30.11.2011. / 17:44

Autor: Hina

Vrhovni sud o Polančecovoj žalbi u slučaju "nepotrebne studije"

Na Vrhovnom sudu danas je održana rasprava o žalbi bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca na nepravomoćnu presudu kojom je osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Damir PolančecDamir PolančecNa Vrhovnom sudu danas je održana rasprava o žalbi bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca na nepravomoćnu presudu kojom je osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Sudsko vijeće saslušalo je dokaze obrane i državnog odvjetništva, nakon čega se povuklo na zasjedanje kako bi donijelo konačnu odluku koja će naknadno biti upućena strankama u postupku.

Polančeca je sredinom listopada prošle godine sudac zagrebačkoga Županijskog suda Ivan Turudić nepravomoćno osudio na godinu i tri mjeseca zatvora, a odvjetnik Miletić dobio je godinu dana zatvora. Po toj presudi zajedno državi moraju vratiti novac za koji je oštećen državni proračun, a Miletiću je dvije godine zabranjen i rad u odvjetništvu.

Polančeca je optužen da je zloporabio položaj i ovlasti te Miletiću pribavio znatnu imovinsku korist.

Polančec je tijekom suđenja u potpunosti odbacio sve za što je optužen, tvrdeći da je radio za dobrobit države i na poticaj bivšeg premijera Ive Sanadera koji je tražio da se riješi "važno političko pitanje sa što manje novca".

Tvrdio je da je odvjetniku isplatio pola milijuna kuna kako bi ga odštetio za honorare koje je izgubio odustajanjem nezadovoljnih radnika "Borova" srpske nacionalnosti od tužbi podignutih jer im, za razliku od radnika Hrvata, nisu isplaćene otpremnine, niti im se računao staž u vrijeme okupacije Vukovara.

Vrhovni sud je nedavno odbio žalbu Polančeca u slučaju "reflektori" i potvrdio mu uvjetnu kaznu od godinu dana i tri mjeseca zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje.

Protiv Polančeca se još vodi i postupak u slučaju "spice", gdje je zajedno s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima optužen da je tu tvrtku oštetio za 400 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Slučaj "Dubai" pao na Vrhovnom sudu

Slučaj "Dubai" pao na Vrhovnom sudu

Vrhovni sud ukinuo je presudu protiv trojice poreznika uhićenih u akciji "Dubai" i na ponovno suđenje vratio slučaj u kojem su u studenom 2009. prvi… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 30.11.11. 17:55

http://papar.blog.hr/

Korisnik prava na informaciju:
Mislav Šutalo, dipl. inž. elektrotehnike
Korčulanska 3c
10000 Zagreb

Tijelo javne vlasti:
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
Dr. sc. Radovan Fuchs
Donje Svetice 38
10000 Zagreb

O ovome
obavijest:
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić
Gajeva 30a

U Zagrebu, 4. studenoga 2011. godine



ZAHTJEV RADI OSTVARIVANJA PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA



Zahtjevam od tijela javne vlasti mi dostavi slijedeće informacije:

• Koliko je Republika Hrvatska platila trgovačkom društvu ASCENDANT d.o.o. Ulica Farkaša Vukotinovića 4, 10000 Zagreb, MBS:080474463, za usluge izrade „Studije izvedivosti u biotehničkom sektoru, prosinac 2003.“

• Temeljem koje osnove je došlo do suradnje između tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije i trgovačkog društva ASCENDANT d.o.o.

Također zahtjevam da mi se omogući uvid u kompletnu dokumentaciju; koja je prethodila suradnji između tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije i trgovačkog društva ASCENDANT d.o.o., realizaciji te suradnje i samoj Studiji kako bih mogao točno specificirati dijelove dokumentacije kojih zahtijevam preslike.

Obrazloženje:

Na službenim internetskim stranicama hrvatske političarke Vesne Pusić istaknuta je njezina imovinska kartica u kojoj navodi da je u 100%-tnom vlasništvu njezinog supruga gospodina Jurgisa V. Oniunasa trgovačko društvo ASCENDANT d.o.o.

Uvidom u internetsku stranicu trgovačkog društva ASCENDANT d.o.o. utvrdio sam da je prvi posao navedenog trgovačkog društva bila izrada navedene Studije izvedivosti za tadašnje Ministarstvo znanosti i tehnologije u prosincu 2003. godine.

Uvidom u registar poslovnih subjekata Hrvatske gospodarske komore razvidno je da je navedno trgovačko društvo registrirano 17. prosinca 2003. godine.

Budući da su neposredno prije toga 23. studenoga 2003. godine održani parlamentarni izbori na kojima je poražena koalicija stranaka kojoj je pripadala i hrvatska političarka Vesna Pusić, te da se registracija navedenog društva i navedena suradnja odvijaju u vremenu od izbora do formiranja nove vlade, otvaraju se brojna pitanja oko svrhe i same legalnosti navedene suradnje te iako po Zakonu nisam dužan obrazložiti razloge pristupu informacijma smatram da je moj zahtijev opravdan.

S poštovanjem,


Mislav Šutalo.


registracija
24/11/10

aabar, 01.12.11. 12:03

a di si Šutalo dosad bio????Šutirao?????Šutio????


registracija
14/7/11

Trinity, 01.12.11. 12:55

Vrhovni sud bi trebao odbiti i ovu žalbu.
Bez obzira na Polančecov argument da je radio za dobrobit države, ni iz čega ne proizlazi njegovo pravo i ovlast da "odštećuje" odvjetnika državnim novcima, i to zato jer su njegovi klijenti odustali od parničenja!!! Mislim da je to sasvim jasno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika