23.09.2010. / 09:02

Autor: Hina

Otvorena izložba o integriranim projektima obnove baštine u jugoistočnoj Europi

Nina Obuljen podsjetila je da se Dani europske baštine obilježavaju od 1991. na poticaj Vijeća Europe te da se Hrvatska pridružila toj manifestaciji još 1995. kada je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine

Nina ObuljenNina ObuljenIzložbu 'Integrirani projekt obnove za graditeljsku i arheološku baštinu u jugoistočnoj Europi' otvorila je sinoć večeras u Galeriji Klovićevi dvori državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen istaknuvši da je time počeo i zagrebački dio ovogodišnjeg obilježavanja Dana europske baštine u Hrvatskoj.

Ovogodišnji "Dani" počeli su 18. rujna u posavskom selu Krapju a u bogati programa te priredbe uključeni su do 3. listopada i Zagreb, Dubrovnik te Župa Dubrovačka.

Nina Obuljen podsjetila je da se Dani europske baštine obilježavaju od 1991. na poticaj Vijeća Europe te da se Hrvatska pridružila toj manifestaciji još 1995. kada je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine.

Izložba u Klovićevim dvorima, objasnila je, daje presjek specifičnoga projekta pokrenutoga 2003. na poticaj Europske komisije i Vijeća Europe, a u kojemu su Albanija, Bosna i Hercegovina. Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Makedonija i Kosovo.

Riječ je o "Projektnom planu cjelovite obnove/Pregledu graditeljske i arheološke baštine" (IRPP/SAAH) koji ima sustavnu potporu Foruma šefova država jugoistočne Europe i Vijeća ministara kulture zemalja jugoistočne Europe.

Državna tajnica u Ministarstvu kulture istaknula je da taj projekt revalorizira spomeničku baštinu na nov način, odnosno istražuje njezine razvojne potencijale.

U okviru projekta identificirano je 186 značajnih spomenika i lokaliteta te su izrađeni politički i tehnički održivi programi obnove koje podupiru lokalne zajednice. Nina Obuljen spomenula je i obnovu hana Jusufa Maškovića u Vrani koji je, istaknula je, prvi projekt u Hrvatskoj koji će se financirati iz predpristupnih fondova.

Na zagrebačkoj izložbi predstavljeno je pak 25 ključnih građevina i lokaliteta diljem regije koji su potvrđeni kao "konsolidirani projekti" za prioritetnu akciju.

Ti se projekti promoviraju kao dio 'Ljubljanskoga procesa', pokrenutog 2008. kao posljednja faza projekta IRPP/SAAH kako bi se pronašli partneri koji će ulagati u obnovu tih građevina i lokaliteta u njihovom socijalnom i kulturnom kontekstu.

U Zagrebu je večeras otvorena još jedna izložba u sklopu programa Dana europske baštine - u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) a posvećena je fotografu Vidoslavu Barcu (1965.-2010.) koji je radio u Ministarstvu kulture i u Hrvatskom restauratorskom zavodu i čija su djela pri popisivanju i procjeni ratne štete nakon Domovinskog rata bile nezaobilazno svjedočanstvo o stradanju hrvatske kulturne baštine.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika