19.11.2011. / 09:15

Autor: Hina

Norveška kreće u traženje nafte na Arktiku

Norveška je objavila 20-godišnji plan prema kojem svjetskim tržištima otvara arktičke naftne i plinske izvore, a ministar vanjskih poslova kaže kako će to stajati milijarde dolara i pojačati suparništvo oko arktičkih resursa.

Arktik je veoma interesantan zbog svojih naftnih bogatstavaArktik je veoma interesantan zbog svojih naftnih bogatstavaNorveška je objavila 20-godišnji plan prema kojem svjetskim tržištima otvara arktičke naftne i plinske izvore, a ministar vanjskih poslova kaže kako će to stajati milijarde dolara i pojačati suparništvo oko arktičkih resursa.

"To je generacijski projekt", rekao je ministar Jonas Gahr Stoere. "Led se topi, otvaraju se novi transportni pravci, resursi postaju dostupniji što u regiju privlači ljudsku aktivnost".

Na 134 stranice kaže se kako će velika infrastrukturna gradanja, ulaganje u istraživanje, nova flota borbenih mlažnjaka i pažljiva diplomacija dovesti do "nove industrijske ere na dalekom sjeveru", pa i na otočju čija je jurisdikcija sporna.

Susjedi poput Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva već su osporile norvešku tvrdnju da joj pripada naftom potencijalno bogato otočje Svalbard, na pola puta između Norveške i Sjevernoga Pola.

Prošli je mjesec Rusija i službeno osporila norvešku privremenu zapljenu ruskih ribarica jer su ribarile u vodama koje Moskva smatra teritorijalnim vodama. Ruski populist Vladimir Žirinovski taj je čin nazvao piratstvom.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika