02.12.2011. / 13:27

Autor: Deutsche Welle

Merkel: Srbija ne ispunjava uvjete za status kandidata

Angela Merkel pozvala je vladu Srbije na promenu smjera. U ovom trenutku Srbija ne ispunjava zahtjeve procesa pristupanja Europskoj uniji, rekla je njemačka kancelarka.

Angela Merkel i Boris TadićAngela Merkel i Boris TadićU priopćenju njemačke vlade pred predstojeći Summit Europske unije u petak 9. prosinca, navodi se da njemačka kancelarka Angela Merkel smatra kako Srbija ne ispunjava uvjete za status kandidata za pristupanje Europskoj uniji.

„Dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja su prema kriterijima iz Kopenhagena, dio politike proširenja Europske unije. Dugoročno gledano mi ne želimo samo Srbiju već i Kosovo u Europskoj uniji i da održimo sposobnost funkcioniranja Europske unije. Stoga put Srbije u Europsku uniju vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom.

Njemačka kancelarka je podsjetila da su Europska unija i njemačka savezna vlada na vrijeme formulirali svoja očekivanja i konkretne korake. „Veoma mi je žao što Srbija do sada ta očekivanja nije ispunila i time nije ispunila preduvjete za dobijanje statusa kandidata", rekla je Angela Merkel.

„Srbija doprinjela atmosferi u kojoj su njemački vojnici napadani"

Njemačka kancelarka je istaknula da je „Srbija minulih dana doprinjela atmosferi u kojoj su njemački vojnici na sjeveru Kosova, u sastavu Kfora, napadani i ranjavani vatrenim oružjem. „Kažem da to nije prihvatljivo!" - zaključila je Angela Merkel.

Na granici Kosova i Srbije već nedjeljama traju sukobi između srpske manjine i snaga Kfora, podsjećaju njemački mediji. U ponedeljak je pucano na dva njemačka vojnika. Srbija se nada da će na summitu Europske unije 9. prosinca dobiti status kandiata za ulazak u Europsku uniju.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 02.12.11. 14:48

Srbija vrlo dobro zna ako RH udje u EU nema nikakvih sansi u ulazak jer RH uvek ce staviti veto na ulazak. Ako se objektivno gleda te dve zemlje u nivou isti samo Srbija ima nereseno pitanje Kosova a RH pitanja ljudskih prava, manjine, oduzeta imovina od izbeglica i povracaj istoga


registracija
27/11/11

Culex, 02.12.11. 15:22

Koliko je Srbija doprinjela antinjemačkoj ili antikaforskoj atmosferi na sjeveru Kosova sigurno najbolje znaju zemlje sa članstvom u Kforu.Ono što neutralan promatrač,proputovanjem i kračim gostovanjem (koliko poslovni put omogućava) u gradovima južne Srbije,..vidi što vlast u Srbiji ne čini ili na svoj način ,prešutno il ne,podržava. U gradovima Kragujevac,Jagodina i Kraljevo imate dojam izvanrednog stanja.Mladi ljudi su usplahireni a pričaju stalno o Kosovu.Jesi bio prošle dane tamo,kad ideš,,jesmo im zabiberili ,neće to tako moći dugo da bude , Beograd ima da bude uz nas...e.c. .Mislim da određena psihoza i nije nešto neočekivano,pa ni primjetljiv naconalni zanos,zašto ga ne bi bilo i on je legitiman.Ono što svemu tome daje zlokobni štih jest ikonografija i ukopanost mladih u tvrdi nacionalizam te nevjerojatno potcjenjivanje i izrugivanje Albanaca.Očito, mladi Srbi aktualnu situaciju vide samo i jedino privremenom .Na svakom koraku po gradu naiđete na slike Draže Mihajlovića.Teško je ne sjetiti se događanja u Hrvatskoj 90/91.Znamo kako je prošla sjetva mržnje u srpski živalj prema Hrvatskoj.Nešto slično se danas događa u južnoj Srbiji.Beogradska vlast nije svatila da nije teško posijati zao vjetar među narode i da u konačnici najviše strada običan čovjek.Kada napuštam Kragujevac,iza ostaje 10 metara visoko raspelo,nije mi svejedno,znam što čeka srpski živalj na granici s Kosovom ako Vlast u Beogradu odmah ne prestane s indokrinacijom ovog djela svog naroda.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika