01.12.2011. / 09:05

Autor: Hina

Tužitelji traže 15 od 20 godina zatvora za Blagojevicha

Blagojevichu (54), živopisnom demokratskom političaru srpskog podrijetla, sljedećeg tjedna treba biti izrečena kazna

ArhivaArhivaOpozvani guverner američke savezne države Illinois Rod Blagojevich, zaslužuje kaznu od 15 do 20 godina zatvora na temelju osude po optužbama za korupciju, izjavio je u srijedu savezni tužitelj u Chicagu.

Tužitelji u podnesku na 21-stranici tvrde da Blagojevich, koji je proglašen krivim po 18 optužbi za korupciju, uključujući pokušaj trgovanja mjestom u američkom Senatu koje je napustio predsjednik Barack Obama, treba dobiti dulju zatvorsku kaznu nego njegov prethodnik, bivši guverner Illinoisa George Ryan, ili njegov ključni sakupljač donacija Tony Rezko, prenose američki mediji.

Ryan je osuđen na 6 i pol godina zatvora za reketarenje i prijevaru, dok je Rezko prošloga tjedna osuđen na 10 i pol godina zatvora zbog prijevare, pranja novca i urote da se izvuče više od 7 milijuna dolara mita od tvrtki koje su poslovale s državom Illinois.

Blagojevichu (54), živopisnom demokratskom političaru srpskog podrijetla, sljedećeg tjedna treba biti izrečena kazna.

Blagojevich je vodio kampanju kao reformator nakon Ryana i "bio je svjestan štete" koju je Ryan izazvao, kazali su tužitelji iznoseći prijedlog za visinu kazne. Blagojevich je bio izabrani dužnosnik, za razliku od Rezka, koji je ponudio ograničenu suradnju vlastima, dodali su.

"Kao glavni izvršni dužnosnik države, Blagojevich je imao posebnu odgovornost prema javnosti. Njegova zlouporaba položaja posebno je teška s obzirom na vjeru koju su u njega polagali građani Illinoisa", kazali su tužitelji.

Blagojevich je na dva suđenja proglašen krivim po 18 točaka optužnice, uključujući i laganje FBI-u u istrazi.

Njegovi branitelji trebali bi kasnije u srijedu podnijeti svoj prijedlog za kažnjavanje ili oslobađanje bivšeg guvernera.

Okružni sudac James Zagel zakazao je izricanje kazne Blagojevichu za utorak 6. prosinca.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika