13.11.2011. / 21:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Platforma 112:

Umjesto kontrole građana - građanska kontrola sistema

Članovi organizacija civilnog društva, članica Platforme 112, uz ostalo, zahtjevaju odlučnost i neselektivnost buduće Vlade u borbi protiv korupcije, zaštitu prirodnih i javnih resursa od partikularnih interesa te zaštitu prava nacionalnih manjina, LGBT skupina, osoba s invaliditetom, ženska prava, zaštitu radničkih prava i drugih

IlustracijaIlustracijaKoalicija udruga civilnog društva - Platforma 112 uputila je danas javni poziv strankama, koalicijama i nezavisnim listama da se, prije izlaska građana i građanki na birališta, javno očituju o njihovih 112 konkretnih zahtjeva, te ih je pozvala da zajedno s udrugama civilnog društva 'počnu uređivati državu vladavine prava i institucija koje opslužuju sve građane', priopćeno je danas iz te koalicije udruga civilnog društva.

Platforma 112 najavila je da će 21. studenoga organizirati sučeljavanje predstavnika stranaka i nezavisnih lista s predstavnicima Platforme 112, na kojem će kandidati/kinje imati priliku obrazložiti svoje prihvaćanje ili neprihvaćanje pojedinih zahtjeva.

Predstavljajući zahtjeve Platforme 112, Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava i udruge B.a.b.e., ustvrdila je da je to "jedinstvena akcija organizacija civilnog društva koje su pokazale zrelost i pokušale popisati sva pitanja važna građanima".

Saša Šegrt iz Transparency Internationala Hrvatske rekao je kako Platforma 112 smatra da je prvenstveno važno da institucije vlasti budu stabilne, odgovorne i demokratične te da osiguravaju svim građanima jednak pristup pravdi.

Jelena Berković iz GONG-a kazala je da zahtijevaju politički sustav koji će umjesto kontrole građana osigurati građansku kontrolu nad tijelima javne vlasti, što se prvenstveno odnosi na osnivanje neovisnog nadstranačkog tijela u Saboru koje bi neovisno ocjenjivalo i davalo preporuke u odnosu na reformu pravosuđa, antikorupcijske mjere, procesuiranje ratnih zločina i učinkovitost institucionalnog okvira za zaštitu ljudskih prava.

Uz to, inzistiraju na sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva, posebno u odnosu na referendum, izborne jedinice i ukidanje pasivnog biračkog prava osobama osuđenima za teška kaznena djela.

Članovi organizacija civilnog društva, članica Platforme 112, uz ostalo, zahtjevaju odlučnost i neselektivnost buduće Vlade u borbi protiv korupcije, zaštitu prirodnih i javnih resursa od partikularnih interesa te zaštitu prava nacionalnih manjina, LGBT skupina, osoba s invaliditetom, ženska prava, zaštitu radničkih prava i drugih.

Platformu 112 čini 28 udruga civilnog društva, navodi se u priopćenju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 13.11.11. 21:40

psi laju koke kokodatcu karavane prolaze..

bitch


registracija
30/11/10

jato, 14.11.11. 06:56

Ma kakve transparentnosti, kad je vlast slast, i tko je na vlasti taj ima, a drugome nije potrebno.
Oni na vlasti se drže slogana; bolje jedan sit nego dva gladna.


registracija
18/6/09

Papar, 14.11.11. 07:40

Korisnik prava na informaciju:
Mislav Šutalo, dipl. inž. elektrotehnike
Korčulanska 3c
10000 Zagreb

Tijelo javne vlasti:
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
Dr. sc. Radovan Fuchs
Donje Svetice 38
10000 Zagreb

O ovome
obavijest:
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić
Gajeva 30a

U Zagrebu, 4. studenoga 2011. godine

ZAHTJEV RADI OSTVARIVANJA PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA

Zahtjevam od tijela javne vlasti mi dostavi slijedeće informacije:

• Koliko je Republika Hrvatska platila trgovačkom društvu ASCENDANT d.o.o. Ulica Farkaša Vukotinovića 4, 10000 Zagreb, MBS:080474463, za usluge izrade „Studije izvedivosti u biotehničkom sektoru, prosinac 2003.“

• Temeljem koje osnove je došlo do suradnje između tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije i trgovačkog društva ASCENDANT d.o.o.

Također zahtjevam da mi se omogući uvid u kompletnu dokumentaciju; koja je prethodila suradnji između tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije i trgovačkog društva ASCENDANT d.o.o., realizaciji te suradnje i samoj Studiji kako bih mogao točno specificirati dijelove dokumentacije kojih zahtijevam preslike.

Obrazloženje:

Na službenim internetskim stranicama hrvatske političarke Vesne Pusić istaknuta je njezina imovinska kartica u kojoj navodi da je u 100%-tnom vlasništvu njezinog supruga gospodina Jurgisa V. Oniunasa trgovačko društvo ASCENDANT d.o.o.

Uvidom u internetsku stranicu trgovačkog društva ASCENDANT d.o.o. utvrdio sam da je prvi posao navedenog trgovačkog društva bila izrada navedene Studije izvedivosti za tadašnje Ministarstvo znanosti i tehnologije u prosincu 2003. godine.

Uvidom u registar poslovnih subjekata Hrvatske gospodarske komore razvidno je da je navedno trgovačko društvo registrirano 17. prosinca 2003. godine.

Budući da su neposredno prije toga 23. studenoga 2003. godine održani parlamentarni izbori na kojima je poražena koalicija stranaka kojoj je pripadala i hrvatska političarka Vesna Pusić, te da se registracija navedenog društva i navedena suradnja odvijaju u vremenu od izbora do formiranja nove vlade, otvaraju se brojna pitanja oko svrhe i same legalnosti navedene suradnje te iako po Zakonu nisam dužan obrazložiti razloge pristupu informacijma smatram da je moj zahtijev opravdan.

S poštovanjem,

Mislav Šutalo.

....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika