24.11.2011. / 19:18

Autor: Hina

Rusija uspostavila kontakt sa sondom Fobos

Ruski znanstvenici uspjeli su u četvrtak primiti podatke sa sonde Fobos-Grunt koja je trebala slati podatke s Marsova mjeseca Fobosa, ali je prije dva tjedna "zapela" u Zemljinoj orbiti, priopćila je Ruska svemirska agencija (Roskosmos).

Sonda Fobos-GruntSonda Fobos-GruntRuski znanstvenici uspjeli su u četvrtak primiti podatke sa sonde Fobos-Grunt koja je trebala slati podatke s Marsova mjeseca Fobosa, ali je prije dva tjedna "zapela" u Zemljinoj orbiti, priopćila je Ruska svemirska agencija (Roskosmos).

"Primili smo signal sa sonde i telemetrijske podatke. Trenutno, naši znanstvenici obrađuju primljene podatke", izjavio je Aleksej Kuznjecev iz Roskosmosa. Telemetrijskik podaci prvenstveno govore o stanju svemirskih letjelica.

"Prve signale života" s ruske sonde primila je u srijedu u Perthu australska postaja Europske svemirske agencije (ESA)

"Primljeni signali s Fobosa-Grunta su puno jači od signala primljenih 22. studenoga, posebice zbog toga jer smo bolje upoznati s točnim položajem satelita na njegovoj orbiti", objasnio je Wolfgang Hell iz ESA-e.

Fobos-Grunt je lansiran u noći s 8. na 9. studenoga s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali umjesto da se uputi prema Fobosu, jednom od dva Marsova mjeseca, ostao je u Zemljinoj orbiti.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika