04.11.2011. / 17:57

Autor: Hina

Šešelj se nije očitovao o krivnji za nepoštivanje suda

Vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj nije se u petak izjasnio o krivnji po novoj optužnici za nepoštivanje Haaškog suda, pravdajući to činjenicom da bez pravne pomoći nije razumio optužni prijedlog, pa mu je sudac Burton Hall odredio rok od 10 dana u kojem se mora izjasniti o krivnji.

Vojislav ŠešeljVojislav ŠešeljVođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj nije se u petak izjasnio o krivnji po novoj optužnici za nepoštivanje Haaškog suda, pravdajući to činjenicom da bez pravne pomoći nije razumio optužni prijedlog, pa mu je sudac Burton Hall odredio rok od 10 dana u kojem se mora izjasniti o krivnji.

Šešelj je u petak došao na ročište na kojem se trebao izjasniti o krivnji o novoj, već trećoj optužnici za nepoštivanje suda. Treća i najnovija optužnica podignuta je u svibnju ove godine i u jednoj ga točki tereti da je na svojoj web stranici objavio dokumente o četiri knjige koje je napisao i pet podnesaka iz postupaka pred Haaškim sudom koji su sadržavali povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve presude za nepoštivanje suda. Po toj se optužnici u lipnju izjasnio da se ne osjeća krivim, a prije dva tjedna optužnica je nadopunjena činjenicom da se Šešelj oglušio i na naknadne naloge suda da ukloni tajne podatke s internetske stranice pa se u petak morao ponovno izjašnjavati o krivnji.

Na pitanje predsjedavajućeg suca je li pročitao i razumio optužni prijedlog, Šešelj je odgovorio da ga je pročitao, "ali ga nije razumio jer mu je uskraćena pravna pomoć".

Tajnik Haaškog suda prošlog je petka obavijestio optuženika Šešelja da će komunikacija između njega i njegovih pravnih savjetnika biti pod nadzorom u razdoblju od 30 dana jer je utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Šešelj zloupotrijebio tu privilegiranu komunikaciju u pokušaju da utječe na svjedoke ili da ih zastraši, odnosno da ometa provođenje pravde.

Šešelj se, baš kao i u ponedjeljak na objavi presude za nepoštivanje suda po kojoj je dobio 15 mjeseci zatvora, ponovno obrušio na tu odluku, rekavši da se tajnik suda time miješa u suđenje, na što nema pravo, te da mu onemogućuje privilegiranu komunikaciju s odvjetnicima, "jedno od elementarnih prava" optuženika po međunarodnom pravu.

"Prvi put u povijesti Haaškog suda optuženiku je onemogućena pravna pomoć prije prvog pojavljivanja u nekom sudskom postupku", rekao je Šešelj, koji ovaj put nije stao samo na tome da su i sudovi u Titovom, komunističkom režimu dopuštali pravnu pomoć.

"Ovo nije postojalo ni u Hitlerovom pravosudnom sustavu. On je ubijao milijune ljudi (bez suđenja), ali kad im je sudio, omogućavao im je njihova temeljna prava u obrani", napomenuo je Šešelj.

Šešelj je ustvrdio i to da je tajnik suda John Hawking, kojeg zna "dok je još bio referent", odluku o nadzoru komunikacije s odvjetnicima donio bez ijednog dokaza, samo na temelju sumnji.

"Tko sumnja, nek' sumnja do mile volje, ali na sudu se mora baratati dokazima. A ima li tajnik dokaze da su moji pravni savjetnici prekršili svoje ovlasti? Nema", izdeklamirao je nekadašnji vođa srbijanskih radikala i odbio se izjasniti o krivnji.

"Kako da se izjasnim o nečemu što mi može donijeti 7 godina robije kad nisam ništa razumio i potrebna mi je pravna pomoć da to razumijem", rekao je Šešelj, nakon čega ga je sudac Hall upitao želi li da mu se pročita optužni prijedlog u cijelosti ili se odriče tog prava.

"Ne odričem se ja ničega, štoviše inzistiram da mi se optužni prijedlog pročita u cijelosti. Ja ga jesam pročitao, ali ga nisam razumio, a možda neću ni sada", ustvrdio je.

"Pročitajte ga i ja ću o njemu razmišljati, ali ga opet neću shvatiti. Znam ja sebe", napomenuo je Šešelj i, nakon što mu je pročitan optužni prijedlog, krenuo u protunapad.

"Meni je potrebna pravna pomoć i zato što se želim žaliti na presudu od ponedjeljka i zato što ću tražiti vaše izuzeće i izuzeće cijelog vijeća. Ja u žalbi moram dokazivati da vi niste razumni ljudi, jer donosite nerazumne odluke, a to ne mogu sam, nego mi treba pomoć pravnih savjetnika kojima vjerujem", kazao je Šešelj.

Dosad najosebujniji haaški pritvorenik potom je sucu Hallu rekao kako će se potruditi istražiti njegovu prošlost kako bi utvrdio ima li u njoj nečeg kompromitirajućeg za predsjedavajućeg suca. Istodobno je odbio mogućnost komunikacije fiksnim telefonom sa svojim odvjetnicima, jer bi ga onda "prisluškivali", a on ne želi da oni "unaprijed znaju kakve stvari je doznao i za koje će se argumente odlučiti".

Na pitanje suca ima li još koja tema o kojoj bi želio pričati, Šešelj je ponovno spomenuo lošu hranu u pritvoru, koju "ni svinje ne bi jele" i koja predstavlja "teško mučenje" pritvorenika, što ima posljedice po njihovo zdravlje te zatražio da se nešto učini po tom pitanju.

"Primajući na znanje da optužni prijedlog niste dosad uspjeli razumjeti i sve ostalo što ste izrekli, dužan sam vas izvijestiti da imate rok od 10 dana u kojem se morate očitovati o krivnji", rekao je sudac Hall i okončao ročište.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika