Objavljeno u Nacionalu br. 830, 2011-10-11

Autor: Dean Sinovčić

Nogomet u bankrotu

Pokrovitelj lažnih obećanja

Hrvatski nogometaši prve lige prijete štrajkom jer ne dobivaju napuhane plaće koje su im lažljivo obećali klubovi: tu igru prihvaća Vlatko Marković, a njegovo žmirenje uništit će nogomet

I nogometaši su krivi jer su pohlepni i žele novac koji im se ne može isplatitiI nogometaši su krivi jer su pohlepni i žele novac koji im se ne može isplatitiOd 16 hrvatskih nogometnih prvoligaša devet ih kasni s plaćama svojim nogometašima, zbog čega oni razmišljaju o štrajkovima, a čelnici dužničkih klubova tvrde da se nikad nisu našli u ovako nezavidnoj ekonomskoj situaciji. Nogometašima Zagreba, Zadra i Osijeka plaće kasne dva mjeseca, Hajduka i Istre tri, Karlovca pet, Rijeke šest, Šibenika devet, a Varteksa 11 mjeseci. Ostali prvoligaši, Dinamo, Lokomotiva, Split, Cibalia, Inter, Slaven Belupo i Lučko zasad nemaju takvih problema.


Klubovima u financijskim problemima zajedničko je samo to što su s nogometašima potpisivali ugovore na iznose za koje su znali da im ih neće moći isplatiti. Kako je moguće da financijski problematični klubovi uopće igraju u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi? Takvo što omogućuje im Hrvatski nogometni savez, čelna nogometna organizacija zadužena za licenciranje klubova. Svake godine u ožujku klubovima se izdaje licenca za nastup u sljedećoj sezoni, a jedan od ključnih dokumenata je financijska dokumentacija kluba koja u Odjel za licenciranje, zajedno s ostalim dokumentima, mora doći do 15. ožujka. Ključno je da klub nema dugova igračima, jer će mu u suprotnom zahtjev biti odbijen. Nije tako samo u Hrvatskoj, nakon što su mnogi europski klubovi proteklih godina pretjerali s plaćanjem igrača, što ih je dovelo u probleme, prošle je godine UEFA proglasila financijski fair play kojem je, kako je navedeno u službenom dokumentu, cilj izbjeći i spriječiti financijske turbulencije, kakvih je posljednjih godina bilo mnogo u europskom nogometu, čemu jedini uzrok nije globalna ekonomska kriza, nego često i nesustavno, nedosljedno, netransparentno i neodgovorno financijsko poslovanje nekih nogometnih klubova.
Upravo se to događa u mnogim hrvatskim nogometnim klubovima, ali oni i dalje dobivaju licence za nastupanje, čime HNS dopušta financijski kaos u klubovima, ne štiteći igrače koji mjesecima ne primaju plaće, a štiti čelnike klubova koji su najčešći krivci za financijske probleme. Da HNS ima hrabrosti, klubovi u financijskim problemima ne bi dobili licencu za nastup, pa bi u hrvatskim ligama igrali financijski sređeni klubovi, a to bi ujedno bila poruka da ni jedan klub ne može ligaški status održavati makinacijama. Na kraju krajeva, HNS može, prema pravilniku, i oduzeti licencu klubu koji je insolventan, a ako Varteks nije platio svoje nogometaše 11 mjeseci, to je jasan dokaz insolventnosti. Umjesto da primijeti tu insolventnost, HNS-u je draža indolentnost.
Kako to funkcionira u vrijeme kad klub priprema papire za podnošenje zahtjeva za licenciranje? U veljači klub započinje pritiske na igrače kojima duguje novac da potpišu dokument prema kojem prihvaćaju odgodu plaćanja duga. Ako igrač to ne prihvati, klub je u problemu, ako prihvati, taj se potpisani dokument prilaže zahtjevu za licenciranje i sve je pravno čisto. Zašto nogometaši kojima se duguje novac potpisuju takav dokument, iako su svjesni da su male šanse da ikada dobiju novac? Zašto pomažu klubu koji njima nimalo ne pomaže? Zato što klub takvog nogometaša može neformalno kazniti tako što ga drži na klupi za rezervne igrače. A ako je na klupi, nikad neće biti prodan u inozemstvo, što je želja svakog nogometaša. Logika je jasna, potpiši dokument jer ćeš u suprotnom sjediti na klupi za rezervne igrače toliko dugo da te ni jedan strani klub nikad neće primijetiti i angažirati te. Naravno, nakon što potpiše taj dokument, nogometaš igra i dalje, ali novca nema pa se izigran obraća Arbitražnom sudu HNS-a. Klub to više nije briga jer je licenca dobivena. Kako kaže Mario Jurić, tajnik nedavno osnovanog Nogometnog sindikata, prvog sindikata nogometaša u Hrvatskoj, svake godine Arbitražni sud rješava financijske probleme stotinjak nogometaša. Neke arbitraže traju od 2005. godine, HNS vidi i zna što se događa, ali žmiri i dalje.
Tu i tamo nađe se poneki uporan nogometaš koji ne želi potpisati dokument o odgodi plaćanja duga, pa čak ni pod prijetnjom neigranja. Jurici Pranjiću, nogometašu Osijeka, klub je dugovao 240 tisuća kuna i on je odbio potpisati dokument o nepostojanju duga. Ipak, Osijek je dobio licencu. Kako, objasnio je Robert Špehar, predsjednik NK Osijek. "Mi smo osporili iznos duga Pranjiću, a u propisima piše da nam se u tom slučaju može izdati licenca za natjecanje sve dok Arbitražna komisija ne utvrdi i ne donese odluku o stvarnom dugovanju. Kad se to dogodi, mi ćemo Pranjiću platiti dug", rekao je Špehar za Glas Slavonije i time objasnio kako je, pomoću rupe u zakonu, moguće ne plaćati nogometaše, a da klub pritom ostane nekažnjen i dobije licencu. Dodao je da je Pranjiću ponuđen novi, smanjeni ugovor, koji je ovaj odbio potpisati, zbog čega je izbačen iz prve momčadi.
"Ako HNS izdaje licence i takvim klubovima, neka stane iza svojih odluka. Nikako ne bi smjeli dopustiti klubovima da rade uz postojeći dug. Ili neka takvim klubovima ne odobre licence ili neka im financijski pomognu kad se nađu u financijskim problemima", rekao nam je Mario Jurić koji je zajedno s predsjednikom Nogometnog sindikata Dariom Šimićem posljednjih mjeseci obišao sve hrvatske prvoligaše, razgovarao i s čelnicima i s nogometašima, kako bi se našlo rješenje za probleme neplaćanja. "Prvoligaški nogometaši danas nemaju što jesti, neki su nam priznali da su im prazni frižideri. Nogometaš mora imati za hranu i za plaćanje mirovinskog i zdravstvenog doprinosa", tvrdi Jurić, navodeći primjer nogometnog kluba Varteks gdje svaki igrač duguje državi između 50 i 100 tisuća kuna za doprinose.
Za njega nema nikakve dvojbe tko je kriv za stanje među hrvatskim prvoligašima: "HNS pomaže klubovima da stvaraju dugove, a mi tražimo da to prestane i da licenciranje klubova postane transparentnije.", Dodaje da je danas postalo normalno da se nogometaša ne plati. Osim pritiska na Arbitražni sud HNS-a i Odjel za licenciranje, Jurić smatra da je potrebno da se i država očituje o tom problemu jer svaki profesionalni nogometaš uplati godišnje 35 tisuća kuna za doprinose. "Zakon o obveznim odnosima je jasan, ako klub ne izvršava obaveze prema igraču, igrač ne mora igrati. Država treba reći što želi od hrvatskog nogometa, želi li profesionalizam ili amaterizam. Ako je za profesionalizam, neka igraju samo oni klubovi koji mogu plaćati svoje igrače", kategoričan je Jurić. A zbog neplaćanja moglo bi se dogoditi da igrači nekih klubova počnu štrajkati. Jurić kaže: "Mi nećemo organizirati štrajkove, ali ćemo ih podržati". Mala krivnja za sve to je i na samim igračima, kaže Jurić. Oni ponekad olako prihvaćaju vrlo dobre ponude klubova, iako je jasno da klubovi neće ispuniti obećanja. "Mi smo razgovarali i s čelnicima klubova i s nogometašima i od nekih čelnika čuli smo priče o tome kako igrači ne žele igrati za, primjerice, 3000 eura mjesečno jer kažu 'onaj drugi klub nudi mi 6000 eura', iako je jasno da taj klub nema novaca da igrača plaća 6000 eura mjesečno", navodi primjer Jurić, koji kaže da su on i Šimić i o tome razgovarali s predsjednicima klubova, pokušavajući im objasniti da lažna financijska obećanja vode klubove i hrvatski nogomet, zajedno s nogometašima, u propast. Kako završavaju priče o napuhanim plaćanjima, opisuje i primjer nogometaša NK Croatia Sesvete kojem klub duguje 20 tisuća eura.
On je klubu, što po zakonu mora, poslao fakture na 150 tisuća kuna, platio PDV na te fakture, ali novac nije dobio, a vjerojatno ga i neće dobiti jer klubu prijeti stečaj. Tako on ne samo da nije dobio novac, nego je u minusu zbog plaćenog poreza. Jurić tvrdi da nogometašima u ovom trenutku treba zaštita koju će Nogometni sindikat i ponuditi, postoje planovi za stvaranje blagajne za pomoć nogometašima koji ne primaju plaće. Nešto ambiciozniji potezi mogu se očekivati od početka sljedeće godine jer, kako je rekao Jurić, "razmotrit ćemo situaciju do kraja godine, a onda ćemo krenuti oštrije".

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika