29.09.2011. / 15:50

Autor: Nacional.hr

Humanistički sat analtomije

Starački potiljci su sigurni!

Norčevu izjavu kako mu je kao katoliku i praktičnom vjerniku žao zbog bilo kojeg čovjeka koji smrtno strada", te kako kad bi se „ponovo našao u istoj situaciji ne bi postupio isto" u HHO-u smatraju dovoljnim izrazom kajanja

Mirko NoracMirko NoracSlučaj Mirka Norca i odluka Povjerenstva za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa prema kojoj bi Norac krajem studenog trebao biti pušten na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne za ratni zločin, izazvao je veliku pozornost među nevladinim udrugama.

I dok Documenta i Centar za ljudska prava osuđuju takvu odluku i razmišljaju kako bi ju mogli pobiti, jer smatraju da Norac ne smije na slobodu dok ne pokaže kajanje za ono što je učinio, Hrvatski helsinški odbor pozdravio je odluku.

U svom priopćenju ističu kako je Haaški sud nametnuo praksu bezuvjetnog puštanja iz zatvora osoba osuđenih za ratni zločin nakon odslužene dvije trećine kazne. Ističu kako domaći sudovi ne mogu imati drugačiju praksu za ista kaznena djela od Haaškog suda, koji im je taj slučaj prepustio.

"Smatramo da bi odluka Povjerenstva za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa, ubuduće morala biti praksa primijenjena na sve osobe osuđene za kazneno djelo ratnog zločina u Hrvatskoj, bez obzira na nacionalnost i pripadnost sukobljenoj strani. Takvu praksu očekujemo i u drugim državama sljednicama bivše Jugoslavije", ističe HHO.

Smatraju i kako u slučaju Norac treba voditi računa da se radi o "osobi koja se sama predala hrvatskim vlastima, i to u trenutku kad su stotine tisuća hrvatskih građana pokušavale (zlo)upotrijebiti njegovu osobu i njegov slučaj za političke ciljeve".

Norčevu izjavu kako mu je "kao katoliku i praktičnom vjerniku žao zbog bilo kojeg čovjeka koji smrtno strada", te kako kad bi se „ponovo našao u istoj situaciji ne bi postupio isto" smatraju dovoljnim izrazom kajanja.

Ističu kako su iznenađeni činjenicom da nevladine odluke nisu izrazile svoje zgražanje prilikom puštanja iz zatvora Veselina Šljivančanina, a koji nije izrazio žaljenje zbog žrtava na Ovčari.

Ivan Zvonimir Čičak, autor apela za uvjetni otpust ubojiceIvan Zvonimir Čičak, autor apela za uvjetni otpust ubojicePodsjećamo na koncu da Mirko Norac, osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću i propusta nečinjenja vezanog uz usmrćenje civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu. Nije se pokajao niti zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu.

No, izgleda kako je Norčevo priznanje da je praktični vjernik dostatan povod Čičku i HHO-u da pozdrave njegovo puštanje. Tu je dakako i Norčeva izjava kako sigurno ne bi 'postupio isto' da se nađe u istoj situaciji, što znači da - nakon što detronizirani general uskoro izađe - niti jedan potiljak u vlasništvu srpskih starica više nikad ne treba strepiti od njegovog metka.

(H.Š.)

Vezane vijesti

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je danas odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 29.09.11. 16:51

Ovako može samo Hrvoje Šimičević. Bravo Hrvoje! Tko ti dade samo tako ime? Bolje da si se zvao Svemirko jer više odgovara tvojoj vezi sa zemljom.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 29.09.11. 17:04

da da da zaboravili su reci da je Norac za vrijeme zatvora dobio djecu, vjencao se, imao slobodne vikende i sagradio kucu u vrijednosti od oko 300 jureka. drugim rijecima Norac je u zatvoru bolje zivio nego lijecnik koji je radio 50+ sati tjedno u zadnjih 10 godina.


registracija
25/10/10

cuma, 29.09.11. 17:52

Pa naravno da je kajanje jedini mogući model ponašanja mogućeg uvjetnog otpusta,,sjetimo se ipak, smo prije koju godinu dana, Norac je izjavio, ko j,,hrvatske generale, jedino priznajem generala Luburića!!!! Čovjek koji javno baštini ustaštvo, ne može se iskreno pokajati za zločine počinjene u Domovinskom ratu!


registracija
1/4/07

ulomax, 29.09.11. 19:05

autoru clanka -i ti i oni koji su te takivim nacinili ,trebali ste se naci na njegovom putu tih dana.Norac nije ni priznao zlocin pa kako da se pokaje.


registracija
14/11/07

laufer, 29.09.11. 19:06

"...kao katoliku i praktičnom vjerniku..."

Pucanjem u glavu onoj nesretnoj ženi vrlo je praktično pokazao svoje katoličanstvo.
Pravi vjernik.


registracija
21/4/11

Milankn, 29.09.11. 19:50

Ma, našeg Četnikoja najviše boli ovaj dio: "...iznenađeni činjenicom da nevladine odluke nisu izrazile svoje zgražanje prilikom puštanja iz zatvora Veselina Šljivančanina, a koji nije izrazio žaljenje zbog žrtava na Ovčari."

Naime, isti prigovor krajnjeg ljigavo pročetničkog licemjerja može se uputiti i njemu i njegovom Nacionalu.


registracija
27/12/06

Skipp, 29.09.11. 20:05

Norac je ubojica i ratni zločinac. Zauvijek. I Milinovićev prijatelj. Zauvijek. S kim si, takav si. Točka.


registracija
30/9/09

davor12345, 29.09.11. 23:08

Svi smo mi Norci i točka!


registracija
21/2/11

skyway, 30.09.11. 08:15

Dao bih ja bez da trepnem ovu moju slobodu za Norcev zatvor i lupao se nogama u guzicu od srece sto sam dobro prosao...Pride, neka mi bude dozivotna!
A sto se Cickova HHO tice to je sve mizerija koje se uvjek zasramim u delikatnim situacijama moje ojadjene svakodnevice.
Norac, eh. Dobro se vladao, a bome nije ukokao nijednu babu za svo vrijeme toboznje robije i valja ga pustiti.
Samo da mi je gusku Jacu vidjeti umjesto njega u prigastoj unuformi s objesenim brosom, dao bih tri moje socijale. Sceto netto 2.169 kuna.
P.S.
Zivio Tudjman i drzava koje se jedino s njime moze mjeriti.


registracija
21/2/11

skyway, 30.09.11. 08:23

@Zvonko,
Bas tako, zove se Hrvoje i nije slijepac. I nije idiot I nije ispijenog mozga.... A bome i cestit..I ima kicmu i ima prst obraza. Docim onaj debil Raspudic nema nista od toga, a ne zove se Hercegbosbeg. I ti sutis sto smijesno mu ime Nino. Cuj Nino za onoliki debeloobraz!
Koji li je to svemirski zajeb, a?


registracija
14/7/11

Trinity, 30.09.11. 14:00

Ja nisam vjernik ni katolik, ja sam ateist. Zašto bi to ikoga trebalo biti briga?
Ali bi svakoga u Hrvatskoj trebalo biti briga da je Hrvatska svjetovna država, a ne crkvena!! Zato mi je odvratno kad se kao argument koristi činjenica da je netko katolik i vjernik! Što to znači, da je taj bolji od mene nevjernika?! Ili, da li to znači da se ateist ne može kajati?
Ako su ispunjene sve zakonske pretpostavke za pomilovanje, kakve ima veze je li osuđenik vjernik ?Da li bi i za ateista činjenica da je to što jest bila razlog "za"? (po Čičku)
Prestanimo već jednom s tom crkvenom tlakom! Svatko neka slobodno bude to što jest!
A Hrvatska neka postane onakva kako joj u Ustavu piše: svjetovna država!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika