26.11.2011. / 12:41

Autor: Hina , Nacional.hr

Pet godina od smrti Ane Rukavine

Pet godina kasnije zahvaljujući Zakladi Ana Rukavina, hrvatski Registar broji 33.265 dobrovoljnih darivatelja, a dosad je spašeno 13 života u Hrvatskoj i inozemstvu

Ana RukavinaAna RukavinaNa današnji dan prije pet godina, 26. studenoga 2006., umrla je od leukemije tada 29-godišnja novinarka Ana Rukavina koja je ganula hrvatsku javnost svojim apelom "Želim živjeti" tražeći pomoć u liječenju leukemije jer u Hrvatskoj nije postojao razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži koji omogućuje pronalaženje donora matičnih stanica čije pak presađivanje za oboljele znači život.

Pet godina kasnije zahvaljujući Zakladi Ana Rukavina, hrvatski Registar broji 33.265 dobrovoljnih darivatelja, a dosad je spašeno 13 života u Hrvatskoj i inozemstvu.

Od prikupljenih uzoraka krvi u akcijama diljem Hrvatske, do danas je tipizirano njih 26.275, a iz Zaklade najavljuju da bi uskoro mogla biti ispunjenja Anina želja i tipizirani svi preostali uzorci.

Za tipizaciju preostalih 6.990 uzroka potrebno je sedam milijuna kuna, pa će građani od 1. do 14. prosinca, pozivom na humanitarni telefon 060 9000, moći dati svoj osobni doprinos kako bi se taj posao uspješno završio.

Tome bi trebao pridonijeti i humanitarni koncert "Želim život" , koji će se održati 16. prosinca na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Medicinski direktor Zaklade dr. Mirando Mrsić ističe je kako je hrvatski registar darivatelja koštane srži danas srednje veliki europski registar, koji svakodnevno prima desetak zahtijeva za pretraživanje potencijalnih donora. Mogućnost pronalaženja transplantata povećava i Banka krvi iz pupkovine, koja također nosi ime Ane Rukavine, gdje je dosad pohranjeno oko 4.000 uzroka.

U idućem razdoblju cilj je rad Zaklade Ana Rukavina usmjeriti i na projekte stipendiranja mladih znanstvenika u području leukemije i limfoma te financiranje istraživanja u tom području.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/11/11

tocozg, 26.11.11. 21:13

Počivala u miru !

Evo naišao sam i na ovo
http://www.osmrtnica.net/zahvale_i_sjecanja/941/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika