03.01.2012. / 14:06

Autor: Nacional.hr

Don Grubišiću najteža crkvena kazna?

"Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću u Saboru i ostati sljedeće četiri godine", izjavio je don Grubišić

Don Ivan GrubišićDon Ivan GrubišićIzvori bliski Splitsko-makarskoj nadbiskupiji tvrde kako nadbiskup mons. Marin Barišić priprema suspenziju a divinis kojom će svećenika Don Ivana Grubišića, ako ne odustane od saborskog mandata, razriješiti svih svećeničkih ovlasti, piše Večernji list.

Dodajmo kako je don Grubišić u svećeničkoj mirovini, suspenzijom a divinis ostaje svećenik, ali gubi ovlasti za služenje mise i obavljanje ispovijedi. Ova suspenzija se vrlo rijetko koristi i namijenjena je najtežim prekršiteljima crkvenih pravila.

Podsjetimo kako su iz Splitsko-makarske nadbiskupije otpočetka nezadovoljni sa svećenikovim političkim angažmanom, splitski nadbiskup dvaput je tijekom predizborne kampanje negativno komentirao grubišićevu kandidaturu. Don Grubišić se tad i susreo s Barišićem, nakon sastanka rekao da je 'rezultat između njega i mons. Barišića 1:1'.

Svećenik nije želio komentirati mogućnost suspenzije, jer kako kaže 'još ništa službeno nije doznao'. Ističe kako se on nije angažirao kao član političke stranke, nego je u Sabor ušao kao građanska opcija, što se ne kosi s odredbama Kanonskog zakonika. "Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću u Saboru i ostati sljedeće četiri godine", izjavio je don Grubišić.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 14:34

Ubi ubi istinu ! Crkvenjaci su i ponovo na tragu moralnosti i pravorijeka.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 03.01.12. 14:55

"Ova suspenzija se vrlo rijetko koristi i namijenjena je najtežim prekršiteljima crkvenih pravila" kao što su npr. pedofilija.


registracija
31/1/10

STTony, 03.01.12. 14:59

Mogu mu znaju i oni sami šta.

Inače je zanimljivo koliko ti 'crkvenjaci' misle da imaju utjecaja na puk, valjda opijeni formalnim izjašnjavanjem puka kao katolika.

Koliki im je stvarni utjecaj i koliko ih puk ozbiljno shvaća vidi se na svakim izborima unazad 3 godine kad su njihovi kandidati uvijek uvjerljivo gubili.


registracija
12/1/11

siziff, 03.01.12. 15:00

SIGURNO !!


Njega će A DIVINS isto ka šta će se suditi Manoliću i Boljkovcu, kao i ostalim šta većim šta manjim udbašima
HE HE


registracija
24/3/10

bagsy, 03.01.12. 16:22

Ali sado-mazo-pedo je ok


registracija
7/9/07

Vinogradar, 03.01.12. 17:11

Toliko visoki ugled i poštovanje u hrvatskom narodu i kod vjernika
kao što je svojom dobrotom, pameću, poštenjem i moralom stekao
svećenik i Čovjek don Ivan Grubišić
nemaju svi hrvatski biskupi zajedno, od Bozanića do Barišića.
I u tome je problem vodstva Crkve u Hrvata da ne trpe kvalitetne i popularne svećenike (sjetimo se i velečasnog Sudca!)


registracija
23/10/09

spinner, 03.01.12. 17:44

Koji pokvarenjaci s Kaptola! Grubišiću najteža kazna a onom pedofilu i pederu Tomušiću samo premještaj u drugu župu...


registracija
27/11/11

Culex, 03.01.12. 18:37

@ij.Vinogradar ,da li ste sigurni u usporedbu gosp.dr.Grubišić Ivana i gosp.Sudac Zlatka.Naime,u vrijeme "silenzio di stampa"(očeš-nečeš),pa i zatvaranja kampa Lošinj, većina mislečih je bila na strani Kaptola!(eto,vjerovali il ne!) Inače,Kaptolu ne smeta status zastupnika svojih svećenika,njima smeta SDP većina u Saboru i participacija ma koje vrste u toj Vladi .op.Cij.don Grubišiću , i da je obećao čkomiti cijeli mandat,(što je nemoguće) dogodilo bi se isto.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 03.01.12. 18:58

@Poštovani Culex,
po mojem mišljenju jedina usporedba između gospodina dr.Ivana Grubišića
i velečasnog Sudca je u njihovoj popularnosti u javnosti.
Ja sam poštovatelj gospodina Grubišića.
Pozdrav


registracija
30/9/09

davor12345, 03.01.12. 20:02

E, moran i ja reć koju, a mislin da iman na to pravo jer sam glasa za don Grubišića! Ka prvo i prvo, don Grubišić je prije svega građanin republike Hrvatske, i kao takav se imao puno pravo, kao i bilo tko drugi, kandidirati se za sabor, kao saborski zastupnik. Lako se baviti politikom s crkvenih oltara, držati propovijedi ili davati izjave po Crkvenim glasilima kad Vas nije nitko birao, kao što rade neki hrvatski katolički svećenici! Lijepo neka se kandidiraju na izborima, pa kad uđu u sabor neka slobodno drže propovijedi! E, te bi mene propovijedi zanimale!
A sada da nešto i citiran, što sam naša u nuvinama:
"...Na stranu don Grubišića stali su mnogi vjernici i teolozi, pa magistar teologije iz Zagreba Damir Furgala Šuper piše da 'kao što je kroz svu povijest u Crkvi bilo pojedinaca, iznimki, koji su mimo i nasuprot općoj crkvenoj praksi, u svom životu i radu primarno bili podređeni službi duhovne i moralne izgradnje svoje pastve, tako je i don Grubišić svoj životni vijek potrošio u neokaljanoj pastoralnoj službi ili, bolje rečeno, uložio ga u izgradnju stvarnih moralnih i duhovnih vrijednosti ljudi s kojima je dolazio u dodir'.

Kredibilitet don Grubišića ne može dovesti u pitanje čak ni njegovo postupanje nasuprot službenom stavu Crkve, pa makar ga to stajalo i izopćenja. Iza don Grubišića stoje njegova djela. Ona ga kvalificiraju ili osuđuju, a ne Crkva', kaže teolog Šper.

'Don Grubišić ima pravo predstavljati biračko tijelo u Hrvatskom saboru jer ima kredibilitet za koji mu ne treba nikakva potvrda, ni biskupa, niti HBK, pa niti samog Vatikana, a ioni mu ga, ma što učinili, nikako i ničim ne mogu oduzeti. Izlazak na izbore i ulazak u Sabor samo su logičan slijed i dokazuju njegov moralni, teološki i sveopći ljudski integritet', zaključio je teolog iz Zagreba"...


registracija
27/11/11

Culex, 03.01.12. 21:15

@ Cij. davor "kredibilitet don Grubišića ne može dovesti u pitanje čak ni njegovo postupanje nasuprot službenog stava Crkve".Rekao bih,neki službeni stavovi Crkve jesu suprotni poruci Isusa Krista raspetoga,mučenika! Nije don Grubišić oportunist i "sačekuša"! On izlazi na vjetrometinu života vjernika,siromašnih,prostodušnih,obespravljenih , daje ogromnu foru oficijalnoj crkvi,kaže..uđite među narod,postajte slični svom narodu!! Nema Kaptola na tom pripremljenom terenu! Čega se boje?A boje se! Narod to osjeti!Ovaj sastav na Kaptolu definitivno je gubitnički! Da se vratim.Svećenici daju prisegu Bogu.Punomoć sv.ispovijedi i služenja sv.Mise daje Bog posredstvom nadležnog biskupa nakon formalnog školovanja,duševnih vježbi i obreda uvođenja u svečenički stalež.Dakako,da je crkvena vlast uređivala u cijelom postupku,tijekom povijesti.Ono bitno,svaki svećenik zna protokol i pristaje na njega.Don Grubišić,svećenik i humanist nikada nije bio u težoj duševnoj borbi sam sa sobom !! Sv. Misa je za njega nenadoknadiva,nezamjenjiva,ona je centar njegovo života i smisao života!!Što će odlućiti ako Kaptol ide do kraja,a hoće? Oprostite,sjetih se sudbine kapelana 44.god. u Zlataru.Poslan je pred kraj rata u St. Gradišku za župnika. Došli partizani,.kriv za to,kriv za to.,baci svečeničku odoru u Savu,priđi k nama partizanima..,nije htio..,zaklali su ga i bacili u Savu.Bilo je proljeće 45.god. No,da kažem nešto usput! 48.god mater je dobila razglednicu iz Rima sa" srdačnim pozdravom" od "sina svečenika " Eto vidite što je svečenik sam sebi!Postoji samo Bog i njegova savjest! Što će ućiniti poštovani don? Nije teško pogoditi! Ne radi Kaptola,ne zbog kard.Bozanića njegove odluke! Ne !!! Don će ostati svećenik sa svim licencama,služiti će Misu i djeliti sakrament Ispovjedi, služiti hrvatskom puku kao i dosad! Sve drugo ne bi bio don Grubišić!Mnogi ćemo znati da je i mučenik!! Mandat u Saboru će ustupiti sebi vjernom prijatelju!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 03.01.12. 21:40

@Poštovani Culex,
nisam uvjeren kao Vi da će don Grubišić ustupiti svoj mandat drugome.
Jer, ne zaboravimo njegove riječi da je
"...dao zakletvu u Saboru."
On je Čovjek po tome što ne krši svoje zakletve.
Svećenićku zakletvu nije nikada pogazao, neće niti ovu kao demokratski izabrani predstavnik hrvatskog naroda.
Ali,
štogod odlučio, ostat će poštovani čovjek.
Pozdrav


registracija
27/11/11

Culex, 03.01.12. 22:18

@ Cij.Vinogradar ,zbilja osjećam križ dragog nam svećenika,ali on je znao da će taj križ doći.,možda ga treba zbog nećega! On je profesor(bio)na bogosloviji,psiholog,doktrinolog,izvanredan komunitolog ! Usput,možete li zamisliti kard Bozanića u vatikanskom panelu za komunikologiju?Oprostite,neće Don Grubišić pogaziti svećenićku zakletvu radeću u Saboru! To nije nitko rekao! On neće smijeti služiti sv.Misu i ispovjedati ako tako Božanić odlući! Sv.Leopold Mandić je posvećen poradi neumornog ispovijedanja ljudi! Cij.don Grubišić neće dopustiti kard Božaniću da ga duhovno dezavuira!Dakako,u formalno pravnom smislu! Srdaćno,laka noć.


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.01.12. 23:26

Opet dvostruki kriteriji!

Zanimljivo da je Grubišić jedini svećenik čije javne istupe su mediji odobravali dok su druge batinama tjerali u sakristije!

Po kojem se ključu jedna Iustitia et Pax svaki put dočeka na nož a Don Grubišić s lovorovim vijencem?


registracija
27/11/11

Culex, 04.01.12. 11:36

Danas kada se na crkvu primjenjuju razni sekularni modeli omraženih korporacija,teško je opstati svečenicima na površini i biti vjerodostojni .Mnogima nije bilo ni potrebno to biti. Don Grubišiću,pored umirovljena uspjelo je stvoriti ogromnu i snažnu pastoralnu formaciju!Ona mu daje snagu i ozon,kao zračne kupke! Lustitia et Pax...uz dužno poštovanje,trsi li se biti u skladu s vremenom?


registracija
7/9/07

Vinogradar, 04.01.12. 15:13

@Zvonko,
rođen si i umrijet ćeš
kao
BUDALA!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika