07.11.2011. / 11:11

Autor: Hina , Nacional.hr

Potvrđena još jedne optužnica

Spajanje ratnog profiterstva i predaje Ine?

Sanderovi branitelji izjavili su da je USKOK na sjednici predložio i spajanje ovog postupka sa postupkom koji je već u fazi glavne rasprave, a u kojemu ga se tereti za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke

Potvrđena je i druga optužnica protiv Ive Sanadera kojom ga USKOK tereti za zlouporabu premijerskog položaja i primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini toj mađarskoj naftnoj kompaniji.

Optužnicu je na današnjoj sjednici zatvorenoj za javnost potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić.

Sanderovi branitelji izjavili su da je USKOK na sjednici predložio i spajanje ovog postupka sa postupkom koji je već u fazi glavne rasprave, a u kojemu ga se tereti za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke. O tom prijedlogu USKOK-a naknadno će odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Sanadera druga optužnica tereti da je za mito zlouporabio premijerski položaj i omogućio MOL-u upravljačka prava u Ini te da je trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatske.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Istraga se u tom slučaju od sredine lipnja vodila i protiv čelnika mađarske naftne kompanije Hernadija te bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca. USKOK je odustao od kaznenog progona Polančeca jer nije pronašao dokaze da je pomogao Sanaderu u zloporabi položaja dok je postupak protiv čelnika MOL-a prepušten mađarskim vlastima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika