22.11.2011. / 12:31

Autor: Hina , Nacional.hr

'Sami smo krivi što je Hrvatska nekonkurentna'

Država mora nastaviti borbu protiv korupcije, no pritom treba paziti da se to ne pretvori u "lov na vještice", odnosno jasno razlučiti kriminal od poslovnih odluka, naglasio je predsjednik Josipović

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatska slovi kao nekonkurentna zemlja, za što smo si sami krivi jer su neadekvatni porezni sustav i prespori administrativni postupci i dalje glavne prepreke za bolje poslovanje i veće ulaganje, upozorio je predsjednik Republike Ivo Josipović na okruglom stolu u organizaciji Britansko-hrvatske gospodarske komore.

Hrvatska bi trebala na isti način poticati strane i domaće ulagače, a nova Vlada, bez obzira tko će je sastaviti, mora smanjiti prevelika fiskalna i parafiskalna davanja i pojednostaviti administrativnu proceduru, rekao je predsjednik Josipović na skupu pod nazivom "Hrvatska - nova članica EU: kako povećati konkurentnost i privući investitore".

Država mora nastaviti borbu protiv korupcije, no pritom treba paziti da se to ne pretvori u "lov na vještice", odnosno jasno razlučiti kriminal od poslovnih odluka, naglasio je predsjednik Josipović dodavši kako se procjenjuje da Hrvatska zbog korupcije i organiziranog kriminala gubi 12 milijardi kuna godišnje.

Reforma pravosuđa u zadnje vrijeme pokazuje rezultate pa je broj neriješenih premeta s dva milijuna prije nekoliko godina pao na 750.000 u ovoj godini, no reforme moramo nastaviti kako bi osigurali da prvostupanjski postupak traje najduže godinu - dvije, kaže predsjednik Josipović.

Britanska ulaganja u Hrvatsku dosad su dosegnula iznos od 400 milijuna eura, što nije zadovoljavajuće, pogotovo jer predstavlja tek 1,6 posto od ukupnih inozemnih ulaganja u našu zemlju, rečeno je na skupu.

Britanski veleposlanik David Blunt istaknuo je kako strani investitori žele da im zemlja u koju ulažu osigura "razumnu sigurnost i razumnu dobit", a glavna poteškoća na koju nailaze u Hrvatskoj je nedovoljna jasnoća i predvidljivost poreznog sustava.

Blunt je, kao nedavno i Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham), predložio uvođenje obezujućeg poreznog mišljenja kako bi se riješio problem nejasnih zakonskih rješenja za koje različita porezna tijela primjenjuju različita tumačenja. Također je predložio uvođenje online sustava za javnu nabavu.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika