26.10.2011. / 19:32

Autor: Hina

SAD i Europa protiv prijema Palestinaca u UNESCO

Europljani i Amerikanci pojačanim diplomatskim naporima nastoje spriječiti prijem Palestine u UNESCO-a što bi moglo izazvati krizu jer bi Sjedinjene Države prestale uplaćivati svoj dio u UN-ovu agenciju.

Palestina želi ući u UNESCOPalestina želi ući u UNESCOEuropljani i Amerikanci pojačanim diplomatskim naporima nastoje spriječiti prijem Palestine u UNESCO-a što bi moglo izazvati krizu jer bi Sjedinjene Države prestale uplaćivati svoj dio u UN-ovu agenciju.

Datum glasovanja o prijemu upisan je u rad dvotjedne konferencije koja je počela u utorak u Parizu no još nije utvrđen i moguće je da će se održati u ponedjeljak, 31. listopada.

Za prijem su potrebne dvije trećine glasova od 193 zemalja članica UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Dva američka zakona iz 90-ih zabranjuju Washingtonu financiranje bilo koje specijalizirane agencije UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu članicu i "nema nikakvih izgleda da republikanski američki Kongres izmijeni taj zakon", priznaje UNESCO.

Prijem Palestine donio bi UNESCO-u gubitak 22 posto prihoda ili 70 milijuna dolara koje uplaćuje SAD.

SAD je 20 godina (od 1984. do 2003.) bojkotirao UNESCO prosvjedujući protiv lošeg upravljanja i ideologije naklonjene Trećem svijetu. Danas aktivno sudjeluje u programima držeći agenciju dobrom platformom za promicanje nekih zapadnih vrijednosti.

Nekoliko europskih zemalja drži da je "preuranjeno" primanje Palestinaca u UN i želi uvjeriti Palestince da se zadovolje pristupom trima konvencijama.

Među njima je konvencija Svjetske baštine kojoj može pristupiti zemlja nečlanica. To bi Palestincima omogućilo da za Popis svjetske kulturne baštine kandidiraju neka mjesta na područjima što ih je okupirao Izrael. Palestinci žele upisati dvadesetak dobara, među njima crkvu Isusova rođenja u Betlehemu.

Vijeće sigurnosti UN-a još razmatra palestinski zahtjev za prijemom u članstvo svjetske organizacije o čemu bi se moglo glasovati 11. studenoga. SAD je najavio da će, bude li potrebno, uložili veto na što ima pravo kao jedna od pet stalnih članica Vijeća. Palestinci bi u tom slučaju mogli od Opće skupštine UN-a zatražiti prijelazni status "zemlje promatrača, nečlanice".

Unatoč pritiscima, Palestinci ne žele odustati od zahtjeva za stalnim članstvom u UNESCO-u koje su odgađali od 1989. Izvor iz agencije drži da se radi o "kvadraturi kruga" jer treba pronaći rješenje koje neće podijeliti agenciju, a pritom će očuvati njezinu sposobnost djelovanja i uzeti u obzir palestinske zahtjeve.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 27.10.11. 11:35

Vlade Evrope i SAD su neverovatne. U tim zemljama je sve vise je ljudi koji postaju svesni nepravednom spoljnom politikom zemalja koju vode njihove zemlje, a naravno "demokratske" vlasti to odlucno ignorisu. Bas kao sto mi je jedan drugar iz Palestine rekao, vlasti zapadnih zemalja ne zele da niko drugi bude razvijen osim njih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika