Objavljeno u Nacionalu br. 828, 2011-09-27

Autor: Robert Bajruši

Osuđeni na suživot

Mladen Bajić ostaje u sedlu

Zahvaljujući razotkrivanju korupcijskih afera, stekao je poštovanje i u inozemnim političkim i pravosudnim krugovima, a nije nevažno ni da ga podržavaju Hrvatska narodna stranka i predsjednik Ivo Josipović

Mladen Bajić i Zoran MilanovićMladen Bajić i Zoran MilanovićKukuriku koalicija u slučaju dolaska na vlast neće smijeniti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Iako u vodstvu SDP-a nisu zadovoljni Bajićem, smatrajući da je predugo kalkulirao i pazio da se ne zamjeri HDZ-u, procjenjuju da bi se njegova smjena u javnosti doživjela kao politički pritisak na pravosuđe. Osim toga, Bajić je najzaslužniji za procesuiranje donedavno vodećih pripadnika HDZ-ova establishmenta: Ive Sandera, Damira Polančeca i Berislava Rončevića.

Zahvaljujući razotkrivanju korupcijskih afera, stekao je poštovanje i u inozemnim političkim i pravosudnim krugovima, a nije nevažno ni da ga podržavaju Hrvatska narodna stranka i predsjednik Ivo Josipović. U takvoj konstelaciji odnosa u Socijaldemokratskoj partiji je procijenjeno kako, u slučaju preuzimanja vlasti, Bajića treba pustiti da nastavi raditi. To, naravno, ne znači da u SDP-u sad imaju pozitivan stav o radu glavnog državog odvjetnika. Zoran Milanović je više puta kritizirao Bajićevo kalkulantsko ponašanje i svoje kritike nije promijenio niti kad je Državno odvjetništvo odlučilo kriminalizirati Ivu Sanadera. Zato su zastupnici SDP-a u veljači 2010. glasali protiv novog Bajićeva mandata koji treba trajati do 2014., a najjače ga je napao Slavko Linić, koji je glavnog državnog odvjetnika optužio da je štitio Sanadera.

U međuvremenu su u SDP-u ublažili kritike i na posljednjem saborskom glasanju o Bajićevu izvješću njihovi zastupnici su ostali suzdržani, što je bio prvi pokazatelj promjene stajališta. Namjera da se ne napada Bajića pragmatična je promjena dosadašnje SDP-ove politike, ali ne i mišljenja o njegovu radu.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 27.09.11. 08:22

Sve pusti drkađije, pa makar ih neko zvao onanistima.
Eeee..... moji Hrvati,izgubljeni u magli,vremenu i prostoru
Slastan zalogaj sposobnijima, vrlo brzo!


registracija
3/6/11

skaraica, 27.09.11. 09:27

Pravi kauboj.


registracija
26/11/09

CH2710, 27.09.11. 10:27

Ipak bi ga trebalo smijeniti... jer nije i ne može biti vjerodostojan... zato jer sve ove godine nije radio ništa... osim što je vjerojatno dijelio plijen s HDZ-ovcima.

Da je on radio posao kako treba, a što mu je dužnost, Hrvatska niti blizu ne bi bila opljačkana kao što je.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.09.11. 11:53

Servirajući nam Bajića,prodaju nam muda za bubrege.
Ajmo,tko će zatvoriti Ninoslava Pavića?
Tko će zatvoriti ikog u vrhu vlasti?Ili barem procesuirati.Samo odbačeni kadar je za odstrel.
Nitko nije progonjen dok je bio na vlasti,a tek imamo vidjeti što će biti od pravomoćnih presuda. Jako malo,kao i uvijek.
Zato,dolje s Bajićem.On je oličenje kradezeizacije našeg društva.U stilu "ne bum se štel mešati".


registracija
11/1/10

fluid, 27.09.11. 13:29

Hrvatski "Švedski stol"za otimačinu hrvatskih dobara od samih građana ,uvijek mi je bio širom rasprostrt.Samo sam trebao zagrabiti.No uvijek sam smatrao da što god da uzmem,da sam upravo uzeo od svoje djece.Moral i takva logika su mi bili pravac da ne popustim napasti omogućenog grabeža,te sam danas sretan što sam ostao čovjekom.I još više što će to moja djeca prepoznati.I njih sam tako odgajao.Bez obzira na težinu života i trenutka.Vjerovao sam i u novu Hrvatsku.Moralnu,poštenu i na pravednim zakonima utemeljenu.No ništa od toga.Sve sam fulao.Ali samo u procjeni.Moji snovi su ideali za koje vrijedi živjeti.Pa možda jednom i nastane takva država Hrvatska.Pa makar i kada mene nebude.Bajić i načini stvaranja takve države,nije garant tih ideala.A trebao bi biti.Države se u krvi rađaju ali ispod stola se čereče.Ništa od svega toga.Barem ništa za dogledno vrijeme.SDP to neće promijeniti na bolje.Metastaze su posvuda a lijek se namjerno ne daje pacijentu(državi).Mnogi povlašteni bi ozdravljenjem države,morali početi raditi,morali bi biti pošteni a i karakter bi morali izvlačiti iz ormara.A to skoro pa nitko ne želi u lijepoj našoj.Ni oni od kojih se otima a još manje oni koji otimaju.I sve po zakonu.Samo kakvom i čijem zakonu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika