24.09.2011. / 14:56

Autor: Hina

NBA: Otkazane 43 pripremne utakmice

Odgoda početka nove NBA sezone sve je izglednija nakon što su klubovi u petak objavili da otkazuju 43 pripremne utakmice u predsezoni, što je neposredna posljedica lock-outa koji je na snazi od 1. srpnja.

Štrajk u NBA ligi se nastavljaŠtrajk u NBA ligi se nastavljaOdgoda početka nove NBA sezone sve je izglednija nakon što su klubovi u petak objavili da otkazuju 43 pripremne utakmice u predsezoni, što je neposredna posljedica lock-outa koji je na snazi od 1. srpnja.

Do sada, kao jedina posljedica lock-outa, kojeg su nametnuli vlasnici klubova, po medijima se samo govorilo o prelasku nekih košarkaških zvijezda u Europu, kao što je bio slučaj s Deronom Williamsom koji je prešao u turski Besiktas.

No, stvarnost za NBA sada postaje ružnija, nakon što su u petak otkazane 43 od 114 pripremnih utakmica, koje su se trebale početi igrati u ponedjeljak, čime se ozbiljno dovodi u pitanje početak regularne sezone.

Uzrok lock-outa je bio istek postojećega kolektivnog ugovora i činjenica da dvije suprotstavljene strane, udruga poslodavaca (vlasnici NBA klubova) i sindikat igrača, nisu pronašli rješenje oko njegova produljenja. Igrači i vlasnici nisu se uspjeli dogovoriti ni po jednoj temeljnoj točki sporazuma, od kojih je najveći problem gornja granica budžeta (salary cap).

Vlasnici klubova više ne žele 57 posto ukupnog prometa koji ostvare trošiti na plaće igrača, te je stoga NBA organizacija preko povjerenika Davida Sterna predložila smanjenje ukupnog iznosa za plaće za 750 milijuna dolara po godini. Time bi klubovi prestali stvarati gubitke koji su se, kroz šest godina koliko je trajao posljednji kolektivni ugovor, popeli na milijardu dolara. Igrači su pristali udio svojih plaća u budžetu smanjiti na 54.3 posto, čime bi izgubili 500 milijuna dolara kroz pet godina. Gubitke su inače ove godine prijavila 22 od 30 klubova.

NBA na ovom stupnju pregovora između sukobljenih strana nije uspjela postići što i moćna Liga američkog nogometa (NFL), koja je uspjela krajem srpnja okončati četveromjesečni lock-out zbog kojeg je otkazana samo jedna pripremna utakmica .

NFL je tako uspio početi sezonu prije dva tjedna, kako je i bilo predviđeno, i sada nitko ne priča o svađi između vlasnika klubova milijardera i igrača milijunaša oko raspodjele "kolača" vrijednog devet milijardi dolara (6,7 milijardi eura).

Sada kada je otkazano 43 pripremnih utakmica, može se dogoditi da se to dogodi i s ostalima. Postavlja sse pitanje kada će biti donesena odluka o regularnom početku sezone.

Prilikom zadnjeg lock-outa u sezoni 1998./1999. prvi pripremni susreti bili su otkazani 25. rujna 1998., a ostali dva tjedna kasnije. Odluka da se početak regularne sezone odgodi za dva tjedna tada je donesena 13. listopada, a odluka da se ponovno počne igrati donesena je tek 6. siječnja 1999., dan prije ultimatuma povjerenika NBA Davida Sterna da će u potpunosti otkazati sezonu.

Nakon 204 dana sukoba, sezona smanjena na 50 počela je 5. veljače 1999.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika