30.11.2011. / 09:02

Autor: Hina , Nacional.hr

MUP demantirao Nobila

Ne odustajemo od Boljkovca

Ustavni sud ukinuo je jučer odluku zagrebačkog Županijskog suda o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Josipa Boljkovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1945. pa je Boljkovac sinoć pušten iz Bolnice za osobe lišene slobode

Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELLPhoto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELLMinistarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da odluka Ustavnog suda o ukidanju istrage protiv Josipa Boljkovca "ne znači odbačaj kaznene prijave niti odustajanje od daljnjeg kaznenog postupka" te je odbacilo izjave odvjetnika Ante Nobila da su "u predmetu protiv Boljkovca primijenjene odredbe starog zakona o kaznenom postupku zato što je to odgovaralo ministru Tomislavu Karamarku u njegovoj predizbornoj kampanji".

"Radi objektivnog informiranja javnosti potrebno je istaknuti da ministar unutarnjih poslova, kao i bilo tko iz sustava policije, nije bio ovlašten donijeti spomenutu odluku", stoji u priopćenju u kojem MUP reagira na izjave odvjetnika Ante Nobila danih nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju pritvora i istrage protiv Josipa Boljkovca.

Boljkovčev odvjetnik Nobilo medijima je danas izjavio kako je "primijenjen stari zakon samo zato jer po novome ne bi bilo osnove za pritvor protiv Boljkovca" te da se "sada vidi da je cijeli postupak pokrenut zato što je ministru policije Tomislavu Karamarku i zamjeniku ravnatelja policije Milijanu Brkiću trebao spektakl pred izbore".

MUP navodi da je nakon kriminalističkog istraživanja, policija podnijela kaznenu prijavu nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu te uhićenika dovela u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Nakon ispitivanja, osumnjičeniku je istražni sudac odredio mjeru pritvora. Ovakva dinamika procesuiranja rezultat je konzultacija sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, a ne autonomna odluka policije, ističe MUP.

Također napominje da je, nakon privođenja, istražni sudac gotovo mjesec dana vodio istragu na čiji tijek i dinamiku policija kao i Ministarstvo unutarnjih poslova nemaju nikakav utjecaj.

Ustavni sud ukinuo je jučer odluku zagrebačkog Županijskog suda o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Josipa Boljkovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1945. pa je Boljkovac sinoć pušten iz Bolnice za osobe lišene slobode.

Nobilo je izjavio da je Ustavni sud ukinuo odluke Županijskog suda, uvažeći argumente iz njihove ustavne tužbe da su odluke o istrazi i pritvoru donijela nenadležna tijela, tj. da se trebao primijeniti novi, a ne stari zakon o kaznenom postupku. Pojasnio je da je Ustavni sud uvažio argumente iz ustavne tužbe da se kazneni progon bivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova trebalo voditi po odredbama novog umjesto starog zakona o kaznenom postupku (ZKP). To znači da je odluku o pritvoru trebao donijeti sudac istrage, a ne istražni sudac i da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne sud, kazao je Nobilo.

"U laži su kratke noge. Karamarko je imao planove kako dobiti veći broj birača. Nemam ništa osobno protiv njega, ali ovo mu neće koristiti. Vjerovao sam u pravdu", rekao je sinoć za Dnevnik Nove TV Josip Boljkovac.

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova uhićen je 2. studenoga zbog sumnje da je kao šef karlovačke Ozne zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak. Iako je Boljkovac odbacio sve optužbe, istražna sutkinjom uz pokretanje istrage odredila mu je i pritvor, a te je odluke nakon žalbe obrane potvrdilo i izvanraspravno vijeće Županijskog suda. No, zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja Boljkovac je većinu vremena umjesto u Remetincu proveo u zatvorskoj bolnici.

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva… Više

Komentari

registracija
20/11/11

pasara, 30.11.11. 09:57

Pa za ime Bozje zar policija nezna po kojem zakonu treba postupati/Bas smo ga i mi neki/.Znaci li to da me mogu zatvoriti za povredu nekog danas nevazeceg zakona i da za to niko ne odgovara pa ni ministar unutarnjih poslova koji je jadno nevinasce koje eto nista nezna.Pa ljudi USTAVNI SUD je utvrdio da je postupak policije protuzakonit-gdje su sada ostavka.Ah da mi smo tu gdje jesmo a ne u pravnoj drzavi.


registracija
28/4/10

Zvonko, 30.11.11. 10:46

Mladen Bajić najveći je trgovac kaznenim prijavama u tranzicijskoj Europi. On već jedanaest godina trguje kaznenim prijavama, kako bi opstao na svom državnoodvjetničkom položaju. Ministar Karamarko za njega je obični Miki Maus, jer je Bajić, nakon prihvaćanja novog kaznenog zakona, postao najveći i najnekontroliraniji moćnik u državi. Tu svoju moć on koristi tako što s vremena na vrijeme aktivira kaznene prijave koje njemu odgovaraju, dok one druge gura na dno svojih dubokih i tamnih ladica. Najsvježiji primjer takve prakse je nedjelovanje po odavno obrađenoj kaznenoj prijavi protiv gradonačelnika Pule Borisa Miletića i njegovih suradnika zbog umiješanosti u slučaj 'Mangjura', odnosno zbog zloporabe položaja i ovlasti u takozvanoj aferi 'istarske Fimi medije', gdje je policija još odavno utvrdila da su IDS-ovci novac iz proračuna koristili za svoju stranačku kampanju i u privatne svrhe – ističe Bruno Langer, istarski politički aktivist, koji već godinama govori da Istra faktički ne pripada hrvatskom političkom prostoru jer tamošnji političari već godinama, uz pomoć Bajića, nekažnjeno čine što god ih volja.


registracija
14/11/07

laufer, 30.11.11. 12:12

Ovakvim i sličnim mikimaus optužbama HDZejci pokušavaju prikazati lažnu sliku - "svi su krali" - što nije i ne može biti istina.
Iz jednostavnog razloga što krasti može samo onaj tko kontrolira državnu blagajnu - a ZNA SE tko je to.

Isti slučaj je i sa progonom Boljkovca - bijedan pokušaj izjednačavanja partizana i ustaša.
U normalnom svijetu je sasvim jasno tko je u WWII bio "good" a tko "bad" guy.
Jedino još kod nas endemski hercegovački kamenogenci pokušavaju nemoguće - od zločinaca i izdajnika napraviti nekakve žrtve i "hrvatske vojnike".

Tu bi se ustaše - kao i uvijek - lako složile sa bivšim saveznicima četnicima, koji su u Srbiji proglašeni antifašistima.


registracija
12/11/11

Janko1979, 30.11.11. 13:26

Ne mozete falsificirat povijest,na strani pobjednika u WW2 bili su Partizani,svaki oblik izjednacavanja fasizma i antifasizma govori o trulosti drzavei njezinog sustava!Hrvatska danas ima zahvaljujuci borcima NOB-a Istru i vraćene otoke i dijelove Dalmacije!


registracija
26/12/06

capica, 30.11.11. 13:34

"Ne odustajemo od Boljkovca "



ali će izgleda morati . Nobilo tvrdi da su zločini počinjeni, zna tko je krivac, ima dokaze i to pisane dokaze. Dakle, nije Boljkovac, nego netko drugi.Karamarko je opet pokazao neznanje, brzopletost i površnost.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika