Objavljeno u Nacionalu br. 829, 2011-10-04

Autor: Marko Biočina

Zakoni su da se krše

HŽ Holding najam nove zgrade dogovarao s nelegalnim posrednikom

Zlatko Rogožar, šef HŽ Holdinga, i Milorad Gajić, vlasnik fantomske tvrtke za nekretnineZlatko Rogožar, šef HŽ Holdinga, i Milorad Gajić, vlasnik fantomske tvrtke za nekretnineNacional je prije dva tjedna izvijestio o čudnim planovima čelnih ljudi Hrvatskih željezinca da na rok od 20 godina za 100 milijuna kuna iznajme uredsku zgradu od nepoznate tvrtke Amabilis nekretnine, a iako su iz HŽ-a te optužbe demantirali, sve je više informacija koje upućuju na to da su u vrhu HŽ-a svjesno ili nesvjesno prekršili zakon dogovarajući taj posao. Naime, tvrtka Amabilis nekretnine, čiju je ponudu za najam nedovršene poslovne zgrade na Savskoj cesti u Zagrebu HŽ prihvatio, uopće nije službeno ovlaštena za poslove posredovanja u prometu nekretninama. Naime, da bi neka tvrtka to bila, mora dobiti dozvolu - rješenje ministarstva za gospodarstvo.

Uvjeti za dozvolu su minimalna srednja stručna sprema i položen stručni ispit pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Uz to, agencija mora zadovoljavati cijeli niz uvjeta, od poslovnog prostora koji je u cijelosti odvojen od stambenog prostora i ima barem dvije prostorije kako bi se osigurala privatnost poslovnih partnera, do osiguranja za slučaj odgovornosti za štetu nastalu obavljanjem posredovanja s obvezom obnavljanja ugovora čija vrijednost mora iznositi između 200 i 600 tisuća kuna godišnje. Tim zahtjevima tvrtka Amabilis nekretnine očito ne udovoljava, pa nije ni upisana u službeni registar HGK-a. Teško je vjerovati da u HŽ-u nisu to provjerili, odnosno da su se upustili u pregovore s tvrtkom koja tu djelatnost obavlja nelegalno. Riječ je o prekršajnom djelu koje bi moglo biti kažnjeno, no takva praksa HŽ-a otkriva dublji problem. Čak i da je Amabilis ovlaštena tvrtka, svojom odlukom da zgradu koju planiraju unajmiti na 20 godina traže samostalno i ugovor dogovore direktnom pogodbom, bez javnog natječaja, u HŽ-u su plastično demonstrirali koliko računa vode o trošenju novca poreznih obveznika.

Naime, u svom odgovoru Nacionalu iz te tvrtke poručili su da su odgovarajuću zgradu tražili više od godinu dana i da je sporna nekretnina u Savskoj jedina u Zagrebu odgovarala njihovim zahtjevima. Da dokaže suprotno, Nacional je prikupio popis poslovnih zgrada i projekata u Zagrebu, gdje je dostupna površina od 7000 m2. Takvih je trenutačno 10: Sky Office, Projekt Avenija i Cimos na Zagrebačkoj aveniji, Centar Bundek, Green Gold na Radničkoj cesti, FRS u Horvatovoj, Hypo Galerija, BAKS 2 u Oreškovićevoj, Autohrvatska u Heinzelovoj i zgrada EPH u Koranskoj ulici. Kako je moguće da ni jedna od tih zgrada ne odgovara HŽ-u?

Vezane vijesti

Sastav Uprave HŽ Holding suprotan je zakonu

Sastav Uprave HŽ Holding suprotan je zakonu

Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga (ARTZU) utvrdila je da je sastav Uprave HŽ Holdinga u kojem se nalaze direktori i članovi uprave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika