavi dokumentaciju o transferu oružja, čak i ako to bude zatraženo prema Zakonu o slobodi informiranja, rekli su američki dužnosnici.

Transfer tog naprednog oružja mogao bi pojačati potporu za predsjednika Baracka Obamu među židovskim biračima. Izraelsko-američki odnosi pretrpjeli su štete po raznim političkim i geopolitičkim pitanjima, a napori administracije na jačanju izraelske vojske mogu uvjeriti neke birače da Obama dovoljno podupire Izrael, što mu republikanska oporba često predbacuje.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 24.09.11. 12:59

Rade ljudi.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 24.09.11. 13:23

Pametuju,drugim drže lekcije..a sve rade kontra.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 24.09.11. 14:03

"ili možda podzemni nuklearni pogoni u Iranu" - pa to im je i jedini cilj.

"no budite uvjereni da se SAD zalaže za sigurnost Izraela" - a ko danas u to imalo sumnja.

Koliko li je samo hipokritičnosti u američkoj politici. Borci za demokraciju, ljudska prava, itd. Da, ali samo kad njima odgovara, kao u slučaju Libije. No, ničija nije sjala vječno, u tome je sva utjeha.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 02.10.11. 17:02

@Vlaisavljevic
Istina.

@agaSovulj
Oni veruju da vojni napadi treba da budu dozvoljeni samo njima. U pitanju je novac, a sa njim i moc i uticaj. Zapadne zemlje na celu sa SAD ne zeli niko drugi da se razvije zbog cega podrivaju stabilnost onih koji bi mogli da im budu konkurencija (Rusija, Kina a sa njima sve ostale zemlje koje se usudjuju da uspostave blizi kontakt sa navedene dve), a pod parolom ljudskih prava i demokratije sebi dozvoljavaju da se mesaju u unutrasnje stvari svih zemalja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika