25.11.2011. / 18:00

Autor: Nacional.hr

Kriminalci se umrežavaju, ali se umrežavaju i policije u regiji

"Bez „zviždača" borba protiv korupcije nemoguća je!" rekla je Vesna Balenović, predsjednica udruge „Zviždač"

Vesna Balenović na konferencijiVesna Balenović na konferencijiJučer je u Sarajevu u organizaciji Transparency International Bosne i Hercegovine i međunarodne organizacije Civil Rights Defenders završila dvodnevna regionalna konferencija nevladinih udruga civilnog društva pod nazivom "Uloga civilnog društva, građana i medija na zapadnom Balkanu: Izazovi kao prilika".

Konferencija je obuhvatila četiri tematske cjeline: "Tko štiti zviždače", "Odgovorna i transparentna vlast: Uloga civilnog društva i građana", "Mediji na zapadnom Balkanu: Između uvjetne slobode i bezuvjetne odgovornosti", te "Online aktivizam - budućnost je počela".

Panelisti s Kosova, iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, BiH i Hrvatske, pokušali su pronaći odgovore na pitanja kako osigurati neovisnost rada udruga civilnog društva i medija, njihov utjecaj na nosioce vlasti, kao i primjenu novih tehnologija u njihovom radu.

"Građani u svim državama regije nalaze se često u situaciji da su žrtve korupcije ili organiziranog kriminala, ali se boje prijaviti takve slučajeve zbog prijetnji i opće nesigurnosti", rekao je Goran Miletić, regionalni direktor Civil Rights Defenders. To je upravo i razlog što su „zviždači" u BiH vrlo rijetki, izjavio je predsjednik konferencije Emir Đikić, iz TI BiH.

„Svjedočimo da se kriminalci u regiji povezuju i umrežavaju. Kao odgovor tome, povezuju se policije, odvjetništva i pravosuđe država regije. Zbog opće pravne nesigurnosti građana koji prijavljuju kriminal i korupciju potrebno je međusobno povezivanje i suradnja udruga civilnog društva u regiji. Bez „zviždača" borba protiv korupcije nemoguća je!" rekla je Vesna Balenović, predsjednica udruge „Zviždač".

„Do sada je najveći napredak u zaštiti ljudskih i radnih prava građana koji su javno ukazali na kriminal u regiji ostvaren u Hrvatskoj. Zaštitom prava konkretnih građana pojedinaca, koji su se našli na meti kršitelja zakona i ljudskih i radnih prava najviše se u zadnje tri godine bavi upravo udruga „Zviždač". To nas nikako ne smije učiniti zadovoljnim, jer svakodnevno javljaju se novi „zviždači" kojima su neophodni savjeti i pomoć. Nedavno svjedočili smo brutalnom napadu na „zviždačicu" iz BiH, kojoj su zbog ukazivanja na kriminal i korupciju nepoznate osobe spalile kuću. Taj drastičan primjer govori nam na što je sve kriminal spreman u zaštiti svojih interesa, te da udruge civilnog društva, kao odgovor tome moraju međusobno pojačano surađivati u zajedničkim projektima, te se razmjenom iskustava na konkretnim slučajevima, što bolje osposobiti za pomoć građanima" - ističe Vesna Balenović.

Radu regionalne konferencije u Sarajevu s hrvatske strane učestvovali su uz Vesnu Balenović iz udruge „Zviždač", Munir Podumljak iz Udruge partnerstvo za društveni razvoj i novinar „Novog lista" Boris Pavelić

Vezane vijesti

Vesna Balenović bila u pravu glede malverzacija u Ini, ali zbog zastare ne može...

Vesna Balenović bila u pravu glede malverzacija u Ini, ali zbog zastare ne može natrag!

Najpoznatija hrvatska zviždačica Vesna Balenović bila je u pravu kad je upozoravala na malverzacije u Ini, ali se na posao - koji je izgubila jer je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika