24.10.2011. / 19:44

Autor: Nacional.hr

Vrhunac pravosuđa

Osuđen novinar koji je otkrio Đapićev plagijat

Vrhunac cijele ove montipajtonovske situacije je u činjenici da je na kraju predmet Đapić, nakon Pešutićeve oslobađajuće situacije otišao u zastaru, a kažnjen je samo novinar koji je cijeli slučaj otkrio

Robert PešutićRobert PešutićAktualna se Vlada po završetku pregovora sa Europskom unijom na sva zvona hvalila kako je uspjela napraviti ključne promjene u najzahtjevnijem području, onom o pravosuđu. No, ako je suditi po praksi koju to pravosuđe provodi, Hrvatska je još daleko od europske pravne stečevine.

Kako piše tportal, na dan kada je spliski sudac Robert Pešutić uhićen zbog sumnje da je primio mito, Vrhovni sud Republike Hrvatske dostavio je novinaru Vladimiru Matijaniću presudu kojom je pravomoćno osuđen zbog uvrede tog istog suca.

Ni Općinskom, ni Županijskom, ni konačno Vrhovnom sudu ništa nije značila činjenica da je i Državno odvjetništvo interveniralo da se novinara oslobodi od optužbe. Podsjetimo, Matijanić je dok je radio u Feral Tribuneu otkrio da je Anto Đapić prepisao dobar dio svog magistarskog rada na Pravnom fakultetu u Splitu.

Afera koju je osim oduzimanja magisterija Đapiću obilježila i oslobađajuća presuda upravo suca Pešutića, u kojoj je, podsjetimo, naveo kako cijela akademska zajednica prepisuje pa što bi Đapić i njegov mentor Boris Kandara odgovarali.

Upravo je na tu činjenicu reagirao novinar Matijanić koji je u svom tekstu naveo kako je "nemoguće tako grubo oklevetati i izvrijeđati (suca Pešutića) koliko on svojim djelovanjem može klevetati i vrijeđati zdrav razum i branšu u koju je upao". I taj je komentar za Vrhovni sud sporan.

Točnije, suci Vrhovnog suda smatraju kako je Matijanić tekst napisao ne kako bi informirao javnost o cijelom slučaju, nego "kako bi naškodio časti i ugledu" suca Pešutića. Također, zaključili su kako je Matijanić pokazao da "direktno i duboko ne poštuje osnovno ljudsko dostojanstvo" suca te ostavlja dojam "osobne netrpeljivosti" naspram njega.

Vrhunac cijele ove montipajtonovske situacije je u činjenici da je na kraju predmet Đapić, nakon Pešutićeve oslobađajuće situacije otišao u zastaru, a kažnjen je samo novinar koji je cijeli slučaj otkrio.

Vezane vijesti

Đapić se povlači iz HSP-a

Đapić se povlači iz HSP-a

Anto Đapić povlači se iz stranačkog političkog života Hrvatske stranke prava. Tako je objavio u priopćenju odaslanom medijima, a u kojem je naveo… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 24.10.11. 19:51

Hip hip hura za naše pravosuđe!


registracija
14/2/10

didamojstari, 24.10.11. 21:03

katastrofa....sramota.....sto reči?!


registracija
9/3/10

nostradurus, 24.10.11. 21:08

Ne smiješ više ni lopovu reći da je lopov?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.10.11. 21:43

neka pravna drzava cini svoj posao


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.10.11. 21:46

ja pisem pismo sudcu Robert Pešutić izvrijedati cu ga kao malu budalu, ostaviti cu svoju adresu. Pozivam sve u HR da ucine isto, tako bi e napravilo u SADu. Ministru isto.

Za sada Perusicu i Bosnjakovicu seljacine jedne ljigave, odvrate, sramoto Hrvatske drzave, osudite me sada da vas vidim, jedva cekam.


registracija
27/8/09

Lujo1, 24.10.11. 21:56

Suci su rak rana ove jadne države!!


registracija
11/1/10

fluid, 25.10.11. 01:22

To je ona famozna smjena podobnih sudaca iz vremena Franje Tuđmana kada je uklonjen jugoslavenski sudački smrad.Koji li je tek ovo smrad od sudstva i posebno od sudaca! Vrhovni sud,hej !? Sramota,prakse ,prava,naroda i čovječnosti .


registracija
12/12/10

Klarens, 25.10.11. 03:52

I opet nishta novo
...................................
Dzhapich je postavljen
..................................
Za gazdu HSP
.................................
Od HDZ
................................
Po nalogu
................................
VLASNIKA BALKANSKE TAMNICE
..................................
A to je ak ne znate stoko sitnozuba
.......................................
KOMUNISTICHKA PARTIJA
.....................................................
Shtom gore , to bolje !!!
.................................................
Ajmo drugovi naprijed
...............................................
U nove poraze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
16/9/11

Brkoni, 25.10.11. 07:06

Koji smo mi jadnici, za sto sam se ja to borio?


registracija
22/10/11

jadno100, 25.10.11. 07:47

brkoni ,za zlocinacku organizaciju i njihovu svitu.


registracija
22/4/11

www, 25.10.11. 10:09

Da Bog da otišli u EU i da što prije nestane ova država koja je na sramotu ljudskog roda ( ali na žalost ne i izroda)


registracija
14/7/11

Trinity, 25.10.11. 11:42

Apsolutno točna i istinita tvrdnja osuđenog novinara!! Jer, ne radi se o jedinstvenom slučaju i jednom predmetu, već o svakodnevnom djelovanju toga i takvih sudaca, što je ispravno rekao novinar. Žalosno je što hrvatski sudovi vrve takvim sucima čija su obrazloženja i stavovi nakaradni i vrijeđaju svačiji zdrav razum ! Nakon 20 g,vrijeme je za smjenu i ove kategorije podobnih!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.10.11. 12:29

Da su na Vrhovnom znali što će biti s ovim sucem,ne bi izašli s ovom presudom pa će im biti tek malkice neugodno,ali ne previše.To nam može najbolje objasniti ona Omejec.Oni su to napisali koji mjesec ranije,sada je tek objavljeno,ali to nimalo ne umanjuje ljigavost cijelog pravosuđa.
Štiteći "čast i ugled" sudaca oni su od njih i sebe napravili najprije svete krave,a naknadno su postali telad.Telad koja nam donosi i provodi zakone po kojima živimo.Teško je prihvatiti,ali tako je.
Ista stvar je i odvjetništvo.Ako vas "nasadi" neki odvjetnik,zadnja instanca kojoj ćete se obratiti je HOK.Oni,naime,nisu zamišljeni kao zaštita građana,osim na papiru,nego kao zaštita struke.
Ali više o tome na sjajnoj stranici Juris protecta.
Definitivno,treba dobro uzorati u tu tvrdu pravosudnu ledinu.Imamo uzore u pametnim zemljama,zašto ne iskoristiti?Odvjetnički lobi i pravosuđe su kod nas,dakako u sjeni,najmoćnije oruđe ove ozakonjene pljačke koja i dalje traje.
Ovaj gore sudac i čast i ugled.Lozina i čast i ugled.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika