04.12.2011. / 15:15

Autor: Deutsche Welle

Slovenija mora štedjeti - ma kako se zvao premijer

Slovenija zapada u sve teže gospodarske poteškoće pa tako i financijske stručnjake manje zanima tko će biti pobjednik na izborima u ovoj zemlji eura, nego kako brzo će uspjeti sanirati tamošnji proračun.

IlustracijaIlustracijaUoči prijevremenih parlamentarnih izbora u Sloveniji ove nedjelje (4.12.) je Ljubljana već morala nuditi više od 7% kamata za svoje desetogodišnje državne obveznice, a da bi ih prodala na svjetskom tržištu. Već je to razina na kojoj su neke druge zemlje eura morale zatražiti pomoć, ali Slovenija još uvijek vjeruje kako će se sama uspjeti izvući iz nevolja.

Blagajna sve praznija

Jer i mnoge druge zemlje Europe bi rado imale ukupni državni dug kakav ima Slovenije - 45,5% BDP-a, ali on raste zabrinjavajućom brzinom. On se praktično udvostručio otkako je i Slovenija prihvatila euro, a prošla koalicijska vlada Boruta Pahora se zapravo i raspala jer nije prihvaćen vladin plan drastičnih mjera štednje.

Drugog izbora zapravo nema: Slovenija uvelike ovisi o svom izvozu, ali je on 2009. pao za čitavih 8,1%. Ta zemlja se nalazi i opasno blizu recesiji jer se i u trećem kvartalu ove godine gospodarstvo smanjilo, sada za 0,2%. Nezaposlenost u Sloveniji je u rujnu dosegla 11,5% i malo je vjerojatno da će ta zemlja uspjeti postići cilj gospodarskog rasta slijedeće godine od 1,3%.

Premijer iz "zlatnih vremena" Slovenije

I izborni favorit ovih izbora, Janez Janša je svjestan da se postojeće stanje gospodarski ne može ni usporediti s razdobljem kada je, od 2004. do 2008. bio premijer, kad je nezaposlenost bila čak i manja od 7%, a državna blagajna puna. Njegova Demokratska stranka je najavila kako će već u prvih 100 dana "presjeći spiralu pesimizma, nedostatka ambicija i izvlačenja kapitala iz zemlje".

Od Slovenije to očekuju i financijski stručnjaci drugih zemalja eura koji ne žele da se otvori još jedno krizno žarište u Europi. Ali Corinne Deloy iz Centra za međunarodne studije i istraživanja (CERI) iz Pariza upozorava da Janša, ako i osvoji dovoljno glasova i formira donekle stabilnu koaliciju, "mora djelovati vrlo brzo" jer da će i njegovo "razdoblje poštede biti veoma kratko."

Autor: A. Šubić (AFP)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika