17.10.2011. / 09:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Obamina gospodarska borba kao borba za rasna prava

"Moramo nastaviti nastojati na onom što treba biti, Americi kakvu bi trebali ostaviti našoj djeci, svjesni da teškoće s kojima se suočavamo nisu ništa u usporedbi s onima s kojima su se sučelili dr. King i njegovi pratitelji u maršu prije 50 godina", rekao je

ArhivaArhivaPredsjednik SAD-a Barack Obama povodom otkrivanja novog spomenika Martinu Lutheru Kingu u nedjelju održao je govor u kojem je povukao paralelu između borbe za rasnu jednakost s njegovom političkom borbom u Washingtonu.

Obama je rekao da gotovo 50 godina od slavnog Kingovog govora "Sanjam" 9-metarski granitni spomenik crnačkom vođi simbolizira potrebu za borbom za društvenu pravdu. Opisujući, "napredak koji se pokazao na milijun načina" od marša 1963. na Washington, Obama je rekao da je gospodarska kriza koja je povećala nezaposlenost u SAD-u novi izazov koji također zahtijeva odlučno djelovanje.

"Na ovaj dan, u kojem slavimo čovjeka i pokret koji su toliko učinili za ovu zemlju, izvucimo snagu iz tih ranijih borbi", rekao je okupljenima na washingtonskom Nacionalnom šetalištu, gdje se nalaze i nacionalni spomenici posvećeni američkim ratovima i predsjednicima.

"Razmišljamo o poslu koji moramo obaviti, obnoviti gospodarstvo kako bi se moglo nadmetati na globalnoj pozornici, popraviti naše škole kako bi svako dijete moglo dobiti obrazovanje svjetske razine, osigurati da je naš sustav zdravstvene zaštite dostupan svima, da u našem gospodarskom sustavu svatko dobije pravedan dio i svatko odradi pošteno svoj dio. Ne dopustimo da se uhvatimo u zamku onoga što jest", uzviknuo je Obama u mikrofon.

"Moramo nastaviti nastojati na onom što treba biti, Americi kakvu bi trebali ostaviti našoj djeci, svjesni da teškoće s kojima se suočavamo nisu ništa u usporedbi s onima s kojima su se sučelili dr. King i njegovi pratitelji u maršu prije 50 godina", rekao je.

Obamin govor je okupljeno mnoštvo toplo pozdravilo a mnogi su ocijenili da je ispravno povezati borbu za građanska prava s današnjim sukobima oko radnih mjesta, deficita i nacionalnog duga.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika