09.11.2011. / 12:20

Autor: Nacional.hr

Podjela Kukuriku fotelja u vladi

Ranko Ostojić će voditi MUP, IDS-ovac Veljko Ostojić bit će ministar turizma, a Rajko Ostojić će voditi Ministarstvo zdravstva

photo : Duško Marušić/PIXSELL photo : Duško Marušić/PIXSELL Potpredsjednici vlade premijera Zorana Milanovića u slučaju izborne pobjede biti će Radimir Čačić, Milanka Opačić i Neven Mimica, izvještava Večernji list.

Ministarstvo vanjskih poslova sigurno će voditi Vesna Pusić, zasad nije jasno što će biti pod njenom upravom, a što pod djelokrugom Nevena Mimice. On želi ministarski resor odnosa s Europskom unijom, a Vesna Pusić inzistira da jedno ministarstvo objedinjuje sve funkcije. Navodno će Mimica biti potpredsjednik za unutarnju i vanjsku politiku, a nakon ulaska Hrvatska u EU, imenovat će ga se povjerenikom u Europskoj komisiji.

Nepoznato je tko će voditi Ministarstvo financija, nagađa se kako bi to mogao biti Slavko Linić, no nakon njegovih izjava i poziva za pomoći od MMF, Milanović intenzivno traži novo ime. Predsjednik SDP-a navodno je kontaktirao nekoliko visokorangiranih bankara, ali su oni redom odbili ponudu. Kao Linićeva zamjena spominje se SDP-ov Branko Grčić, koji konkurira za resoru regionalnog razvoja i europskih fondova. Istu ministarsku poziciju mogao bi dobiti i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, pred kojim su i ponude iz Podravke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture podijelit će se na manja ministarstva, navodno će ministar prometa i mora postati SDP-ov župan Zlatko Komadina, a za infrastrukturu bit će zadužen Radimir Čačić. Ministarstvo gospodarstva na čelu s Čačićem će vjerojatno biti najveće, a bit će zadužen za razvoj, probleme poduzetništva i gospodarstva, radnička pitanja. Vrhuški SDP-a navodno nije po volji, ne sviđa im se prevelik utjecaj Radimira Čačića i žele ustrojiti zasebno Ministarstvo rada koje bi vodio član SDP-a.

Ranko Ostojić će u slučaju pobjede Kukuriku koalicije voditi MUP, IDS-ovac Veljko Ostojić bit će ministar turizma, a Rajko Ostojić će voditi Ministarstvo zdravstva. Ministrica socijalne skrbi bit će Milanka Opačić. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva podijelit će se. Mirela Holy iz SDP-a bit će zadužena za zaštitu okoliša, a zasad nije poznato ime ministra koji će se brinuti o prostornom uređenju i graditeljstvu. Prema saznanjima koje ima Večernji list ministarstvo graditeljstva pripast će HNS-u. U tom slučaju velike šanse za ministarsku stolicu ima osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak. Njega se spominje i kao mogućeg ministra poljoprivrede, ali i SDP-ovu zastupnicu i predsjednicu saborskog Odbora za poljoprivredu Dragicu Zgrebec.

Do sad se uz ministarsku funkciju obrazovanja i znanosti najčešće spominjao Gvozden Flego, no gotovo je sigurno kako će taj resor preuzeti profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Neven Budak. Arsen Bauk iz SDP-a će voditi Ministarstvo uprave. SDP i HNS se još dvoume tko će preuzeti Ministarstvo kulture, prva stranka preferira zastupnika Nenada Stazića, dok HNS želi da tu funkciju preuzme Andrea Zlatar.

Braniteljskim pitanjima bavit će se veteran Ante Kotromanović iz SDP-a. Još nije sigurno hoće li Ingrid Antičević Marinović biti ministrica pravosuđa, iako je iz utrke navodno ispala riječka sutkinja Ika Šarić. Hrvatska stranka umirovljenika nije dobila nijedan resor pa bi Silvano Hrelja mogao doći na mjesto potpredsjednika Sabora, dok bi šef Sabora mogao biti Boris Šprem.

Za popunjavanje svih političkih državnih funkcija koalicija će prvotno namjestiti 200 do 300 ljudi, u konačnici će taj broj doseći 1 000.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 09.11.11. 15:08

Najmučniji su mi ovi predizborni trenuci, kad potencijalni pobjednici počnu dijeliti fotelje i licitirati s ministarskim i drugim dužnosničkim mjestima! Očekuje nas, znači, opet, po tko zna koji put, radi zadovoljavanja ambicija i apetita stranačkih vrhuška, prekrajanje državne uprave. Koliko će nas samo to opet koštati!?!
I, zaboga, nemojte, nemojte, nemojte opet na vodeća mjeta stavljati ljude koji su na tim mjestima već bili!!!! ( npr. I.A.Marinović ).


registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 13:54

@Trinity, pa ne očekuješ valjda da ostanu Kosoričini ministri?? Normalno je da se ministri promijene, nisu to samo podjele fotelja iako se to tako popularno zove. Naravno da će koštati - pa i da HDZ pobijedi ministri bi se promijenili (možda ne svi). Seka Kerum bi postala npr. ministrica financija..:))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika