09.12.2011. / 07:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Josipović:

EU referendum će uspjeti

"Ovo je početak novoga ciklusa, novoga posla koji moramo obaviti, a to su pripreme za referendum i sama provedba referenduma. Ja sam tu optimist i siguran sam da će referendum uspjeti", izjavio je Josipović

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji će u petak u Bruxellesu zajedno s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor potpisati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, izjavio je u četvrtak navečer kako je uvjeren da će hrvatski referendum o članstvu u Europskoj uniji biti uspješan.

"Ovo je početak novoga ciklusa, novoga posla koji moramo obaviti, a to su pripreme za referendum i sama provedba referenduma. Ja sam tu optimist i siguran sam da će referendum uspjeti", izjavio je Josipović.

Hrvatska će u petak u Bruxellesu potpisati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, čija će punopravna članica postati 1. srpnja 2013., a u međuvremenu će imati status promatrača. Umjesto dosadašnjeg kandidatskog statusa dobit će status pristupajuće zemlje Unije.

Povijesni potpis u ime Republike Hrvatske u petak ujutro u Bruxellesu na pristupni ugovor će staviti predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica. Za svečanost potpisivanja predviđeno je sat vremena, od 9.30 do 10.30, a nakon toga 10 minuta za zajedničko fotografiranje.

Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu, zatim predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta Jerzyja Buzeka te Josipovića i Kosor.

Odmah nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača. Hrvatsku će na početku summita EU-a najprije predstavljati predsjednik Ivo Josipović, koji će nakon toga prepustiti mjesto premijerki Jadranki Kosor.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
9/1/10

vallone, 09.12.11. 09:59

Fantastičan uspjeh!!!!Potpisujemo ugovor sa institucijom u raspadu!!!Bravooo!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika