24.10.2011. / 09:34

Autor: Deutsche Welle

Iza EU kulisa se 'kuha'

Sastanak na vrhu u Bruxellesu u nedjelju (23.10.) je završio bez konkretnih rezultata, ali njih već sada nitko nije ni očekivao. Berlin i Pariz su ovaj susret iskoristili za demonstraciju jedinstva.

ArhivaArhivaNjemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uložili su velike napore da na summitu uklone svaku sumnju u postojanje prijepora između Berlina i Pariza. Spašavanje eura napreduje velikim koracima, tako glasi poruka ovo dvoje političara. No iza kulisa se "kuha".

Uoči zajedničke konferencije za novinare Angele Merkel i Nicolasa Srakozyja dvorana u kojoj su gotovo dva sata čekali novinari, polako je postajala sve zagušljivija, pa je spontano upućen pljesak kada su Merkel i Srakozy konačno došli na pozornicu. Kako za Merkel tako i za Sarkozyja bilo je vrlo važno ostaviti dojam da u proteklih nekoliko dana Berlin i Pariz nisu bili u prijeporu.

Sarkozy : "Neću dopustiti da pišete kako je svar propala"

Sarkozy je novinarima poručio kako im "neće dopustiti da napišu da je stvar propala, samo zato što nije bilo odluka". I Merkel je pozivala na strpljenje, jer se radi "o stvarima koje sada treba riješiti, a one su se gomilale desetljećima". Merkel je poručila da ni ona niti Sarkozy ne mogu odlučivati, jer jačanje fonda za spašavanje eura EFSF i oprost dugova Grčkoj u visini od 50 do 60 posto još nisu zreli za donošenje odluke.

Jedan od razlog je to što Merkel mora zatražiti dopuštenje u Odboru za proračun njemačkog Bundestaga da iduće srijede na novom summitu može donijeti odluku. Zbog toga i dokapitalizacija banaka oko koje su se već u petak (21.10.) dogovorili ministri financija mora čekati. Tako je sve ostalo na obećanjima da će se na kraju ipak svi dogovoriti kako bi se umirila financijska tržišta. Njemačko-francuski dvojac u Bruxellesu u međuvremenu je dobio naziv "Merkozy", izgubio je na svojem sjaju, jer su od petka do nedjelje stalno iz različitih izvora stizale vijesti o dubokim razlikama u mišljenjima, prije svega oko pitanja kreditne poluge fonda za stabilizaciju eura.

Grčka: oprost dugova do 50 posto

Na rubu summita je potvrđeno ono što je već nekoliko dana kružilo kao glasina : a to je da će vjerovnici u slučaju Grčke ići na oprost 40 do 50 posto dugova, potvrdio je austrijski kancelar Werner Faymann. No s time se banke zasigurno neće složiti. Francuski predsjednik Sarkozy je stoga predložio da se s partnerima pronađu dobrovoljna rješenja.

Sarkozy je pohvalio tri zemlje za njihove napore, a to su Irska, Portugal i Španjolska, dok Italiju i Grčku nije spominjao. Kod Merkel i Sarkozyja strpljenje s talijanskim premijerom polako se bliži kraju. Oni su vrlo oštrim riječima od talijanskog šefa vlade Silvija Berlusconija zatražili da ubrza smanjenje dugova i da pokrene gospodarski rast. Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sarkozyjem rekla da Italija ima vrlo velike dugove koje idućih godina treba vjerodostojno smanjivati. "Vjerujem da su takva očekivanja i u Italiji", rekla je Merkel.

Nakon Grčke - sada najveći problem Italija?

Kancelarka je pozvala vladu u Rimu da odradi svoje domaće zadatke, dok je Sarkozy istaknuo kako se Španjolska više ne nalazi u prvom redu zemalja s problemima.

Na početku summita Merkel i Sarkozy su razgovarali s Berlusconijem, a pri tome je kancelarka upozorila da ne postoji takav fond za stabilizaciju eura koji bi mogao pomoći ako treće najveće gospodarstvo u eurozoni ne započne sa smanjenjem dugova koji trenutno iznose 120 posto BDP-a.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je naglasio da su članice eurozone zamolile Berlusconija da pravovremeno provede hrabre reforme. To se odnosi na sanaciju državne blagajne, reforme tržišta rada i kod javnih poduzeća, privatizacije, pravosuđa te borbe protiv utaje poreza. "Od Italije smo zatražili vremenski plan i konkretne planove", rekao je Van Rompuy. Na pitanje je li Berlusconi još uvijek pravi sugovornik, obzirom na njegovo političko okruženje, Merkel je odgovorila da svi na njega računaju.

Šefica MMF-a Lagarde o summitu - pozitivno

Pozitivan zaključak o ovom sastanku na vrhu, na kojem je i sama sudjelovala, povukla je šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde: "Ovo je bio vrlo efikasan sastanak i nalazimo se na dobrom putu do summita u srijedu." Koliko je Lagarde imala pravo, vidjet ćemo u srijedu (26.10.) kada se održava novi summit u Bruxellesu na kojem će se odlučivati o pitanjima u kojem ključnu ulogu igra i Međunarodni monetarni fond, a to su jačanje fonda za stabilizaciju eura, financijska pomoć Grčkoj i dokapitalizacija europskih banaka.

Autor : Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 24.10.11. 09:49

Je rješiti će problem. :-))
Pa zna se što je problem - izdavanje novog novca kao još većeg duga. Tu mislim na EURO. Nikakav fond ne može zatvoriti eksponecijalno rastuću rupu.
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


registracija
17/12/10

zmaj, 24.10.11. 10:45

Tako je, obavezno pogledajte film na temu, vrhunski dokumentarac, treba širiti istinu, ali naravno zna se tko neće dozvoliti promjenu: međunarodni stoljetni banksterski karteli u sprezi s političarima!

http://www.imdb.com/title/tt1954955/


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 24.10.11. 20:06

Sjetite se samo sta su Lire i Drahme vrijedile prije Eura.Zapravo nista,a sada opet te dvije zemlje opterecuju Euro.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika