Objavljeno u Nacionalu br. 835, 2011-11-15

Autor: Ivan Pandžić

Bandić, Milan Bandić

Bandić - Kralj sukoba interesa

Umjesto zaključka može se citirati Bandićeva poruka biračima: "Mi smo se dokazali kroz svoj rad"

photo: Marko Lukunić/PIXSELLphoto: Marko Lukunić/PIXSELLMilanu Bandiću neće biti dovoljna plaća od 19.600 kuna za plaćanje troškova svog izbornog stožera za parlamentarne izbore. Tako barem ispada po ugovoru koji su nam iz njegovog stožera dostavili za najam ureda od 187 četvornih metara i 107 kvadrata pratećih prostora u Folnegovićevoj. Bandić je kao fizička osoba potpisao dvomjesečni ugovor s tvrtkom Paron i dobio prilično povoljnu cijenu - 22.500 kuna s PDV-om mjesečno. Troškove opreme i namještaja će, za razliku od najma, pokriti s računa izborne promidžbe.

No da gradonačelnik neće na prosjački štap zbog ovog ugovora, ipak pokazuje činjenica da je tvrtka Paron vlasnički povezana s građevinarom GIP Pionirom u čijem sastavu je čuveni Munis. S Munisom je Bandić zadnjih godina promijenio oko 76 tisuća četvornih metara zemljišta, što je rezultiralo kaznenim prijavama koje USKOK još istražuje.

Obrazac u kojem je Bandić mjenjao uvijek je isti: Munis kupi zemljište, a zatim svo ono koje je potrebno za javnu infrastrukturu poput cesta, prepusti Zagrebu u zamjenu za nove građevne parcele. Grad zatim na zemljištu koje je dobio gradi svojim novcem ceste do Munisovih-Pionirovih zgrada, a Munis na dobivenom gradi nova stambena naselja. Cijena zemljišta je u najvećim zamjenama određivana bez procjene sudskih vještaka.

Čak i za cestu za Pionirove zgrade u kojem je sad Bandićev stožer, Grad je mijenjao zemlju. GIP Pionir je dobivao i poslove izravnom pogodbom, a najpoznatija je 22,5 milijuna kuna vrijedna obnova bolnice u Vrapču. I za druge dvije izborne aktivnosti, Milan Bandić je uletio u sukob interesa. Njegovi lik s izbornom porukom je na nosačima plakata Grada Zagreba koji se koriste samo za manifestacije od javnog interesa. Iz dvije agencije su nam potvrdili da ih je nemoguće zakupiti.

Samo u predizborno vrijeme se iznimno mogu besplatno dati političarima, ali tko će ih dobiti odlučuje ured kojem je nadređen Bandić. Nekako su ih dali baš njemu. Prvi izborni potez, prikupljanje potpisa, Bandić je napravio sa štandova karlovačke tvrtke Fest. Nije platio štandove gradskoj tvrci Tržnice, nego ih je po nepoznatoj "cijeni" uzeo od Festa.

Tvrtka je inače suorganizator niza manifestacija sa Zagrebom i nakon Bandićevog razlaza s Holdingom, preuzima sve više poslova Tržnica uz blagoslov Bandićeve vlasti. Njihove su drvene kućice na trgu. Nije zato čudo da Bandić najavljuje potrošnju tek dva milijuna kuna u ovoj kampanji. U predsjedničkoj nije mogao od 15 službeno prijavljenih potrošenih milijuna obrazložiti podrijetlo čak 6,4. GONG i Trancparency su izračunali da je u stvarnosti potrošio 19,2 milijuna. Umjesto zaključka može se citirati Bandićeva poruka biračima: "Mi smo se dokazali kroz svoj rad".

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

registracija
5/5/10

katlin, 15.11.11. 08:30

Bandić nam je sve rekao i s plakatom. Ruku drži u džepu. Koji .......... (upisati po želji) moarš biti da se tako slikaš za poruku biračima.


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.11.11. 09:11

A zašto Ivane ne kažeš kada je sve ovo Bandić marifetlučio?

Jel u vrijeme Račana ili u vrijeme Milanovića?

Na posljednjim izborima za grad Zagreb Milanović je rekao: " Milan Bandić je najbolje što SDP ima ponuditi Zagrebu"!

Šta se sad svi pravite grbavi i pošteni?


registracija
7/4/11

ivanovac, 15.11.11. 13:05

ZVONKO, sine mame s ćoška Gajeve totalna si HDZ budaletina......
A što sew Bandićatiče taj bi trebao sjediti u Remetincu
a ne u gradskom poglavarstvu te najmanje u Saboru...
Pravna država, DORH i USKOK-spavaju


registracija
11/1/10

fluid, 15.11.11. 13:40

Ruska i ina svjetska mafija,su bebe za Hrvatine domoljubnog tipa.Ovakvu kemiju ni Miroslav Radman sa cjelokupnim svojim timom,nemože zakemijati.Korjeni su to.Vjekovima građeni na pitanju opstanka.Sada se to testira na pripadnicima svog??? naroda.U stvari neznam šta znači da smo "svoji"!? Ja svojima to nikada nebih mogao raditi.Oni ni da trepnu a ubiše nas.I još nam prodaju m... pod bu... !


registracija
19/7/11

bubba, 15.11.11. 18:33

ne razumijem čemu služe ovakvi članci bez poante.

valjda ima bar milijun do dva milijuna ljudi koji sumnjaju u zakonitost bandićevih aktivnosti. što onda rade i čemu služe službe za čuvanje zakonitosti?

mislim da je već zamjena zemljišta bez procjene sudskog vještaka sasvim dovoljna za zatvor. što se onda čeka i što se komplicira? ako za ovako jednostavne stvari treba toliko kilavljenja, kako će onda pravosuđe rješavati kompliciranije slučajeve, koji sigruno postoje,. i vjerojatno zamračuju puno veće novce.

ovdje ste trebali staviti slike nadležnog tužitelja i policijskog inspektora, a ne bandića. oni su u prvom planu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika