07.11.2011. / 17:17

Autor: Hina

HNS-ov okrugli stol: Nova vlast mora stvoriti državu koja brine o građanima

Predsjednica Hrvatske narodne stranke -liberalnih demokrata (HNS) Vesna Pusić kazala je danas da će, pobijedi li 'Kukuriku koalicija' na predstojećim parlamentarnim izborima, otvoriti vlast prema građanima i učiniti je participativnom jer se, rekla je, danas donose mnoge odluke važne za život i položaj građana, a oni na to nemaju nikakav utjecaj i jedino što im preostaje jest nezadovoljstvo izraziti na ulici.

Vesna PusićVesna PusićPredsjednica Hrvatske narodne stranke -liberalnih demokrata (HNS) Vesna Pusić kazala je danas da će, pobijedi li 'Kukuriku koalicija' na predstojećim parlamentarnim izborima, otvoriti vlast prema građanima i učiniti je participativnom jer se, rekla je, danas donose mnoge odluke važne za život i položaj građana, a oni na to nemaju nikakav utjecaj i jedino što im preostaje jest nezadovoljstvo izraziti na ulici.

"To je fenomen u kojem društvo upozorava da nešto nije u redu u načinu vođenja politike i moje je mišljenje da to ne treba ignorirati", kazala je Pusić na okruglom stolu pod nazivom "Kako vratiti politiku građanima i građane politici - jačanje participativne demokracije" u Europskom domu u Zagrebu.

Dodala je kako žele staviti u funkciju hrvatskog društva što više znanja, pameti, iskustva i sposobnosti građana ističući kako je to tek početak razgovora vezanih uz njihovu političku participaciju posebice u razdoblju najveće promjene u političkom položaju Hrvatske od neovisnosti - ulasku u EU. "Sve politike", dodala je, "moraju funkcionirati sinergijski o čemu se dosada u vlasti nije puno razmišljalo".

Neven Mimica (SDP) je ocijenio da je jačanje participativne demokracije privlačan politički koncept od kojeg 'Kukuriku koalicija' neće odustati ni nakon izbora. "Građane trebamo za sudjelovanje u formuliranju i nadzoru javnih politika i želimo da taj koncept postane hrvatska stvarnost", dodao je. Mišljenja je da je važno da Hrvatska uđe u u EU, ali i da EU uđe u Hrvatsku, a to će, kako je rekao, stvoriti podlogu da i druge politike budu uspješnije.

Davor Gjenero složio se da je dosad propušten proces europeizacije hrvatskih institucija u cilju osnaženja građanskog društva.

Kako bi se dosadašnji antagonistički model mogao pretvoriti u kooperativni, Damir Grubiša pak smatra važnim uvesti sustavno savjetovanje s javnošću u postupku donošenja zakona, propisa i drugih akata uz pomoć tzv. kodeksa savjetovanja. "Vlade i tijela vlasti moraju se naučiti pregovarati s dionicima, no kod nas je još uvijek prisutan autoritativni model koji je sada postigao svoj maksimum kroz političku paranoju pa i političko nasilje", ocijenio je Grubiša.

Politologinja Davorka Budimir problem vidi i u nedostatku unutarstranačke demokracije, a kada je riječ o političkoj eliti, smatra da je trebaju krasiti tri osobine: strast, odgovornost i osjećaj za mjeru, no požalila se da ni nakon 10 godina nije o tome uspjela napisati svoju doktorsku disertaciju.

Žarko Puhovski, politički analitičar, je predložio vraćanje nekih elemenata samoupravljanja i neposredne demokracije u hrvatsko društvo i reformu izbornog zakona te lokalne i regionalne samouprave. Ocijenio je da će 'Kukuriku koalicija' u obnašanje vlasti ući s teretom kojeg si je sama nametnula jer su kampanju moralizirali umjesto da su je politizirali. "Poštenje je nulta točka nakon koje dolaze programski elementi i građani moraju dobiti obećanja", kazao je Puhovski.

"Osnovni problem hrvatskog društva jest da u njemu nedostaje povjerenja koje je izigrano u proteklih 20 godina", ustvrdila je profesorica na FPZ-u Zrinjka Peruško ocjenjujući da danas imamo državu koja ne brine o svojim građanima, a to dodaje, nova vlast mora promijeniti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 08.11.11. 11:53

Vesna,
jel misliš brinuti o građanima na način da svakome dopustite poslovati u Hrvatskoj kao firmama Ascendant ili Coning?


registracija
11/1/10

fluid, 08.11.11. 13:00

Teško će to biti ostvarivo na tragu ideologije neoliberalnog kapitalizma.Morate se složiti kako ta ideologija baš i nema "maloga čovjeka"u svojim vizurama ! Čudno mi je da tu ideologiju smatrate ideologijom sa ljudskim licem !Neoliberalni kapitalizam je pokazao da upravo to nije.Iz toga proizilazi činjenica da je ovaj tekst populistički ali ujedno i obmanjujući za one kojima bi trebalo biti bolje.Možda građanima i bude nešto bolje ali da će krupnom kapitalu i bankama biti zasigurno jako dobro,u to ne sumnjam.Smatram politiku Kukuriku koalicije istu kao i HDZ-ovu.Neoliberalni kapitalizam.A on je uvijek na štetu "maloga čovjeka".Nikada za.Tko to prepozna,možda i ostane vaš član ali bi lako mogao dati glas nekima drugima koji polako ipak dolaze na političku scenu.Nisu uopće idealni ali pokazuju promjene trendova na hrv.političkoj sceni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika