09.12.2011. / 07:56

Autor: Hina , Nacional.hr

Potpisivanje EU Ugovora

'Kraj prisluškivanja iz predsoblja'

Vesna Pusić je kazala kako je današnje potpisivanje EU Ugovora 'kraj prisluškivanja iz predsoblja i početak stvarnog političkog sudjelovanja Hrvatske u europskim politikama'.

Hrvatska će u petak u Bruxellesu potpisati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, čija će punopravna članica postati 1. srpnja 2013., a u međuvremenu će imati status promatrača. Umjesto dosadašnjeg kandidatskog statusa dobit će status pristupajuće zemlje Unije.

Povijesni potpis u ime Republike Hrvatske u petak ujutro u Bruxellesu na pristupni ugovor će staviti predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica. Za svečanost potpisivanja predviđeno je sat vremena, od 9.30 do 10.30, a nakon toga 10 minuta za zajedničko fotografiranje.

'Početak novog ciklusa'

Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu, zatim predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta Jerzyja Buzeka te Josipovića i Kosor.

Odmah nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača. Hrvatsku će na početku summita EU-a najprije predstavljati predsjednik Ivo Josipović, koji će nakon toga prepustiti mjesto premijerki Jadranki Kosor.

"Ovo je početak novoga ciklusa, novoga posla koji moramo obaviti, a to su pripreme za referendum i sama provedba referenduma. Ja sam tu optimist i siguran sam da će referendum uspjeti", izjavio je Josipović

Najvažniji dokument u životu

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u četvrtak navečer u Bruxellesu da će u petak, potpisom na Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, potpisati najvažniji dokument u svom političkom životu.

"Pred nama je povijesni dan za Hrvatsku, osobito važan za mene osobno jer je Ugovor o pristupanju najvažniji dokument koji ću potpisati u svom političkom životu. Ponosna sam što smo taj posao dovršili i na ono što je napravila moja vlada u dvije i pol godine. Napravili smo veliki posao, u vrlo teškim uvjetima. Možemo se sutra radovati", izjavila je Kosor po dolasku u Bruxelles iz Marseillea, gdje je sudjelovala na sastanku čelnika Europske pučke stranke.

Vladin zrakoplov kojim se hrvatsko izaslanstvo trebalo dovesti iz Marseillea se pokvario pa su u Bruxelles stigli u redovitom letom.

"Ništa mi ne može pokvariti sutrašnji dan, brzo smo riješili taj problem", rekla je Kosor.

Na pitanje što preporučuje novoj vladi, Kosor je rekla da "bi im bilo lakše da su zdušno podržavali sve što smo radili oko poglavlja 23 i arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, sada bi im bilo jednostavnije".

Kraj prisluškivanja iz predsoblja

U Bruxellesu je i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, ujedno buduća ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. "Potpisivanjem Ugovora o pristupanju završava se razdoblje približavanja EU-u i pregovora, koje je zapravo bilo razdoblje izgradnje države i počinje stvarno političko sudjelovanje u europskim politikama", izjavila je u četvrtak navečer u Bruxellesu Vesna Pusić, dodajući kako je ovo 'kraj prisluškivanja iz predsoblja i početak stvarnog političkog sudjelovanja Hrvatske u europskim politikama'.

"Sada ćemo moći prisustvovati raspravama. Ovo je kraj razdoblja koje se zvalo približavanje EU-u i pregovori, ali je zapravo bilo razdoblje izgradnje države", izjavila je novinarima Vesna Pusić, članica predsjedništva HNS-a koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku čelnika europskih liberalnih stranaka (ELDR), koji se tradicionalno okupljaju prije summita EU-a.

Pusić je rekla da je preostalo još posla na izgradnji države u kojoj se može dostojanstveno živjeti.

Što se tiče monitoringa, ona se zauzela da Hrvatska sama u nekim od područja, koje će do ulaska u EU nadzirati Komisija, uvedu vlastitu trajnu kontrolu. "To je glavni profit pregovora, u suprotnom ćemo i dalje imati slučajeve da ljudi po deset godina čekaju na presude ili da ne znamo kako su imenovani suci", rekla je.

Pusić je izrazila očekivanje da Komisija neće imati potrebe slati pisma upozorenja jer očekuje da će Hrvatska ispuniti svoje obveze.

Govoreći o referendumu u Hrvatskoj, na kojem će se građani izjasniti o ulasku u EU, Pusić je rekla da bi bilo neodgovorno da se održi mjesec dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora, kako je predviđeno saborskom Deklaracijom.

»To bi bilo neodgovorno, jer nema vremena za dodatno informiranje javnosti niti za motiviranje građana da iziđu na referendum. Ipak, Hrvatska s referendumom ne može predugo čekati zbog početka ratifikacije u zemljama članicama EU-a. Realan rok za referendum je veljača«, rekla je Pusić, koja je ujedno potpredsjednica ELDR-a.

HTV potpisivanje ugovora prenosi na Prvom programu u 9.30 sati.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 09.12.11. 10:36

Koja "predsjednica Vlade" Jadranka Kosor????

Takva predsjednica u HR ne postoji već 4 dana i nema nikakav legitimitet bilo što potpisivati!

I kako je Josipović može trpjeti kraj sebe?

Zar joj iz EU nitko nije napomenuo da je izgubila izbore i da nema legitimitet uopće biti tamo?

Inače, uvijek njeno ja, pa ja i uvijek samo ja!!

A zločesti SDP nije htio sudjelovati u prodaji mora Slovencima, pa ih eto i sad nelegalna premijerka u zadnjim trzajima opet mora podbosti!

Bogu hvala, odlazi i nema je više!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika