Objavljeno u Nacionalu br. 833, 2011-10-31

Autor: Zoran Ferić

HDZ je opljačkao i sam sebe

U mahnitom drpanluku, dok su godinama plijenili svoje sugrađane, HDZ-ovci su si na kraju ukrali i budućnost i prošlost

Bumerang su izmisli Aboridžini. Usavršila ga je, pak, Jadranka Kosor i pretvorila u oblik političkog djelovanja. Naime, u slučaju da na sljedećim izborima HDZ bude potučen do noktiju na nogama, njihova sadašnja predsjednica, Jadranka Kosor, moći će poslije tog veličanstvenog poraza birati stranku po želji. Treba samo reći, kao što su mnogi bivši partijci a tadašnji hadezeovci govorili početkom devedesetih, da je svoju partiju uništavala iznutra. I što je najgore, to će biti istina. Za njenoga mandata isplivao je na površinu sav smrad i trulež spomenute stranke tako da se od toga smrada već mjesecima ne može disati.


Vesna Pusić izrazila se, doduše, pristojnije, rekavši da je HDZ zagušio javni prostor svojim skandalima. Premijerkina borba protiv korupcije promašila je svoj politički cilj i sada se u jednoj kompliciranoj ali neumoljivoj krivulji vratila i siječe glavu samoj stranci. U četvrtak, kad je i službeno počela istraga protiv stranke kao pravne osobe, taj bumerang-efekt postao je sasvim jasan. Kao što je postalo jasno i to da je stranka sa svojim čelnim ljudima, administracijom i političkim satelitima, počivala na kriminalnim radnjama. Sve to izašlo je u javnost pred izbore.

Dakle, osim uobičajenog predizbornog cirkusa, komedije i farse ove godine se događa i velika drama apsurda. USKOK je službeno počeo istragu protiv vladajuće stranke zbog crnih fondova i pranja novca. Najvažnije istražno tijelo vodi, dakle, istragu protiv HDZ-a, a istovremeno, HDZ kao većinska stranka u Saboru izglasava skidanje imuniteta čovjeku kojemu je jedini zločin što je izjavio da je HDZ kriminalna organizacija. Dakle, jednom zastupniku skidaju imunitet i prijete zatvorom zato što je rekao ono što misli i radi najvažnije istražno tijelo u državi. Postoji li jasniji dokaz neovisnosti USKOK-a i Mladena Bajića? Parlamentarna i dio sudbene vlasti iz faze latentnoga sukoba prelaze u otvoreni rat. Naravno, tome ratu kumovale su godine bezočnoga političkog utjecaja na sudstvo, godine kršenja zakona i mahnitoga drpanluka, a kulminiralo je ruglom u koje je vladajuća stranka pretvorila i parlament, izglasavajući uzaludni i štetni zakon o ništetnosti te skidajući imunitet legalno izabranom zastupniku zbog verbalnog delikta.

Ta je parlamentarna tragedija naprosto trebala biti naplaćena. I na račun se nije dugo čekalo. Stigao je u obliku službene istrage. To, dakako, ne znači da je USKOK automatski pristrano tijelo i da su tempirali službenu istragu kao predizbornu bombu. Ali dogodilo se tako. Odmah nakon što je ta vijest uzdrmala HDZ i čitavu hrvatsku javnost, puno se govorilo baš o tajmingu otvaranja istrage te kako se time želi uništiti HDZ u delikatnom trenutku prije izbora. Oporbeni političari pak to ne smatraju predizbornim zabijanjem čavla u lijes, nego naprosto činjenicom da istražna tijela rade svoj posao. No, neovisno o tome je li trenutak slučajan ili ne (ja se, dakako, nadam da je slučajan, mada izgleda da Mladen Bajić kupuje status u novim političkim konstelacijama) vrijeme je zapravo pogođeno baš dobro i ova će istraga koristiti podjednako Kukuriku koaliciji i samome HDZ-u, ma koliko to u ovom trenutku paradoksalno izgledalo. Najviše koristi imat će pak građani Hrvatske. Da istraga protiv vladajuće stranke manje od četrdeset dana pred izbore koristi oporbenim strankama ne treba naglašavati. Vladajuća stranka od prošlog četvrtka ima ozbiljnih problema s vjerodostojnošću.

I to se ne odnosi samo na budućnost, dakle predizborna obećanja, nego na sve što su radili i u prošlosti. Istraga protiv stranke kao pravne osobe snažno relativizira niz poteza u prošlosti, izbora koje je dobila i odluka koje su donosili stranački čelnici, to je toliko jak simbolički čin da izgleda kao da je HDZ-u netko ukrao i budućnost i prošlost.

To su, naravno, učinili oni sami. Jedni zato što su permanentno potkradali građane ove zemlje, a drugi zato što su o tome šutjeli. S druge strane, organizacijski i motivacijski kompleks vladajuće stranke temeljito je narušen. Međutim, ovo što se upravo događa koristi i samome HDZ-u. Kao pozitivan efekt ovoga skandala bit će vjerujem znatno pomlađivanje stranke, uklanjanje već krajnje kompromitiranih ljudi i njihovog načina ponašanja te dolazak onih koji su netaknuti aferama. Bez ovako velike katastrofe taj bi proces bio nemoguć. Jadranka Kosor je, iako joj to nije bila namjera, bumerang-efektom svoje borbe protiv korupcije na putu da doista očisti stranku od persona koje su je godinama kompromitirale. Nažalost i od sebe same. Ali ovo ne mora biti i smrt HDZ-a, nego samo jedna od njegovih temeljitih transformacija. Naime, ovoj zemlji treba ozbiljna, stabilna i poštena stranka desnoga centra kako bi artikulirala stavove velikog broja hrvatskih građana. Može li HDZ to postati? Ne znam. Da li bi bilo dobro da postane? Bi. Pod ovim ili nekim drugim imenom, svejedno. Što se pak tiče građana koji su temeljito ogorčeni potezima vladajuće stranke i uvidom u degutantne afere, službena istraga, a kasnije i optužnica mogu djelovati katarzično, kao nužno očišćenje od mržnje, bijesa, nemoći i jada. Proces poslije kojega ćemo svi zajedno biti spremniji na sve teškoće što nas čekaju poslije izbora.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 31.10.11. 01:06

Ma ko da sam i sam to izrekao !


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 31.10.11. 01:58

Bumerang treba znati baciti i nema potrbe uspoređivati ga sa ovim smradovima. Jasno je da se sa korupcijom trebalo krenuti ali svima vam mora biti jasno da je EU odradila posao stoljeća. Sanadera su prisilili da ode, a Jacu su navukli da se kao počne obračunavati i kako vidimo i uspjela se obračunati. U svemu tome ona nije ni sanjala kakve razmjere će uhvatiti to obračunavanje, a dok bude svatila imat će sobu u Remetincu. Znači svi u EU-u su godinama snimali šta banda radi i rekli su sada je kraj. Dobro su mnogi primjetili kako će remetinec biti mali kad sad sve krene.


registracija
12/12/10

Klarens, 04.11.11. 19:40

Aboridzhini ?????
...................................
Domorodci u Australiji
......................................
Znachi oni su AUSTRALCI
....................................
Okupatori su
........................................
Novokomponirani stanovnici
.........................................
Neshto poput nashih svrbaca
....................................
Po tome smo i mi
..........................................
ABORIDZHINI
..........................................
Fala mudrac
...........................................
............................................
Mala greshka u tvojoj vratolomnoj logici
...........................................
Baba Yuga NIJE unishtavala KPJ
..............................................
Ona je kao marljivi KOMUNIST
..................................................
Unishtavala HRVATSKU !!!!
......................................................
Sve u roku sluzhbe
...................................................
Nagrada joj slijedi
.......................................................
Chudi me samo da ti se tek sad
.....................................................
Otchepio nos
.....................................................
Jer ista govna su smrdila i 1967
.........................................................
I tako sve do danas
..................................................
Ovoj tragediji nema kraja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika