Objavljeno u Nacionalu br. 830, 2011-10-11

Autor: Robert Bajruši

Osoba tjedna

Neki su rođeni pobjednici, drugi ne odustaju

Jednostavno je šteta gledati ljude koji su nekada budili nadu kako srljaju u nove poraze

'AKO za pojedine političare vrijedi aksiom prema kojem su rođeni pobjednici, u slučaju Ljube Jurčića vrijedi pravilo da "neki nikada ne odustaju". Iako je u posljednje četiri godine kao SDP-ov premijerski kandidat poražen na parlamentarnim izborima,zatim je izgubio i prilikom biranja predsjednika Glavnog odbora SDP-a, a onda ga je Ivo Josipović pobijedio kada je članstvo odlučivalo o socijaldemokratskom kandidatu za predsjednika Republike, Jurčić je krenuo u novu političku kampanju, još jednom uvjeren u uspjeh.
Ovaj put odlučio je pronaći partnere i okupio je alanfordovske saveznike: Lazara Grujića i Stranku umirovljenika, Daria Vasilića, predsjednika Primorsko-goranskog saveza, i Mladena Novosela, čelnika Hrvatske radničke stranke.

Ovaj put Jurčić je uvjeren u prolaz u svih 11 izbornih jedinica, čime bi postao vođa trećeg bloka na političkoj sceni Hrvatske. Sumnjamo.I to manje zbog anketa koje ovoj skupini ne predviđaju nikakav rezultat, a više zato što politička logika kaže da zbroj četvorice gubitnika ne daje jednog pobjednika. Pritom je šteta zbog Jurčića - neosporno je jedan od rijetkih hrvatskih ekonomista koji imaju širu viziju kako se Hrvatska treba razvijati i prvi je zagovarao reindustrijalizaciju dok su u HDZ-u i SDP-u zagovarali neoliberalni model, ali ne razumije gdje mu je mjesto u politici.

Desnica nije njegov milje, na ljevici puno uvjerljiviji je Dragutin Lesar, a oko centra su SDP i HNS. Ljubo Jurčić pati od sindroma Slavena Bilića; javnost ih obojicu doživljava kao gubitnike, a oni i dalje vjeruju da nisu izgubili šanse za pobjedu. Jednostavno je šteta gledati ljude koji su nekada budili nadu kako srljaju u nove poraze.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 11.10.11. 07:19

Bolje bi mu bilo da se povuce jer kao i Lesar sa svojih 5% nece s nikim koalirati i s tim rezultatom i crno-bijelo vizijom nista u Saboru postici! Ovaj zadnji pljuje po svima s npejoradivnom retorikom o kapitalizmu , neoliberalizmu a gospodarski susutav vidi iako ga nijece u - komunizmu!


registracija
18/6/09

Papar, 11.10.11. 09:32

Nije lako napisati ovakav tekst. Naručeno je da se popljuje Jurčića, a usput proturiti ideju da se za njega ipak da glas. Bravo Bajruši!


registracija
11/1/10

fluid, 11.10.11. 10:04

Osobno mi se izuzetno sviđa plan Ljube Jurčića a on kao osoba mi se također sviđa.No ovaj tekst Bajrušija je poprilično realan,nažalost.


registracija
20/6/11

etna47, 11.10.11. 12:44

Gospogine Jurčiću došlo je vrijeme da se odlučite ako mislite da možete "pomoći" u rješavanu problema u kojima se naša Država nalazi,a vi ste do sada puno govorili u PRAZNO zato izaberite D.ili L. opciju,jer kako naš narod kaže između postojeće dvije "rupe" ne pstoji treća.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika