02.12.2011. / 11:25

Autor: Nacional.hr

Bajić i DORH protiv hakera?

Da li su pripadnici NullSecuritya zaista i "krivi" za objavu snimke Sanaderova iskaza, teško je reći s obzirom na to da nisu podastrijeli nikakve konkretne dokaze

Priznanje na FacebookuPriznanje na Facebooku"Za odavanje i postavljanje videa o svjedočenju Ive Sanadera preuzimamo poptunu odgovornost", stoji na Facebook stranicama grupe koja se naziva NullSecurity Croatia.

"Hakeri" kako se nazivaju, DORH-u poručuju i da malo bolje zaštiti svoj server, čime sugeriraju da je objavljena snimka Sanaderovog iskaza "ukradena" sa DORH-ovih računala.

Grupa je najavila kako će danas poslije 11 sati srušiti web stranicu HDZ-a te će kao dokaz na svojim web stranicama postaviti screenshot nedostupne stranice. Hvale se kako će za taj potez imati i pomoć izvana, ali i pozivaju sve zainteresirane da im pomognu.

Ovo je prvi slučaj da su hakeri u Hrvatskoj priznali da su provalili u računala nekog državnog tijela i objavili materijal koji su na taj način pribavili.

Da li su pripadnici NullSecuritya zaista i "krivi" za objavu snimke Sanaderova iskaza, teško je reći s obzirom na to da nisu podastrijeli nikakve konkretne dokaze.

U DORH-u pak ovo "internetsko priznanje" ne žele komentirati jer, kažu, traje istraga. No, podsjećaju da je osoba ili osobe koje su objavile dotičnu snimku počinila kazneno djelo odavanja službene tajne za što ih se može kazniti zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine.

Snimka koja je jučer osvanula u medijima, veoma je brzo skinuta s YouTubea, a NullSecurity tvrde kako će ju postaviti opet.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 02.12.11. 11:36

Napokon su ih doživjeli, pa se provodi istraga.
Toliko o prevenciji.


registracija
25/6/11

livio, 02.12.11. 12:29

Pod naslovom "Tako je svjedocijo Sanader" nista posebno nema za vidjeti, osim onoga sto svi vec znamo, despotska vladavina i nista drugo za sve su bili zaduzeni drugi a on je samo radio i izdavao naredbe po sistemu sadcemo ovo sad cemo ono, a za to koliko to kosta i tkoce to platiti, bili su zaduzeni drugi.


registracija
5/1/07

james, 02.12.11. 12:37

Stvarno mi nije jasno kako tako povjerljivu snimku čuvaju na serveru. Bilo bi logično da je spremljena na stroju koji se brine o snimkama razgovora koji se vode kao dio postupka i nije umrežen sa cijelim svijetom. A još logičnije bi mi bilo da je spremljena na dvd pa potom u sef za koji se vodi stroga evidencija o pristupu.
Stvarno su amateri.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika