03.11.2011. / 19:37

Autor: Hina

Bojama protiv raka dojke

Nakon raka kože, rak dojke je najčešće dijagnosticiran rak u žena u Sjedinjenim Državama, a znanstvenici predlažu šarenu dijetu kao način borbe protiv toga karcinoma.

Pravilnom prehranom protiv raka dojkePravilnom prehranom protiv raka dojkeNakon raka kože, rak dojke je najčešće dijagnosticiran rak u žena u Sjedinjenim Državama, a znanstvenici predlažu šarenu dijetu kao način borbe protiv toga karcinoma.

Otprilike pet do deset posto slučaja raka dojke može se povezati s naslijeđenim mutacijama gena, ali 85 posto svih karcinoma dojke događa se u žena koje nemaju oboljelih u obitelji. One obole zbog mutacija koje su posljedica starenja i općenito života. Znanstvenici danas provode sve više studija koje ispituju povezanost između onoga što osoba jede i rizika od obolijevanja. Još traju rasprave o tome može li način prehrane utjecati na obolijevanje od raka dojke, ali sigurno je da zdrava prehrana pomaže u sprječavanju debljanja, a to je ključni čimbenik u sprječavanju raka dojke, objavio je izraelski list Jerusalem Post.

Listopad je bio "obojan u ružičasto", jer ružičasta vrpca simbolizira borbu protiv raka dojke, ali sad je došlo vrijeme da se život oboja u šareno. Treba jesti voće i povrće raznih boja, a ono će nam dati hranjive tvari koje možda smanjuju rizik od obolijevanja.

Zeleno: brokula i kelj

Brokula, prepuna nutrijenata poput vitamina C, karotenoida (vitamin A), kalcija i folne kiseline, prava je hrana za održavanje zdravlja. Nove su studije u toj superhrani našle sastojke za koje se vjeruje da se mogu boriti protiv karcinoma. Vjerojatno ne možete pojesti toliko brokule da biste ih dovoljno konzumirali, ali štetiti neće. Važno je da brokulu jedete sirovu ili kratko kuhanu na pari.

Kao i sve zeleno lisnato povrće, kelj je izvor zdravlja. Odnedavna se smatra da je djelotvoran u smanjivanju rizika od pet vrsta karcinoma, među ostalima i karcinoma dojke.

Crveno - rajčice

Likopen je zaslužan za živu boju rajčice, a poznato je da je snažan antioksidans i da ima protuupalna svojstva. Sve su češće studije koje povećan unos likopena povezuju sa smanjenjem opasnosti od raka dojke. Dakle, jedite rajčicu i crveno voće i povrće.

Ljubičasto: ljubičasti kupus

Kupus je bogat antocijaninima, pigmentom odgovornim za njegovu crvenoljubičastu boju, sposobnim i za borbu protiv karcinoma. On sadržava 36 različitih antocijanina, flavonoida sve češće povezanih s mogućnošću smanjenja rizika od obolijevanja. Vjeruje se da je dobar za prevenciju karcinoma mjehura, debelog crijeva, prostate i dojke.

Žuto - Sunce

Sunce naravno nije hrana, ali pruža nam jedan sve zanimljiviji nutrijent: vitamin D. Većina nas zna da taj vitamin topiv u masnoći pomaže u apsorpciji kalcija i daje nam čvrste kosti i zube, ali sve više studija pokazuje da i vitamin D smanjuje opasnost od karcinoma. Američka udruga za istraživanje raka (AACR) nedavno je objavila izvještaj u kojem govori o korelaciji između povećanog unosa vitamina D i smanjenja rizika od obolijevanja od raka dojke.

Smeđe - orah

U rujnu je u časopisu Prehrana i rak (Nutrition and Cancer) objavljena studija koja kaže da konzumiranje oraha usporava razvoj i rast karcinoma dojke u miševa. Miševi koji su jeli orah 34 dana imali su upola manju stopu obolijevanja od onih miševa koji su dobivali lješnjak. Žene nisu mišice, ali orah doista sadržava omega 3 masne kiseline, antioksidanse i fitosterole, a svi oni smanjuju rizik.

Nešto treba i preskočiti

Zasićene i transmasne kiseline: svi znamo da su one loše. jer povećavaju rizik od obolijevanja od raznih bolesti, ponajviše bolesti srca, ali danas ih studije sve više dovode u vezu s povećanim rizikom i od raka dojke.

Alkohol: Američko društvo za borbu protiv raka objavilo je da postoji izravna veza između povećane konzumacije alkohola i povećanja opasnosti od dobivanja raka dojke. Istraživači još ne razumiju tu vezu u potpunosti, ali vjeruju da ima veze s metabolizmom alkohola. Kako bilo, iako se još ne zna razlog, zna se da čak i nekoliko pića na dan povećavaju rizik za rak dojke.

Vezane vijesti

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika