Objavljeno u Nacionalu br. 830, 2011-10-11

Autor: Sandra Bartolović

Kosor ih nije voljela

Premijerka odbacila Jarnjaka, Hebranga i Červara, a Milinoviću nadređen Kalmeta

Ivan JarnjakIvan JarnjakHDZ je, posve neuobičajeno, medijima dostavio popis stranačkih koordinatora u svim izbornim jedinicama. Očekuje se da će Jadranka Kosor biti nositeljica svih HDZ-ovih izbornih lista, jednako kao što je to predsjednik SDP-a Zoran Milanović za Kukuriku koaliciju, osim 3. izborne jedinice u kojoj listu nosi šef HNS-a Radimir Čačić. HDZ-ov popis koordinatora i dalje ne razrješava misterij oko izborne jedinice u kojoj će se kandidirati šefica HDZ-a, ali otkriva njene glavne igrače.

U 1. izbornoj jedinici, u kojoj je upravo ona bila prva na prošlim izborima, koordinacija je pripala šefu zagrebačkog HDZ-a i ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću. Andrija Hebrang koji je 2007. predvodio listu 2. jedinice na izbore više ne ide, pa uskače ministar gospodarstva Đuro Popijač. Da je jedan od HDZ-ovih patrijarha Ivan Jarnjak zbog afera “out”, pokazuje to što ga je u 3. jedinici zamijenio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Čelne pozicije s prošlih izbora očuvali su Vladimir Šeks u 4. i Petar Čobanković u 5., ali i Ivan Šuker u 6. jedinici, kojega su mnogi, nakon smjene u Vladi, vidjeli na izlaznim vratima.

Za HDZ 7. jedinica i dalje ostaje “ženska”, samo je umjesto Marine Matulović Dropulić predvodi ministrica financija Martina Dalić. Već zaboravljenog rukometnog izbornika Linu Červara, čelnog HDZ-ovca u 8. jedinici, naslijedit će samozatajni ministar obrane Davor Božinović, također prvi put na izborima. U 9. izbornoj jednici prvi je ponovno Božidar Kalmeta, a pretpostavka je da će odmah na listi iza njega, kao i prije četiri godine, biti predsjedničin zamjenik Darko Milinović. Umjesto Ive Sanadera, u 10. izbornoj jedinici nastupa glavni tajnik stranke i Šeksov kum Branko Bačić.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika