15.11.2011. / 18:22

Autor: Hina

Dok se Europa muči, njemački CDU slavi snagu stranke

Kriza eurozone razlog je za uzbunu u Washingtonu i Pekingu, no čini se ne i za stranku njemačke kancelarke Angele Merkel, javljaju mediji u utorak izvješćujući sa stranačkog kongresa demokršćanske stranke CDU-a iz Leipziga.

Angela MerkelAngela MerkelKriza eurozone razlog je za uzbunu u Washingtonu i Pekingu, no čini se ne i za stranku njemačke kancelarke Angele Merkel, javljaju mediji u utorak izvješćujući sa stranačkog kongresa demokršćanske stranke CDU-a iz Leipziga.

Raspoloženje izaslanika na stranačkom skupu u Leipzigu seže od trijumfalizma zbog gospodarske snage Njemačke do samozadovoljstva i slijepe vjere u sposobnost Berlina da zaštititi Njemačku, prenose agencije.

Merkel je prvog dana kongresa u ponedjeljak upozorila da se Europa suočava s "najtežim vremenima od Drugoga svjetskog rata". No, to nije stiglo do ušiju onih koji su je slušali u dvorani, kao ni do njemačkih medija. Većina medija bavila se domaćim pitanjima - minimalnom plaćom, skrbi za djecu i školstvom.

"Mi plešemo na vulkanu", rekao je Oswald Metzger, izaslanik CDU-a iz Baden-Wuerttemberga i zamjenik predsjednika stranačkog tijela zaduženog za gospodarstvo.

"Brojni ljudi ovdje u Leipzigu izgubili su kontakt s realnim gospodarstvom i ne razumiju krizu eura, kao ni rizike s kojima smo suočeni", dodao je.

Podaci objavljeni u utorak pokazuju da je njemačko gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo za 0,5 posto. Nezaposlenost je pala na najnižu razinu od ujedinjenja Njemačke 1990., a male i srednje tvrtke na kojima se temelji njemačko gospodarstvo bilježe snažne narudžbe.

Mnogi kažu da se još ne suočavaju s krizom koja teško pogađa Grčku, Portugal, Italiju i Španjolsku.

Taj osjećaj neranjivosti izvire iz načina na koji se Njemačka obranila od svjetske financijske krize. Nakon 2009. i najoštrijeg gospodarskog pada poslije Drugoga svjetskog rata, gospodarstvo je naglo skočilo 2010. na krilima snažnoga izvoza i vladinih subvencija koje su obeshrabrivale otpuštanje radnika.

"Njemačka uvijek izlazi iz krize jednostavno zato što ima sposobne vođe", rekla je Eva Maria Meister, socijalna radnica koja se brine o problematičnim tinejdžerima u Potsdamu. "Merkel je uvijek u pravu. Jednostavno je tako", istaknula je.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika