25.10.2011. / 09:36

Autor: Hina

Kosor poručila

Hrvatska iznad svjetskog prosjeka, ali nezadovoljna

Hrvatska Vlada dijeli stajališta SAD-a o važnosti jačanja položaja žena na svim područjima života, a poboljšanje stanja na području političke participacije žena u Hrvatskoj ostaje za nas stalan izazov, naglasila je premijerka Kosor.

ArhivaArhivaPotrebno je više žena tamo gdje su moć i novac, tamo gdje se stvarno odlučuje, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući sinoć Regionalnu konferenciju o ulozi žena u ekonomskom rastu u Jugoistočnoj Europi.

Regionalnu inicijativu za unapređenje ženskog poduzetništva, na kojoj sudjeluje više od 170 poduzetnica iz osam zemalja Jugoistočne Europe, organizirala je Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta u suradnji s američkim Ministarstvom vanjskih poslova i veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Hrvatska Vlada dijeli stajališta SAD-a o važnosti jačanja položaja žena na svim područjima života, a poboljšanje stanja na području političke participacije žena u Hrvatskoj ostaje za nas stalan izazov, naglasila je premijerka Kosor.

Hrvatska je donijela zakon koji predviđa postupno povećanje zastupljenosti žena u politici do 40 posto, a danas u Hrvatskom saboru ima 25 posto zastupnica, što je iznad svjetskoga prosjeka no nas to ne zadovoljava, rekla je Kosor naglasivši kako će Vlada nastaviti voditi politiku ravnopravnosti spolova i jačanja položaja žena u javnom, gospodarskom i političkom prostoru.

U Hrvatskoj smo stvorili snažan zakonodavni okvir za veću zastupljenost žena u gospodarskom životu kroz nekoliko zakona, kao što su Obiteljski zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, te kroz izmjene Zakona o radu. Time se osigurava da žena ne smije biti diskriminirana na području rada i tržišnog natjecanja, ustvrdila je hrvatska premijerka.

Skup je pozdravila i američka veleposlanica za globalna ženska pitanja Melanne Verveer istaknuvši kako se pitanje rodne ravnopravnosti u poslovnom svijetu ne postavlja zbog zahtjeva udruga za ženska prava nego zbog činjenice da su zemlje u kojima je ravnopravnost žena i muškaraca na području poduzetništva i tržišta rada veća ekonomski uspješnije i prosperitetnije.

Verveer je sudionicama konferencije prenijela i poruku američke državne tajnice Hillary Clinton da je za postizanje gospodarskog rasta nužno "otključati vitalni izvor rasta koji će osnažiti naša gospodarstva u idućim desetljećima - a to su žene poduzetnice".

Regionalnom konferencijom pod nazivom "Ulaganje u budućnost", koja se održava od 24. do 26. listopada u hotelu Westin, želi se uspostaviti mreža potpore poduzetnicama u ovom dijelu Europe, a sudionicama će se osim predsjednice Republike Kosovo Atifete Jahjage obratiti uspješne poslovne žene iz Srbije, BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 25.10.11. 10:04

o, moj bože.


registracija
14/7/11

Trinity, 25.10.11. 11:19

o, moj bože, baš!


registracija
9/3/10

nostradurus, 25.10.11. 21:21

Jadranka poduzetnica je baš dobro zakuhala poduzetničku klimu.
reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika