17.11.2011. / 16:08

Autor: Hina

'Britanija nije svjesna koliko bi slom eura utjecao na nju'

Michael Meister, jedan od čelnika njemačkih demokršćana, upozorio je u četvrtak Veliku Britaniju da ne podržava nacionalistčke osjećaje spram eura upozorivši da potresi u području zajedničke valute mogu imati razorne posljedice izvan eurozone i na londonsku financijsku industriju.

Kritike pljušte sa svih stranaKritike pljušte sa svih stranaMichael Meister, jedan od čelnika njemačkih demokršćana, upozorio je u četvrtak Veliku Britaniju da ne podržava nacionalistčke osjećaje spram eura upozorivši da potresi u području zajedničke valute mogu imati razorne posljedice izvan eurozone i na londonsku financijsku industriju.

Dan prije posjeta britanskog premijera Davida Camerona Berlinu gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel, drugi čovjek njene demokršćanske stranke (CDU) u parlamentu, također je kritizirao Britaniju za to što dijeli lekciju eurozoni o tome koje korake treba poduzeti da riješi krizu a da istodobno ne pridonosi aktivno nalaženju rješenja.

"Zbunjen sam što izgleda da u Velikoj Britaniji nema jasnog uvida u posljedice koje bi slom eura imao za grad London", rekao je Meister u razgovoru za agenciju Reuters.

Meister je rekao da bi Britanija bilo još snažnije pogođena potresima u eurozoni nego zemlje zajedničke valute jer je u velikoj mjeri ovisna o svojoj financijskoj industriji.

Ukazavši na populitičke tendencije po Europi on je usporedio stanje s razdobljem prije Prvoga svjetskog rata i istaknuo da sve zemlje "trebaju preuzeti svoje odgovornosti".

"Prije stotinu godina nitko nije želio rat. No sve su vlade koristile nacionalističke osjećaje", rekao je i podsjetio da su nakon toga slijedila desetljeća nestabilnosti.

Meister je također izrazio zabrinutost zbog političkih situacija u Italiji i Grčkoj unatoč postavljanju tehnokratskih vlada predanih reformama u obje zemlje.

"Imamo nove čelnike no jasno je da stare političke snage još uvijek pokušavaju vući konce iz pozadine", upozorio je.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika