Objavljeno u Nacionalu br. 837, 2011-11-29

 

Izložba

Veliki majstori renesanse u Galeriji Klovićevi dvori

Posjetitelji mogu uživati u 46 slika na platnu i drvu, nastalima između 1450. i 1590. godine tijekom zlatnoga doba mletačke umjetnosti, a koje se inače čuvaju u crkvama, galerijama i privatnim zbirkama

Akademik Radoslav Tomić istaknuo je da je
riječ o kompleksnoj
i zahtjevnoj izložbi
koju nije bilo lako
realiziratiAkademik Radoslav Tomić istaknuo je da je riječ o kompleksnoj i zahtjevnoj izložbi koju nije bilo lako realiziratiTizian, Bellini, Veronese samo su neka od imena najvažnijih talijanskih slikara 15. i 16. stoljeća u čijim slikarskim remek-djelima od prošlog tjedna mogu uživati posjetitelji Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu. Izložba "Tizian, Tintoretto, Veronese", čijem je postavljanju INA dala podršku kao generalni sponzor, po prvi puta hrvatskoj se javnosti na jednom mjestu predstavljaju antologijska djela velikih majstora renesanse. Riječ je o 46 slika na platnu i drvu, nastalima između 1450. i 1590. godine, tijekom zlatnoga doba renesanse, a koja se inače čuvaju u crkvama, muzejima, samostanima, galerijama i privatnim zbirkama duž cijele obale, ali i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.


MEĐU NJIMA su remek-djela koja su izradili Tizian, Tintoretto, Bellini, Carpaccio i Veronese, čije su radove u renesansi naručivali ugledni predstavnici crkvenih zajednica, plemići, pomorski trgovci i humanistički obrazovani pojedinci, a danas svjedoče o visokoj kvaliteti života i kulturi sredine za koju su slikane. Kako ističu organizatori izložbe, Carpaccio, Veronese pa ni Tintoretto nisu tada bili globalne zvijezde i neupitni autoriteti kakvi su danas. Trebalo je znati, trebalo je imati interes i kontakte, trebalo je odabrati i naručiti najbolje za svoj samostan, za svoju crkvu. Tako ove slike svjedoče o tome da su naše male jadranske urbane jezgre živjele u to doba pravim gradskim životom koji u mnogim segmentima nije zaostajao ni za glamuroznom Venecijom.

Svečanom otvorenju izložbe, među ostalima, su nazočili Zoran Šikić, državni tajnik Ministarstva kulture, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba, te kao Inin predstavnik Tomislav Thür, izvršni direktor za korporativne procese, dok su sa stručne strane svoje viđenje izložbe ponudili ravnateljica galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin te autor izložbe akademik Radoslav Tomić. Tom prilikom Vesna Kusin je istaknula da su Klovićevi dvori učinili nov iskorak, priredivši međunarodnu izložbu iz domaćeg fundusa u kojem se čuvaju i remek-djela talijanskih majstora renesanse.

"VISOKA KULTURA renesanse u nas svjedoči o svijesti domaćih stvaratelja, ali i naručitelja koji su svoje prostore, ponajprije crkve i samostane, željeli ukrasiti i djelima vrhunskih renesansnih majstora. Tako su u gradove duž hrvatske obale kao i u mnoga otočna mjesta pristigla djela Tiziana, Tintoretta, Veronesea, Carpaccia, Bellinija, Lotta, Crivelija, Vivarinija i drugih slikara. Rasuta, ona tvore imaginaran muzej velikana renesanse, a sada je ovom izložbom prvi puta on stvarno uspostavljen, zahvaljujući skrbnim posuđivačima", kazala je Vesna Kusin ravnateljica Galerije Klovićevi dvori. Autor izložbe akademik Radoslav Tomić rekao je da je izložba izbor renesansnih djela koja imaju trajnu vrijednost. "Smisao izložbe je ostvariti dijalog između promatrača i umjetničkog djela te ostvariti kontakt i s formom i sa sadržajem", pojasnio je akademik Tomić, napominjući da je posrijedi kompleksna i zahtjevna izložba koju nije bilo lako realizirati. Tomislav Thur, Inin izvršni direktor za korporativne procese, izrazio je ponos što je INA dala podršku ovoj izložbi i pridonijela da se ova velika djela renesanse i njeni majstori okupe upravo u Galeriji Klovićevi dvori.

"Budući da je INA jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj, logično je da će poduprijeti ovakvu izložbu, tim više što već dugi niz godina podupire sve segmente društva pa tako i kulturu i umjetnost", rekao je Thür. INA kroz svoj program donacija i sponzorstava već desetljećima izdvaja velika sredstva za kulturne projekte te gotovo da nema važnije institucije, udruge ili kulturnog događaja koji ne podupire. INA je tako pružila potporu i nacionalnim kazališnim kućama u Zagrebu, Osijeku i Rijeci. Posebice joj nisu promaknuli projekti koji su afirmirali nacionalni identitet i koji su važni za hrvatsku kulturnu scenu, kao primjerice nastup ansambla "Lado" na Dubrovačkim ljetnim igrama, Riječke ljetne noći, balet "Grk Zorba" na Splitskom ljetu te mnogi drugi.

Vezane vijesti

Maštovito zrcalo

Maštovito zrcalo

U Klovićevim dvorima prošlog je tjedna otvorena izložba „Od kipa do ispovijedi, autoportret – autobiografija,“ koju je osmislio povjesničar… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika