24.11.2011. / 15:50

Autor: Nacional.hr

Financial Times:

Hrvatski bankari imaju veliki problem - Italiju

Fitchevi analitičari naglašavaju kako je hrvatski bankarski sustav ugrožen jer talijanske banke imaju u vlasništvu velik dio hrvatskih banaka

UniCredit ima u vlasništvu Zagrebačku bankuUniCredit ima u vlasništvu Zagrebačku bankuAnalitičari agencije za kreditni rejting Fitch zabrinuti su zbog stanja u Italiji. U svom izvješću "Kriza eurozone: Sredstva rizika za europska tržišta u nastajanju", osim svoje zabrinutosti zbog događaja u Italiji i eurozoni, izdvojili su i Hrvatsku kao zemlju ugroženog kreditnog rejtinga.

Kako prenosi Financial Times, Fitchevi analitičari naglašavaju kako je hrvatski bankarski sustav ugrožen jer talijanske banke imaju u vlasništvu velik dio hrvatskih banaka. Ističu kako talijanske banke imaju nešto manje od polovice ukupne bankovne aktive u Hrvatskoj.

Naglašavaju kako UniCredit i Intensa Sanpaolo kontroliraju dvije najveće hrvatske banke. Istovremeno, UniCreditova zagrebačka podružnica donosi veliki profit iako ima relativno nizak udio imovine.

Podsjećaju i kako je ovog tjedna Credo banci poništena dozvola za rad zbog skrivanja loših zajmova. Iako su šteditni ulozi štediša u Hrvatskoj osigurani do 400 tisuća kuna, pa za štediše Credo banke nema straha, upitno je koliko bi država mogla financirati štedne uloge ukoliko bi se pojavili problemi s bankama u talijanskom vlasništvu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 24.11.11. 17:40

Yes, a to se znalo vec odavno ! Ako italija krahira, laku noc zemljo mila !


registracija
11/1/10

fluid, 24.11.11. 18:21

Sve više se bavim promišljanjem da iz Zagrebačke banke prebacim poslovanje u Hrv.poštansku banku.Još me od toga poteza dijeli nasljeđeni strah nekog novog Protege ili sličnog lika kojima Hrvatska obiluje.A i Škreb kao i Škegro su na slobodi te savjetuju Premijere.!?Nemam jednostavno hrabrosti dati povjerenje jedinoj hrvatskoj banci.A bilo bi i domoljubno i potrebito.No kako vjerovati domaćim izdajnicima koji ne prezaju od poteza uništenja cijele države a za neke "Judine škude"koje sjednu na njihov konto takvim izdajničkim potezima.Dokapitalizirati strane banke novcem hrvatskih građana?Pa to je samoubojstvo.I danas su štedni ulozi osigurani u bankama do 400.000 kn!?Pa tko danas u Hrvatskoj može uštedjeti toliki novac?Od kud?Bit će da je od "Judinih škuda".


registracija
30/11/10

jato, 24.11.11. 19:17

Znam jedno,ja svaki dan treniram i vježbam, doći će ono u čemu sam sudjelovao devedesetih, međutim nisam nespreman samo sad znam,idem drugačije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika