08.11.2011. / 18:05

Autor: Hina

Crkva je neizravno odgovorna za svećenike

Visoki sud u Londonu ocijenio je da Katolička crkva može biti neizravno odgovorna za prijestupe svojih svećenika, objavili su u utorak britanski mediji o predmetu koji bi mogao postati važan za druge tužbe protiv Katoličke crkve.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVisoki sud u Londonu ocijenio je da Katolička crkva može biti neizravno odgovorna za prijestupe svojih svećenika, objavili su u utorak britanski mediji o predmetu koji bi mogao postati važan za druge tužbe protiv Katoličke crkve.

Sud je odluku donio u korist 47-godišnje žene koju je, dok je bila dijete u dječjem domu, seksualno napadao pokojni otac Wilfred Baldwin, svećenik u biskupiji Portsmouth.

Žrtva je zatražila odštetu, a budući da je otac Baldwin pokojnik, Crkva bi "mogla biti smatrana odgovornom", objavio je sud, a prenio BBC.

Odluka bi mogla imati dalekosežne posljedice za druge tužbe protiv Crkve.

Biskupija Portsmouth ima pravo žaliti se na tu sudsku odluku.

Prvi put je sud odlučivao o odnosu Crkve kao poslodavca i svećenika kao zaposlenika, rekli su odvjetnici žrtve. Iako službeni ugovor između Crkve i svećenika ne postoji, sud je ocijenio da ima "znatnih elemenata koji podupiru" takvo tumačenje.

"Svećenik dobiva prostor, propovjedaonicu (...), u tu je svrhu školovan i zaređen", radi kao predstavnik Crkve i "pružena mu je golema moć imenovanjem na dužnost koju je, ako se to dokaže, zlorabio", objasnio je sudac, a prenijela agencija AFP.

Pitanje odgovornosti Crkve kao poslodavca zadnjih su godina, zbog skandala s pedofilijom u Crkvi, razmatrala i pravosuđa drugih zemalja, dodaje francuska agencija.

Američko pravosuđe moglo bi tužiti Vatikan jer nije na vrijeme isključio svećenike pedofile. Kolumbijski sud je ljetos presudio da Crkva mora isplatiti odštetu roditeljima dvoje djece koje je zlostavljao svećenik.

Vezane vijesti

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije poziva vjernike i građane da se 4. ožujka pridruže širokoj akciji Europskog saveza za… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 08.11.11. 18:18

Neposredno odgovorna !? Kazneno djelo se može počiniti i činjenjem i nečinjenjem.Ne sprečavanje i nesuzbijanje takvih pojava u svojim redovima,je direktna odgovornost same crkve.Tj.njenih poglavara koji je vode i koji su joj na čelu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika